• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  March 2010
  S M T W T F S
  « Feb   Apr »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Advertisements

Rabiulawal

Salam Ukhuwah…

Kita masih lagi meraikan Rabiulawal, bulan memori kelahiran junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w.. Negara kita, Malaysia, meraikannya dengan memberi cuti sehari kepada rakyat umum, dengan harapan semoga ia dapat disambut bersama-sama dengan pelbagai program yang telah diaturkan diperingkat pusat mahupun disemua negeri.

Sambutan Maulidur Rasul menjadi suatu acara tipikal didalam masyarakat Islam di Negara kita. Lazimnya sambutan ini diserikan dengan perarakan berselawat beramai-ramai, forum keagamaan, ceramah, dan kuliah, serta sedikit pembaharuan jika adapun majlis-majlis hi-tea, yang diserikan dengan tazkirah dan sumbangan kepada anak-anak yatim.

Menyusuri sambutan Maulidur Rasul saban tahun, seolah-olah ia hanya satu rutin ritual keagamaan yang berjaya mengumpulkan ramai rakyat secara paksa-rela untuk berhimpun dalam sebuah majlis hebat. Sejauh mana majlis sebegini mampu menyuburkan rasa keinsafan dalam diri setiap yang hadir itu, terpulanglah kepada jiwa-jiwa yang mahu menerima pencerahan yang dihadapkan.

Saban tahun kita akan dapat mendengar ceramah yang mengembalikan nostalgia kepada permulaan kelahiran Rasulullah s.a.w., dipanjangkan kepada liku-liku suka duka kehidupan Baginda sehinggalah kewafatannya. Namun, saya kira pendekatan hari ini sedikit berubah, kecuali di kampung-kampung masih ada lagi para pendakwah yang memutarkan ilmu kenabian yang sama saban tahun.

Tentunya tidak banyak aktiviti berbentuk hiburan yang diadakan sempena sambutan ini, walaupun artis dengan imej bertudung masih lagi laku dijemput untuk menyerikan mana-mana sambutan Maulidur Rasul, jika ianya majlis yang ditaja oleh badan-badan korporat. Jika dilihat secara positif, mungkin ini satu cara untuk memanggil ummat Muhammad dalam kapasiti yang lebih besar datang mendengar tentang kehebatan sebenar Kekasih Allah ini, lantas mewujudkan rasa rindu dan cinta yang menggunung kepada Junjungan Besar. Negatifnya, dapatlah dilihat bahawa masyarakat hari ini mula dikuasai oleh dunia hiburan, lantas majlis keagamaan juga perlu diserikan dengan kehadiran artis semasa.

Sesungguhnya kita adalah ummat beruntung kerana diutuskan seorang Nabi yang hebat, yang membawa cahaya kepada sebuah kegelapan dalam kehidupan yang disulami perilaku jahiliah, sehingga kita mampu hidup dalam sebuah kehidupan yang lebih bermaruah dan bermartabat tinggi.

Inilah peranan seorang Rasul, yang diperlukan oleh semua ummat manusia dalam mencapai kebahagiaan kehidupan di dunia menuju kesejahteraan di akhirat. Jika kita meneladani pengkisahan para Nabi, maka yakinlah kita bahawa tugas mereka bukan sahaja untuk menyebarkan agama samawi, bahkan lebih dari itu, yakni untuk mensucikan manusia daripada unsur syirik kepada Allah s.w.t..

Fitrah

Asasnya, setiap manusia itu mempunyai fitrah dalam beragama. Tidak kiralah dizaman mana kehidupan itu bermula, tidak pernah ada kehidupan di dunia ini yang wujud tanpa menghambakan diri kepada sesuatu, samada kehidupan itu menyembah matahari, bintang, api, berhala, mahupun menyembah Tuhan yang Hakiki, yakni Allah s.w.t.. Hatta, penganut sosialisme yang berideologi berasaskan tradisi pemikiran sehingga mencetuskan komunisme, dimana mereka ini tegar menolak agama dan tuhan, tetap juga ‘bertuhan’, tetapi mereka beralih arah mengabdi diri kepada suatu bentuk objek penyucian, yakni individu yang berupa pemimpin hebat mereka, mahupun kebendaan yang memanifestasikan keagungan.

Beragama merupakan fitrah manusia yang tidak dapat disangkal. Fitrah ini membawa maksud untuk memperoleh perlindungan daripada satu kuasa yang lebih kuat dan hebat. Maka disinilah keperluannya kepada seorang Nabi, untuk memberi panduan dan petunjuk serta membimbing ummat manusia dalam pencariannya menemui hakikat tuhan yang sebenar. Para anbiya’ juga berperanan menyebarluaskan ilmu pengetahuan dalam bentuk hujah intelektual berdasarkan wahyu yang diterimanya, dimana ia akan mampu memberi logik akal dan memuaskan hati manusia dalam memenuhi keperluan fitrah mereka yang mahu berurusan dalam kehidupan beragama.

Allah mencipta manusia yang telah diprogramkan secara genetik dengan fitrah percaya kepada agama. Fitrah beragama ini mensasarkan kepada disiplin kerohanian dan ibadah dalam mewujudkan keamanan dan kesejahteraan dalam kehidupan bermasyarakat.

Jika kita perhatikan, apabila seseorang manusia itu menjengah ke tempat suci, samada masjid mahupun gereja ataupun kuil dan tokong, atau apa saja nama lain yang membawa maksud tempat beribadah, tentunya manusia itu secara langsung akan merasa rendah hati terhadap satu ‘kuasa’ yang ‘menjaga’ tempat ibadah itu. Inilah dia satu perbuatan logik yang boleh diterima akal.

Naluri beragama ini secara magnetnya akan menyeru kita untuk melaksanakan ibadah, dimana ia berfungsi sebagai tali penghubung antara manusia dengan tuhannya. Hubungan ini perlu ada disiplinnya, supaya sesekali tidak terpesong lantas menyesatkan.

Rohani dan Jasmani

Manusia hidup adalah kerana motivasi yang wujud dalam diri. Kerana wujudnya fitrah beragama, secara langsung ia berkait rapat dengan dua unsur, yakni rohani dan jasmani. Dua unsur ini perlu dipenuhi keperluannya secara terkesan agar membantu manusia itu membina sahsiah diri dengan baik dan sempurna.

Jasmani berhajat kepada keperluan makan, minum, pakaian, tempat tinggal, dan sebagainya yang menjadi keperluan material kepada seseorang individu. Jika ada yang terbatas, kehidupan seseorang itu tidak akan sempurna. Rezeki ini tentunya boleh dicapai dengan satu usaha yang bersungguh, dimana Allah akan mengurniakannya kepada semua makhluk yang bernyawa di dunia ini, baik kepada hambanya yang baik ataupun jahat, beriman mahupun kufur.

Keperluan rohani pula berupa ilmu pengetahuan, kecerdasan, taufik serta hidayah dalam kehidupan. Keperluan ini tidak boleh dicapai dengan pancaindera manusia secara langsung, tetapi ia digapai oleh akal yang sihat dan sejahtera. Jika terbatasnya keperluan rohani, seseorang manusia itu akan mengalami satu perasaan yang sukar ditafsirkan, yakni rasa resah gelisah, stres, kecewa, sehingga yang lebih teruk boleh mencapai halusinasi.

Pemenuhan keperluan rohani inilah yang mengajak kita memahami betapa perlunya seorang Rasul untuk membimbing dan menyampaikan ajaran Allah kepada semua manusia di muka bumi ini. Seorang Rasul berperanan memberi petunjuk untuk memenuhi keperluan rohani mengikut syariat Islam.

Penting

Amat jelas sekali bahawa kehadiran Rasul didalam kehidupan manusia amatlah penting sekali. Baginda datang untuk membawa ummat manusia beriman dengan Pencipta sekalian alam yang sebenar-benarnya tanpa ada sedikit prejudispun.

Maka, hangatkanlah kembali rasa cinta dan rindu kita kepada Baginda Muhammad s.a.w. yang telah memberikan kita petunjuk untuk menuju kesejahteraan di dunia sehinggalah akhirat sana. Jadikanlah Baginda teladan yang terbaik buat kita semua, bukan hanya pada Rabuilawal ini, malah pada semua saat dan ketika. Bukan sekadar mengagung-agungkannya kerana Baginda seorang Nabi, malah teladanilah Baginda dalam semua aspek kehidupan termasuklah pemerintahan, ekonomi, sosial, perundangan, hukuman, pendidikan, malah segalanya demi untuk kita merealisasikan sebuah Negara Islam yang hakiki.

Maka hadapkanlah wajahmu dengan lurus kepada agama (Allah); (tetaplah atas) fitrah Allah yang telah menciptakan manusia menurut fitrah itu. Tidak ada perubahan pada fitrah Allah. (Itulah) agama yang lurus; tetapi kebanyakan manusia tidak mengetahui

[ Ar-Rum : 30]

12.02am

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: