• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  August 2010
  S M T W T F S
  « Jul   Sep »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Advertisements

Rahsia

Salam Ukhuwah…

InsyaAllah dalam pengetahuan kita semua bahawa ada satu malam rahsia yang amat istimewa pada 10 malam terakhir Ramadhan ini, yakni Lailatul Qadar, yang mana kita semua diperintahkan untuk tekun mencarinya.

Lailatul Qadar adalah anugerah utama Allah swt untuk Ramadhan.

Mencari Lailatul Qadar tentunya menjadi keazaman kita semua, namun apa yang lebih penting adalah mengerjakan ibadat sekualiti yang mungkin pada 10 malam terakhir Ramadhan. Imarahkanlah malam-malam tersebut dengan membaca al-Quran, berzikir, beristighfar, bertaubat, bertahajud, berdoa, bermuhasabah, bertafakur dan menangisi segala dosa silam… sesaat pun kita tidak akan rugi, malah berdoalah sepanjang masa mudah-mudahan ibadah kita itu tersenarai pada Lailatul Qadar.

Malam ini terlalu istimewa apabila setiap ibadat yang dikerjakan akan digandakan sehingga menyamai nilai ibadat yang dilakukan selama 1,000 bulan, bersamaan 83 tahun empat bulan.

Dikhabarkan bahawa pada malam tersebut, ribuan malaikat telah setia menunggu untuk mengangkat ibadat setiap hamba Allah dari alam dunia ke langit. Ribuan malaikat ini akan turut mendoakan setiap hamba Allah yang beribadat, berzikir dan berdoa kepada Yang Maha Esa pada malam itu, dan insyaAllah doa yang dipanjatkan itu akan dimakbulkan permohonannya.

Inilah suatu berita yang begitu masyhur digambarkan untuk kita semua membesarkan Lailatul Qadar, suatu malam yang paling mulia dan berkat, hanya datang sekali setahun sahaja.

Semoga Ramadhan kali ini mampu membantu kita membentuk peribadi dan akhlak Muslim yang lebih baik. Mudah-mudahan ia akan mengukuhkan lagi hubungan kita dengan Maha Pencipta.  Bersama kita berdoa semoga kita akan berada di kalangan hamba-hamba Allah yang bertaqwa dan sentiasa mahu sujud kepada Allah.

Aaamiin…

10.41am

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: