• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  June 2010
  S M T W T F S
  « May   Jul »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  27282930  
 • Advertisements

PASti

Salam Ukhuwah…

Saya yakin dan pasti setiap warga politik di tanah air maklum bahawa Muktamar Tahunan PAS Pusat akan berlangsung beberapa hari saja lagi, yakni dari 9 hingga 13 Jun ini, di Pusat Tarbiah Islamiah Kelantan (Putik). Walaupun tidak terlibat secara langsung dalam menjayakan Muktamar kali ini, saya turut merasa bangga kerana Kelantan sekali lagi menjadi tuan rumah kepada satu sesi yang amat penting kepada PAS.

Maka, saya turut berbesar hati untuk mengalu-alukan kedatangan pimpinan, tetamu, perwakilan dan pemerhati dari seluruh Negara, yang insyaAllah akan memenuhi Kota Bharu selama lima hari.

Jika tiada aral melintang, insyaAllah saya juga akan menjadi pemerhati di sana nanti. Kepada sahabat yang masih dalam dilema samada hadir atau tidak, saya juga teruja untuk menjemput dan mempersilakan kalian semua memutuskan YA untuk hadir ke muktamar tersebut. Masih lagi sempat untuk menguruskan apa yang sepatutnya, sebelum datang menyertai muktamar di sini. Mudah-mudahan dengan kehadiran penuh mampu menghasilkan Muktamar yang bersemangat dan bersungguh serta berjaya.

Tiada ruginya jika kita bersama menghadiri muktamar ini. Banyak manfaatnya untuk kita bersama melihat dan menghayati sejauh mana kemampuan PAS, seterusnya menghadirkan cadangan untuk memperbaiki kelemahan-kelemahan yang ketara sepanjang perjuangan ini. Sokongan padu daripada ahli dan penyokong serta kehebatan pimpinan akan lebih mewujudkan PAS yang lebih bersemangat juang melalui perbahasan dan cadangan yang akan dikemukakan.

Demokrasi

Tentunya PAS yang sangat mendokong konsep demokrasi, akan sentiasa terbuka untuk menerima pandangan dan kritikan daripada semua pihak. Saya percaya bahawa muktamar kali ini akan mampu membuahkan semangat juang yang tinggi, kerana kita makin hampir dengan pilihanraya umum ke-13. Tentunya kita sentiasa bersepakat bahawa Islam itu tunjang PAS dalam perjuangan, tetapi kita mahu perubahan kepada strategi dan pendekatan PAS dalam memperkasakan perjuangan untuk menuntut keadilan dan kebebasan bersuara untuk semua rakyat di Negara ini.

Sebagai parti pembangkang, kita masih lagi dijajah oleh pemerintah yang hanya tahu memastikan kepentingan mereka tidak tergugat sahaja. Kita tidak bebas dalam menyuarakan kemahuan, kalaupun Negara kita merdeka menghampiri 53 tahun sudah. Tiada pencerahan yang kita idam-idamkan.

Pemerintah bagaikan terus dungu perihal demokrasi. Mahukan pilihanraya, tetapi menolak demokrasi terpuji, apa ini? Jika benar-benar mahu Rakyat Didahulukan, serlahkanlah demokrasi yang sebenar, kerana sesungguhnya demokrasi itu adalah hak rakyat! Kita sebagai rakyat sudah sekian lama menuntut hak untuk benar-benar mengamalkan demokrasi yang benar-benar bersih. Jika rakyat dididik baik dalam amalan demokrasi, saya yakin Malaysia akan lebih mampu menghasilkan rakyat yang lebih bijak, bukan sekadar pak angguk saja yang kehilangan semangat juang.

Inilah perbuatan terkutuk Umno yang sering meragut hak dan suara rakyat, sehinggakan kemenangan Pakatan Rakyat di Perak pun boleh mereka rampas semudahnya oleh suatu sistem kepimpinan yang meloyakan. Sungguh Umno adalah sebuah organisasi yang kotor lagi  membusukkan.

Kita sentiasa bersedia menerimapakai amalan demokrasi yang masih dilandasi etika dan tidak melanggar norma Islam. Kita masih lagi bertauhidkan Allah. Bolehlah kita fahamkan bahawa demokrasi adalah suatu cara toleransi dalam memilih pemimpin di kalangan warga Negara. Demokrasi membantu rakyat dalam memilih calon terbaik yang berkelayakan memimpin dan mengurus Negara ini.

Demokrasi tidak bertentangan dengan prinsip Islam, kerana amalan ini juga mengambil keputusan berdasarkan suara majoriti. Demokrasi memberi peluang kepada rakyat untuk memilih calon yang terbaik di kalangan mereka. Sehingga tidak melangkaui batas Islam, amalan demokrasi adalah dibenarkan. Demokrasi membenarkan rakyat umum menyuarakan keinginan mereka.

Umpan

Umno sudah tidak mampu untuk mewujudkan sebuah masyarakat yang mapan, berdaya saing dan terus maju, kerana mereka sering saja memperbodohkan rakyat dengan umpan-umpan rasuah, yang terlalu banyaknya berleluasa semasa pilihanraya, lebih-lebih lagi apabila berlakunya pilihanraya kecil.

Andai setiap piliharaya itu bersih perjalanannya, saya yakin keputusannya tidak sebagaimana hari ini. Tapi apakan daya, kita terpaksa menerima hakikat dalam keterpaksaan bahawa sekadar ini kemampuan yang kita ada. Kita ada pilihan, tetapi seringkali diserang tanpa sedikitpun kasihan.

Hak

Harus juga kita ingatkan bahawa, setiap warga yang layak mengundi sangatlah wajib menggunakan haknya untuk mengundi calon terbaik, agar mereka dapat memberi kesaksian di hadapan Allah nanti, bahawa mereka telah memilih seorang pemimpin yang benar-benar layak untuk menjaga Islam di muka bumi ini.

Sekali lagi saya menyeru, marilah bersama menghadirkan diri untuk menyemarakkan lagi Muktamar kali ini. Mungkin juga ia boleh diibaratkan sebagai satu percutian yang menarik buat anda sekeluarga sempena cuti sekolah kali ini. InsyaAllah, saya juga akan cuba membawa anak-anak ke sana, biar mereka menikmati apa sebenarnya Muktamar PAS yang diwar-warkan itu. Anak-anak kecil inilah yang akan menyambung generasi memperkasakan PAS pada masa hadapan.

InsyaAllah kita mampu menikmati ganjaran yang besar di akhirat nanti atas nama perjuangan menyebarluaskan Islam, khususnya di bumi Malaysia ini!

7.13am

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: