• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  March 2010
  S M T W T F S
  « Feb   Apr »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Advertisements

Wanita

Salam Ukhuwah…

Lewat beberapa hari, saya masih lagi ingin mengambil kesempatan untuk mengucapkan Selamat Hari Wanita kepada semua wanita di luar sana.

8 Mac merupakan hari yang diiktiraf sebagai Hari Wanita Sedunia. Telah diterima umum sebagai satu hari untuk menghargai dan memberi sokongan kepada wanita, terutama kepada wanita yang berkerjaya.

Hari Wanita mula disambut pada tahun 1908 di New York. Namun, Hari Wanita pada tahun 1917 adalah kemuncaknya sebelum tarikh 8 Mac diiktiraf sebagai tarikh rasmi untuk Hari Wanita.

Sejarahnya berlaku di Rusia, bilamana pada hari tersebut telah diadakan mogok selama empat hari oleh pekerja wanita dalam industri tekstil di Negara tersebut. Mogok ini mampu menyedarkan dunia bahawa wanita sebenarnya punya kekuatan tersendiri. Sehinggalah, Kerajaan sementara Rusia pada waktu itu meluluskan hak untuk wanita mengundi.

Sedari itu, peranan wanita dalam dunia ini mula berubah kearah yang lebih baik. Dari perihal menjadi suri rumah, melahir, menyusu, mendidik dan membesarkan anak-anak, sehinggalah menjaga suami, mereka mula melangkah ke alam pekerjaan.

Kekuatan yang ada pada wanita mula diambil perhatian dalam membantu membangunkan sesebuah Negara. Idea wanita mula diterima pakai dalam semua bidang, terutamanya pendidikan, malah mula berkembang kepada bidang sosial, sukan, kesihatan, sehinggalah politik.

Malaysia

Jumlah penduduk Malaysia seramai 27.4 juta orang, mengambil kira 49.1% daripadanya adalah wanita. Separuh daripada peratusan ini terdiri daripada wanita berusia 24 tahun ke bawah.

Jika dilihat penyertaan wanita dalam bidang pekerjaan di Negara kita ini, peratusannya masih lagi kecil. Kira-kira hanya 47.3% wanita memilih untuk berkerjaya, peratusan yang jauh lebih kecil jika dibandingkan dengan Negara lain yang mencecah 70%.

Walaupun umum mengetahui bahawa graduan wanita lebih cemerlang pencapaiannya dalam bidang akademik, namun cabarannya jauh berbeza apabila mereka melangkah ke dunia realiti. Jumlah graduan wanita yang menganggur (61.2%) mengatasi pengangguran yang berlaku dikalangan graduan lelaki (38.8%). Ia juga berkait rapat dengan jumlah pelajar perempuan yang saban tahun mengatasi pelajar lelaki di mana-mana institusi pengajian tinggi. Lebih 65% pelajar di institusi pengajian tinggi adalah wanita, malah mereka juga cemerlang dalam bidang yang ditekuni. Peratusan ini juga berhubung kait dengan kemudahan graduan lelaki mendapat pekerjaan (59.9%), berbanding graduan wanita (54.2%).

Tentunya lelaki itu lebih berktrampilan dari sudut kepimpinan dan lebih mudah bergaul dengan pelbagai lapisan individu lain. Jelasnya, golongan wanita masih menghadapi pelbagai halangan sehingga membataskan usaha daya mereka diiktiraf juga dihargai sebaiknya. Lazimnya golongan wanita lebih perlu membahagikan komitmen mereka kepada kerjaya dan rumahtangga, perlu upaya yang lebih baik dan mempunyai motivasi yang tinggi untuk berjaya dalam kehidupan berkerjaya. Jika tidak punya kesungguhan sebegini, golongan wanita sering sahaja diberi tanggungjawab sebagai golongan kelas kedua di tempat kerja.

Profesional

Walaubagaimanapun, penglibatan wanita dalam bidang profesional seperti penggubal undang-undang, pegawai atasan syarikat dan juga pengurus semakin meningkat saban tahun. Kita mula dapat melihat kejayaan wanita sudahpun setaraf dengan lelaki. Namun masih wujud diskriminasi kepada golongan pekerja wanita. Kadangkala, golongan wanita tidak mampu bertahan lama dalam kerjaya disebabkan faktor tempat kerja yang tidak peka kepada keperluan mereka.

Penghalang bagi wanita dalam pasaran sektor pekerjaan sememangnya telah wujud sejak dahulu lagi. Terdapat beberapa sebab yang menjadi penghalang untuk memperkasakan wanita ini. Antara halangan terbesar kepada golongan wanita termasuklah polisi pakaian syarikat yang mengekploitasi tubuh badan wanita, terutamanya kepada wanita muslim yang sewajibnya menutup aurat.

Gangguan seksual yang kerap berlaku juga membantutkan minat untuk golongan wanita bekerja. Lebih-lebih lagi pelaku utamanya adalah rakan sekerja, lebih teruk jika pelakunya adalah bos sendiri. Gangguan seksual boleh merangkumi pelbagai cara termasuklah dari aspek pertuturan, tingkah laku, sentuhan, isyarat kelucahan, mahupun menunjukkan gambar-gambar lucah di tempat kerja.

Tentunya kepada golongan wanita berkerjaya yang bergelar ibu, amat memerlukan tempat kerja mesra ibu, yang memberikan perkhimatan penjagaan anak-anak yang berkualiti dan selamat dengan kos yang mampu ditanggung.

Jika halangan sebegini tidak mampu diuruskan dengan baik oleh pihak sewajarnya, maka amatlah rugi kepada Negara juga kerana tidak mampu untuk menggunapakai kepakaran dan kemahiran yang mereka miliki untuk membantu memesatkan lagi pembangunan negara.

Hal yang demikian, pihak yang bertanggungjawab terutama majikan di sektor awam mahupun swasta, seharusnya menunjukkan kepekaan mereka terhadap keperluan pekerja wanita.

Namun ada juga halangan yang diwujudkan oleh wanita itu sendiri, dengan memilih untuk berhenti kerja apabila sudah melahirkan anak. Jika diperhatikan, ia merupakan satu aliran baru yang menguasai dunia pekerjaan di Negara kita, yang memperlihatkan bahawa peratusan wanita bekerja di Negara ini semakin berkurangan. Jika adapun wanita yang bergelar ibu muda meneruskan kerjaya mereka, akan tiba waktunya juga mereka ini memilih untuk berhenti kerja awal sebelum umur mencapai 40 kerana terpaksa memilih antara kerjaya dan rumahtangga.

Rumahtangga

Sememangnya wanita tidak boleh mengelak dari mengurus kerja-kerja rumahtangga dan mendidik anak-anak. Walaubagaimanapun, tangan lembut wanita inilah yang banyak menyumbang saham dalam usaha untuk membekalkan benih-benih yang berkualiti untuk pembangunan negara. Benih-benih inilah yang akan membentuk peribadi generasi seterusnya. Tentunya anak-anak sangat memerlukan kasih sayang, perhatian dan suntikan keagamaan dalam memenuhi kehidupan awal mereka, yang sepatutnya asas ini difahami awal lagi oleh setiap ibubapa.

Pendidik utama dalam sebuah keluarga adalah ibu yang merupakan sekolah pertama kepada anak-anak. Atas kesedaran itulah ramai ibu-ibu mula bersara awal daripada kerjaya, melihat kepada kepentingan masa depan anak-anak yang merupakan satu pertaruhan dalam pembentukan keperibadian setiap insan. Tentunya seorang ibu memainkan peranan yang penting dalam melahirkan satu generasi yang berkembang baik dari aspek rohani dan jasmani.

Kita tentunya tidak mahu sama sekali melihat generasi baru yang pincang kehidupan mereka dalam kehidupan bermasyarakat. Kita memerlukan satu generasi baru yang mempunyai jiwa besar, bukan sekadar membesar dalam dunia ikut-ikutan. Lebih parah jika mereka membesar dalam sebuah keluarga yang hanya mementingkan kepentingan material sahaja. Tanpa suntikan agama, akhirnya generasi baru ini akan hilang jati diri. Manusia yang tidak seimbang inilah yang melakukan korupsi dan penipuan di sana-sini.

Melihat kepada gejala sosial yang melanda Negara hari ini, saya jelas bersetuju bahawa perlunya setiap ahli keluarga berganding bahu memenuhi keperluan makanan rohani dan jasmani. Kita bukan sekadar mahu melihat anak-anak tidak ketinggalan dalam arus pemodenan semasa, lebih dari itu mahu mereka meraih pencapaian yang hebat dalam bidang pendidikan seiring keagamaan yang akan sentiasa menjadi benteng kepada kehidupan mereka.

Kita tidak mahu mewujudkan satu generasi yang sihat jasmani dan berpendidikan tinggi, namun cacat dari segi moral, tiada semangat juang, langsung tentunya miskin agama.

Wanita haruslah sentiasa sedar bahawa kesibukan mereka dalam menguruskan kecemerlangan dalam berkerjaya, haruslah diseimbangkan dengan tanggungjawab mereka kepada rumahtangga sendiri. Keluarga adalah kekuatan sebenar kepada mereka. Wanita yang bijak harus juga profesional dalam menguruskan aspek masa bersama keluarga tersayang, tentunya menghormati suami dan menyayangi anak-anak.

Skim

Kerajaan perlu mewujud dan menyediakan lebih banyak skim dan kemudahan terutama dari aspek kesihatan dan kebajikan akan menggalakkan lebih ramai wanita di negara ini menyertai alam pekerjaan. Ini termasuklah skim bersalin, cuti, penyediaan tempat penjagaan anak-anak, bekerja dari rumah, dan bekerja sambilan, dilihat sebagai suatu langkah prihatin kerajaan terhadap golongan pekerja wanita. Aspirasi kerajaan sebegini akan membuktikan mereka turut menghargai wanita dalam  memainkan peranan yang penting untuk membangunkan negara.

Jika diambil contoh cuti bersalin, Negara kita meluluskan kadar cuti bersalin selama 60 hari. Berdasarkan standard antarabangsa, kadar cuti bersalin ini adalah masih rendah. Malaysia adalah antara 25 daripada 152 negara menyediakan cuti bersalin selama 60 hari atau kurang. Ini berbeza dengan beberapa negara Asia lain yang memberi cuti bersalin lebih panjang. China selama 90 hari, India (12 minggu), Iran (empat bulan), Laos (tiga bulan), Myanmar (12 minggu), Pakistan (12 minggu), Filipina (60-78 hari), Thailand (90 hari) dan Vietnam (120 hari).

Tahniah

Akhirnya, tahniah kepada semua wanita! Kehidupan wanita hari ini adalah lebih baik. Tidak kira samada pekerja itu lelaki mahupun wanita, tekadkan semangat untuk terus seiring dalam membina kejayaan di dunia menuju kesejahteraan di akhirat.

6.04am

Advertisements

5 Responses

 1. salam, sekadar sharing experience.

  Terasa appreciated kalau bersalin di germany (mungkin situasi yang sama di negara eropah yang lain). Wanita bekerja yang akan bersalin boleh mengambil cuti selama 6 minggu sebelum bersalin. Selepas bersalin pula, selalunya seseorang wanita akan mengambil cuti selama 6 bulan dan ramai yang extend ke setahun. Dan untuk cuti yang panjang ni, kerajaan germany membayar mereka 67% of the current income setiap bulan.

  tapi utk wanita bekerja shj lah.

  • Saya juga sangat bersetuju kiranya wanita mengandung diberikan cuti sebelum bersalin, sekurang-kurangnya seminggu. Pergi kerja pun tidaklah mereka berupaya penuh untuk menjalankan tanggungjawab.
   Pernah terdengar ada ura-ura pelaksanaan cuti sebelum melahirkan ini, namun rasanya belum juga terlaksana.

 2. this blog was so useful for my presentation next week.
  thanks a lot..

 3. good luck eida….heeheeheehe

 4. ~ SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI EL-MUBARAK ~

  MAAF ZAHIR DAN BATIN

  FROM:

  ibni-battutah SEKELUARGA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: