• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  August 2010
  S M T W T F S
  « Jul   Sep »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Advertisements

Silaturrahim…

Salam Ukhuwah…

Tanpa prejudis, saya membawa satu persoalan yang dikemukan oleh tetamu di sini untuk bersama kita bincangkannya secara umum. Moga apa yang baik dapat kita manfaatkan bersama, insyaAllah…

salam.
Kak ina, disini saya inginkan satu kupasan yg terang lg jelas mengenai cara-cara mentaati suami.

Begini, berdosakah saya sekiranya tidak menjadikan keluarga belah suami serapat keluarga saya? Maksudnya saya tidak sejoin or sebulu dgn sebilangan ahli keluarga belah suami. Ini disebabkan oleh kakak2 suami yg mempunyai mulut yg begitu tajam apabila berkomunikasi dgn sy. Bila dirujuk pd suami katanya mmg kakak2nya dari dulu lg berperangai begitu. Tp bg sy sebagai org baru dlm keluarga mereka tdk wajarlah seandainya diberi layanan sebegitu. Jd rentetan dr situ hati sy mula luluh dan tawar dgn sikap kakak2 ini dan hormat sy mula kendur. Kini sy jd pendiam dan tdk lg serancak dulu seandainya bertemu mereka. Terfikir jua dihati ini sampai bilakah keadaan sebegini?…

Leraikan kekusutan ini wahai kak ina. Harap sgt.

Setiap pasangan yang berkahwin itu perlu ada sedikit sebanyak ilmu rumahtangga sebagai bekal dalam pelayaran kehidupan mereka. Suami/ isteri perlu memahami dengan baik sistem kekeluargaan dalam Islam, yang mana ia adalah sebuah keluarga yang kian membesar apabila sebuah perkahwinan dilangsungkan. Akan ada ibu bapa, mentua, ipar dan saudara-mara lain.

Apabila mendirikan rumahtangga, bukan hanya anak menantu yang perlu bersilaturrahim dengan setiap ahli keluarga kedua belah pihak, tetapi ia juga akan melibatkan besan. Hubungan besan juga perlu baik dan sesama akur bahawa adat resam serta budaya kedua-dua keluarga adalah berbeza.

Apa yang sangat perlu difahami adalah, kita berkahwin dengan seseorang yang latar belakangnya adalah sama sekali berbeza dengan pengalaman kehidupan yang pernah dilalui selama ini. Sangat tidak hairan jika perbezaan ini (samada ia kecil mahupun sangat ketara) boleh mengakibatkan konflik di dalam kehidupan berumahtangga yang dibina.

Jelas sekali sebelum mendirikan rumahtangga, kita semua perlu faham bahawa ‘kita bukan hanya berkahwin dengan pasangan sahaja, tetapi kita perlu ‘berkahwin’ dengan semua ahli keluarganya’. Dari sini dapatlah disimpulkan bahawa, samada keluarga sendiri mahupun keluarga pasangan, kita perlu berbuat baik dengan sama rata.

Walau bagaimanapun, saya pasti ia bukannya mudah bagai dikata. Oleh yang demikian, langkah yang paling tepat adalah bertolak-ansur dalam sesetengah situasi, yang mungkin kita tidak menyukainya di dalam keluarga pasangan. Saya juga percaya, tidak semua yang berlaku di dalam keluarga kita akan disukai sepenuhnya oleh pasangan. Inilah yang dikatakan sebagai tolak-ansur untuk menjaga kerukunan rumahtangga sendiri.

Konflik

Tidak dinafikan konflik antara ipar-duai adalah antara masalah yang sering terjadi dalam masyarakat kita. Perlu diingat bahawa setiap peribadi itu tiada yang sempurna. Kita tidak sempurna, begitu juga orang lain yang berada di persekitaran kita.

Apa yang penting, hubungan kita suami isteri berada pada tingkat yang normal. Pasangan suami isteri itu sendiri perlu ada perasaan sayang yang menebal kepada rumahtangga yang telah dibina. Setiap pasangan perlu mengenalpasti apa keutamaan di dalam keluarga mereka. Pentingnya adalah sistem komunikasi yang teratur untuk mengelakkan sebarang konflik berlaku.

Sungguhpun begitu, jika berkomunikasi bersama pasangan, elakkan daripada sentiasa memburukkan dan mengkritik keluarga pasangan. Hubungan suami isteri boleh renggang apabila sering meluahkan kata-kata negatif terhadap keluarga masing-masing. Dalam masalah yang melibatkan keluarga besar, setiap pasangan perlu bijak mengawal persepsi negatif.

Tidak perlu membawa masuk masalah picisan ke dalam rumahtangga kita. Jika sering dibincangkan perkara yang sama dimana penyelesaiannya berada di tangan orang lain, tidak hairan jika rumahtangga sendiri akan goyah.

Tidak dinafikan pengurusan konflik juga ada perbezaannya antara suami dengan isteri. Lelaki dan wanita mempunyai cara berbeza ketika mengurus konflik.

Wanita (isteri) akan lebih memandang berat mengenai masalah yang berlaku. Rata-rata kebanyakan wanita ingin menyelesaikan konflik lebih cepat berbanding lelaki. Mereka mahu setiap konflik yang berlaku seharusnya diselesaikan segera.

Berbeza dengan lelaki (suami) yang lebih kelihatan cool, tidak suka berbincang perkara yang pada pandangannya adalah remeh dan berjaya mengawal emosi mereka. Mereka kurang menonjolkan emosinya yang sebenar. Mereka juga akan cuba mengelak dari berkonfrontasi, sedangkan pada ketika itu wanita masih lagi belum berpuas hati terhadap masalah yang dihadapi.

Dalam situasi ini, suami perlu membantu isteri dengan mewujudkan komunikasi yang lebih terbuka, tetapi tidak cuba menyebelahi mana-mana pihak.

Untuk mengekalkan keharmonian berumahtangga, setiap pasangan perlu mengubah diri sendiri terlebih dahulu sebelum mengharapkan orang lain berubah. Pasangan berterusan bahagia sekiranya mampu mengekalkan tahap rasa hormat-menghormati di antara satu sama lain. Setiap pasangan yang baik akan cuba menghormati keluarga kedua-dua belah pihak.

Jangan kerana ipar-duai, rumahtangga kita pula yang porak-poranda. Jika ada masalah bersama mereka, suami/ isteri perlu tahu untuk menyeimbangkan suasana dan keadaan semasa. Banyak hati yang perlu dijaga, maka sewajarnya diberikan layanan yang sepatutnya kepada setiap individu yang berkaitan.

Dalam waktu yang sama, suami/ isteri hendaklah memastikan bahawa hati pasangannya tidak terluka dengan sikap ipar-duai.

Akhlak

Untuk menghormati keluarga pasangan masing-masing, adalah perlu suami/ isteri mempamerkan akhlak yang baik. Bersifat pemurah dan ringan tulang antara sifat yang terbaik untuk lebih mudah mengambil hati keluarga pasangan. Banyak hati akan dapat ditawan melalui pemberian sekali-sekala dan mudah dalam memberi sebarang pertolongan apabila diperlukan. Keluarga pasangan akan lebih menyayangi menantunya yang ini. Sememangnya fitrah manusia sebegitu.

Pada saya, tidak perlu kita membalas sebarang ‘kejahatan’ yang telah dilakukan ipar-duai kepada diri. Perkataan yang sering saja disebut, tentunya bersabarlah, dan mungkin boleh beralah dengan situasi tersebut, mudah-mudahan ia tidak merosakkan peribadi sendiri dan pasangan kita, seterusnya mampu menyelamatkan keadaan dari terus merebak ke arah yang lebih teruk.

Sifat yang sangat terhormat adalah, kita cuba memahami situasi dan memaafkan perkara-perkara yang kelihatan ‘bodoh’ itu. Sifat sebegini sangat perlu supaya tidak akan terjadi perbalahan sesama sendiri, walaupun punca masalah yang timbul adalah daripada ipar-duai.  Cuba bersabar dengan karenah mereka yang ‘separa masak’ itu. Jangan sesekali kita bertindak mengikut perasaan.

11.04pm

Advertisements

5 Responses

 1. salam kak ina. Terima kasih diatas nasihat ini. Doakan segalanya baik2 belaka. Amin.

  • W’lam,
   Semoga apa yang baik dapat dimanfaatkan bersama.
   Niatkanlah pada perkara yang baik-baik saja mudah-mudahan segalanya dipermudahkan Allah s.wt., insyaAllah…

 2. ~ SELAMAT MENYAMBUT HARI RAYA AIDILFITRI EL-MUBARAK ~

  MAAF ZAHIR DAN BATIN

  FROM:

  ibni-battutah SEKELUARGA

 3. thanks atas artikel ini..byk membantu

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: