• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  May 2010
  S M T W T F S
  « Apr   Jun »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Advertisements

Kupasan

Salam Ukhuwah…

Jumaat lalu saya berkesempatan menekuni ‘Anak Siapa’ dalam slot al-Kuliyyah di TV3, yang dikupas oleh dua orang panelis yang tidak asing lagi pada hari ini, iaitu Ustaz Hasrizal Abdul Jamil (Saifulislam.Com), seorang pendakwah dan Haji Hushim Salleh, seorang pakar motivasi terkenal tanahair.

‘Anak Siapa’ cuba mengupas dan mencari penyelesaian kepada isu buang anak, yang sudah pastinya anak-anak yang tidak berdosa ini adalah hasil daripada perlakuan zina. Adapun zina ini bermaksud, persetubuhan haram antara lelaki dengan perempuan tanpa ikatan yang sah di sisi syara’, tanpa paksaan serta berlaku dengan rela hati.

Sesungguhnya zina membawa kemudaratan besar kepada sebuah kehidupan, bukan hanya kepada pelakunya, malah kepada masyarakat umum. Kepada pelakunya, tentu mereka telah merosakkan sebuah institusi keluarga, yang sebenarnya ditunjangkan oleh pasangan suami isteri yang sah ikatannya di sisi syara’. Bertitik tolak dari kerosakan yang mereka janakan ini, kecelaruan kehidupan anak-anak yang dilahirkan tanpa nasab (jalur kerabat dari susur ayah –  kerana manusia hanya dinasabkan kepada ayahnya sahaja),  akan merosakkan sebuah masyarakat Islam.

Atas sebab inilah Islam mengharamkan zina dan ia tergolong dalam kelompok dosa-dosa besar, kerana perlakuan terkutuk ini akan menyebabkan kerosakan yang meleret, bukan hanya kejelikan kepada si pelaku, bahkan ketenteraman jiwa anak yang dilahirkan, keturunannya suatu masa nanti, sehingga yang lebih dahsyat adalah menghancurkan maruah Islam! Sedangkan Islam sangat mementingkan nasab supaya keturunan setiap Muslim itu terjamin kemuliaannya.

Bincang

Dalam membincangkan perihal ‘Anak Siapa’, panelis tersebut cuba merungkaikan bagaimana boleh berlakunya perlakuan zina ini. Antara penyebab utama yang dilontarkan adalah soal berpakaian di kalangan perempuan Muslim. Saya tertarik kepada penyebab yang ini, kerana percayalah bahawa betapa ramai Muslim sudah terpesong dalam mereka berpakaian. Saya percaya bahawa semua Muslim telahpun tahu apa yang dimaksudkan dengan aurat, samada aurat perempuan mahupun lelaki. Secara mudahnya aurat terdiri daripada tiga perkara, iaitu menutup kulit, longgar dan tidak jarang.

Saya menjurus kepada aurat perempuan Muslim, bagaimana mahu berpakaian, terpulanglah kepada keselesaan masing-masing. Kita permudahkan soal menutup aurat, jangan sesekali menyusahkan dengan perkara yang berlebih-lebihan. Berbaju kurung resam terbaik masyarakat Melayu. Tentunya berjubah itu kelihatannya lebih baik. Bergaya Punjab pun apa kurangnya. Tetapi jika kita punya keinginan untuk berkebaya, berblouse, berskirt labuh, berseluar panjang, tentunya boleh saja asal ia longgar, melepasi punggung, dan sesekali jangan jarang. Pastikan juga tudung yang dipakai itu melepasi paras dada.

Tidak cantik sebenarnya jika kita keterlaluan melawan arus berfesyen secara Islam. Mana manisnya jika memakai jeans ketat berpotongan rendah dikhalayak sehingga menampakkan lurah punggung, memakai baju senteng yang menampakkan pusat, bertudung singkat lagi menampakkan jambul? Kekadang sungguh lucu kelihatannya, bagaikan tersesat-sesat mencari identiti diri. Sungguh hairan pula jika semuanya sudah sempurna kelihatan, tiba-tiba kainnya pula yang terkoyak hingga ke paha. Sungguh saya tidak faham apa fesyennya! Pastinya semua itu mengundang dosa!

Sebagai Muslim, kita perlu ada identiti yang tersendiri. Saya sendiri memilih kesederhanaan. Boleh pakai apa sahaja, asalkan menutup aurat dan bersesuaian pada tempat dan masanya. Tidak dinafikan kadang-kadang kita mahukan kelainan pada penampilan, maka kita boleh berubah. Kadang-kadang juga kita perlukan perubahan, supaya ada motivasi baru yang boleh menambahkan daya hidup kita. Semuanya terpulang kepada kebijaksanaan bagaimana kita mahu suai padankan cara kita berpakaian.

Jangan sesekali kita berfesyen kerana ikut-ikutan, berfesyenlah dengan ilmu. Islam itu indah dan menyukai perkara yang indah-indah. Berfesyen juga perlu diiringi dengan niat yang betul. Jangan kerana mahukan pujian, menarik perhatian ramai dan ingin bermegah-megah. Berfesyenlah dengan tepat, mahukan keselesaan dan mahu menutup aurat!

Peduli

Pedulikan juga bagaimana anak-anak kita berpakaian. Sedarkan mereka tentang masalah aurat, dosa, pahala, syurga, neraka, jika kelihatannya masih liar mengikut arus pemodenan yang tidak bernoktah. Pastikan mereka berpakaian secara tepat mengikut kehendak Islam. Pastikan juga mereka bertudung sempurna, bukan sekadar belit di situ, butang di sini, tetapi pahalanya kosong! Anak-anak inilah aset penting dalam masyarakat. Tanggungjawab kita semua menjauhkan mereka daripada bauan zina, yang sekarang ini tidak kenal siapa mangsanya. Semuanya makin menjadi-jadi! Na’uzubillah…

Sebelum jauh menambah aksesori pada artikel saya ini,marilah kita bersama berperanan dalam menjauhkan zina daripada ahli keluarga kita, sahabat kita, jiran kita, masyarakat kita, dan semua Muslim, mudah-mudahan rahmat Allah itu sentiasa berpanjangan memayungi kita di mana saja kita berada, insyaAllah!

9.41pm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: