• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  September 2010
  S M T W T F S
  « Aug   Oct »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • Advertisements

Kesihatan

Salam Ukhuwah…

Saya menerima satu pendapat/ pandangan daripada seorang tetamu di sini. Satu pandangan yang saya kira boleh diperpanjangkan lagi perbincangannya. Sebagai menghargai pandangan yang dikemukan, saya cuba memberi pendapat saya yang sederhana, kerana bidang yang diperbincangkan bukanlah bidang pengetahuan umum saya. Terlebih dahulu saya memohon kemaafan kiranya ada pandangan saya yang silap. Wallhua’lam…

Sedikit teguran, kiranya lebih baik setiap tulisan yang dikemukan dihasilkan dengan ejaan yang sempurna untuk menarik minat ramai membacanya. Saya telah mengedit sedikit tulisan di bawah untuk lebih selesa dibaca, walau sebenarnya masih banyak yang perlu diedit untuk kesempurnaan tatapan semua.

Salam

Tujuan saya masuk ke sini bukan untuk membuat apa-apa komen mengenai perkara yang ditulis diatas. cume saya ingin menarik perhatian puan mengenai maruah agama Islam kita yang telah dicabul oleh sikap kita yang mengikut sangat rentak org2 bukan Islam dari segi perubatan. Anak dara dan isteri kite dengan sewenang2 di cabul atas nama perubatan dan kite lebih mengambil sikap diam macam xde ape2 berlaku.

Kita lebih sibuk dgn isu2 remeh sedangkan anak dara dan isteri kita dibogelkan sedangkan di negara kafir sendiri keadaan ini dipertikaikan. Sampai bila kah keaadan ini akan berterusan. Kita beragama…dan agama kita Islam. Manakah Institusi bidan. Kenapa kita tidak membina klinik atau hospital khas untuk kaum hawa…kenapa kita tidak membina kolej khas untuk kaum hawa menjadi bidan…menaja kaum doktor pompuan untuk menjadi pakar… no matter what it takes…

Lagi satu hal…skrg nampaknya kite lebih rela anak dara kita menjadi jururawat. Beribu-ribu anak dara kita dilatih menjadi jururawat. kalo nak ikut % rase2 99% adalah nak dara kita. Bidang ini mmg salah jika hospital memaksa mereka merawat kaum lelaki. kalo lah semua jururawat ini dilatih sebagai bidan…dan bidan2 ini kemudiannya kite tempatkan di setiap masjid…dan diletakan pulak dibawah kuasa seorang doktor pompuan…yang mungkin menjaga banyak masjid dibawahnya…baru lah maruah Islam betul2 terjaga…

Kitev mesti hidupkan balik cara lama…Bidang ini tidak salah jika mereka hanya ditugaskan merawat kaum hawa. Dulu ada Hospital Asistant yang memang ditugaskan untuk pesakit lelaki. tetapi skrg Hospital Assistant pun dah pupus. Nasib yang sama dgn bidan. Pregnancy is not a disease. Ianya satu anugerah dari Allah swt…tetapi kalo kita anggap ianya penyakit… maka jadi la ia penyakit… dan datang lah berbagai2 jenis penyakit…

nampak gaya kita org tua la yang merosakkan anak gadis kita sendiri. Bile cakap selalunya jawapannye…kerja murni…murni ape nya kalo kite ketepikan ugama… umo baru 18, 19, 20 lom kawin lagi… semua alat sulit lelaki dah nampak…melayu , cina , india ! Masalah ini adalah masalah iman…keadaan ini megikis iman kita semua…kita menghina anugerah Allah. Kita lebih bersikap ikut suke…ikut pilihan…sebenarnya tiada pilihan dalam Islam…mesti megikut apa yang telah diperintahkan…

sila lawati fb saya; adam mohamad, disitu saya ade wat posting mengenai perkara same…

saya mohon maaf drpd puan yang memang saya sangat hormati dan saya memang menyangi ayahanda puan. Tuan Guru adalah semangat dan kekuatan kepada semua kaum muslimin dan muslimat di Malaysia yang sekarang dah haru biru…tengelam punca…

Kesihatan wanita sememangnya agak kompleks, lazimnya ia sering dikaitkan dengan proses kelahiran, kesuburan, kemandulan, penyakit yang melibatkan organ-organ peranakan, ketumbuhan, kanser, dan sebagainya. Dua jenis kanser yang paling ditakuti wanita ialah kanser pangkal rahim dan kanser payudara. Kanser lain yang juga mampu menjadi igauan wanita adalah kanser rahim dan ovari.

Untuk wanita itu sendiri perlu ada tiga perkara penting dalam kehidupan kesihatan mereka, iaitu pengetahuan, sikap dan amalan penjagaan kesihatan diri.

Saya juga bersetuju untuk menyarankan kepada pihak-pihak yang sepatutnya, untuk membangunkan semula institusi perbidanan kampung yang boleh dikatakan sudah hilang seninya di Negara kita ini. Perbidanan kampung yang sangat sinonim dengan menyambut kelahiran bayi.

Kelahiran bayi perlulah disambut dengan penuh adab Islam. Tentunya orang yang paling layak menyambut setiap kelahiran adalah bidan mahupun doktor perempuan.

Setiap kali si isteri mengandung, sewajarnya si suami perlu menyediakan kedudukan kewangan yang lebih baik untuk proses kelahiran zuriat mereka. Apa yang saya maksudkan adalah persediaan kewangan untuk mendapatkan doktor wanita, yang tentunya boleh didapati dengan mudah di klinik bersalin swasta.

Walau dalam keadaan kewangan rumahtangga yang sederhana, berusaha dan berdoalah semoga si isteri mendapat seorang doktor wanita untuk menyambut kelahiran zuriat anda. Itulah sebenarnya keutamaan!

Seorang sahabat saya, seorang isteri berkerjaya yang hanya berpendapatan lebih kurang RM1000 sebulan, apabila disahkan dirinya mengandung, sanggup setiap bulan memperuntukkan RM200 sebagai tabungan untuk melahirkan anak di klinik swasta demi jaminan mendapatkan doktor wanita. Si suami pula yang berpendapatan sedikit lebih baik daripada si isteri pula membuat tabungan RM200 sebulan untuk membeli keperluan menyambut kehadiran orang baru dan keperluan ubat-ubatan untuk isteri tercinta dalam tempoh berpantang.

Katanya, bukan kita bersalin setiap tahun, apa salahnya berhabis duit sekali arung untuk mendapatkan perkhidmatan terbaik. Biar berhabis, asal hati puas tidak sewenang-wenangnya membuka aurat di hadapan lelaki asing.

Kandungan

Dalam banyak keadaan, kandungan lazimnya tidak mendatangkan kemudaratan besar kepada si ibu. Andai kemudaratan besar berlaku pada kandungan yang boleh membahayakan nyawa si ibu mahupun si anak, haruslah kita mendapatkan rawatan daripada doktor lelaki sekiranya ketiadaan doktor perempuan yang sehebat doktor lelaki tersebut.

Wanita mengandung yang tidak mengalami sebarang komplikasi kepada kandungannya, jangan pula lebih berminat untuk mendapatkan doktor lelaki sebagai doktor peribadinya, selama mana tempoh pemeriksaan dan rawatan dijalankan. Lebih-lebih lagi kini sudah ramai doktor wanita yang berjaya sebagai doktor sakit puan.

Perbidanan

Saya antara wanita yang percaya kepada perbidanan kampung, lebih-lebih lagi untuk sesi berpantang selepas bersalin, dan sangat ingin benar menyebarluaskan tarikan perbidanan kampung kepada wanita-wanita lain di luar sana.

Ia sepatutnya dinaiktaraf semula. Kiranya mampu untuk memberi persekitaran sihat dalam persaingan kepada perubatan moden dan mampu pula memberi pilihan serta memenuhi keperluan semasa.

Rawatan kampung ini berkait rapat dengan sistem rawatan kesihatan tradisional yang berasaskan campuran herba-herba tertentu, dan tentunya kini telah diubahsuai dengan teknologi terkini yang dijalinkan dengan serapan prinsip-prinsip kesihatan yang moden dan canggih.

Perbidanan kampung kelihatannya makin merosot permintaannya, hatta kepada masyarakat Melayu kampung sekalipun. Perbidanan ini bukan sahaja untuk masyarakat Melayu sebenarnya, tetapi ia merangkumi masyarakat umum yang berbilang bangsa.

Mungkin juga istilah ‘bidan’ tidak mampu menarik perhatian wanita moden, tetapi ia tidak sukar apabila kiranya ada istilah baru yang boleh digunakan untuk menggantikan perkataan bidan itu.

Saya lebih percayakan perbidanan kampung dalam proses berpantang, terutamanya penjagaan makanan dalam berpantang untuk mengelakkan dari gejala-gejala buruk berlaku yang boleh membawa kepada tumpah darah terutamanya. Waktu berpantang yang sempurna dan teratur merupakan faktor terpenting untuk menentukan tahap kesihatan ibu pada masa hadapan.

Kejururawatan

Saya percaya bahawa bidang kejururawatan ini sangatlah luas dan terbahagi kepada beberapa bidang utama. Daripada pembacaan umum, saya mendapati bahawa di Negara kita bidang asas jururawat meliputi jururawat kesihatan, jururawat perubatan, jururawat masyarakat dan jururawat akademik.

Bidang kejururawatan bukan sekadar diperlukan untuk proses pemulihan, tetapi keberkesanannya merangkumi aspek-aspek lain seperti meningkatkan tahap kefahaman dalam penjagaan kesihatan kepada individu, keluarga dan masyarakat. Juga menyebarluaskan kefahaman bagaimana penyakit dapat dicegah, rawatannya dan jenis pemulihan yang terbaik.

Tidak dinafikan bahawa bidang kejururawatan ini akan melibatkan bahagian fizikal tubuh badan, tetapi jangan kita sekadar melihat dengan mata kasar sahaja, mereka juga sebenarnya dilatih untuk memahami aspek emosi dan mental serta jiwa dan rohani pesakit. Adalah sangat baik kiranya para jururawat juga dibekalkan dengan ilmu agama dalam melaksanakan tugas mereka dengan lebih berkesan. Apa jua keadaanpun, agamalah yang akan menjadi benteng terbaik dan berkesan dalam apa jua tindakan yang kita lakukan.

Setiap jururawat ada emosinya apabila berhadapan dengan pesakit, tetapi saya percaya mereka sudah dilatih dengan baik untuk mengurus keadaan tersebut, sebagai suatu tugasan dan menjalankan tanggungjawab dengan sepenuh kepercayaan yang diamanahkan.  Sebaik-baiknya dimulakan dengan ucapan basmalah, mudah-mudahan dilindungi dari sebarang perkara-perkara yang tidak diingini berlaku.

Dalam proses perawatan ini sentuhan langsung pada kulit tentunya akan berlaku. Hal ini dibolehkan ketika sesi rawatan dijalankan dan dalam tempoh tertentu. Tentunya ia bersifat sementara dan perlu tahu batas-batasnya. Jika pesakit kembali pulih, maka hukum haram bersentuhan berlainan jantina kembali sebagaimana biasa.

Di zaman Rasululllah s.a.w. juga pernah wanita Islam bertugas sebagai jururawat di medan perang. Mereka ditugaskan untuk merawat tentera yang tercedera.

Menjadi jururawat bukanlah satu profesion secara suka-suka untuk melihat aurat orang lain. Setiap jururawat juga bukanlah selesa untuk melihat aurat pesakit yang terdedah, lebih-lebih lagi apabila melihat aurat yang berlainan jantina. Namun dalam keadaan sakit dan darurat tentunya ia diharuskan, sewajarnya jururawat perlu terlebih dahulu dengan budi bicaranya memohon kebenaran sebaiknya daripada pesakit tersebut seadanya.

Jururawat Wanita

Jururawat sememangnya sangat sinonim dengan wanita, ini mungkin kerana sikap fitrah seorang wanita yang lebih mempunyai sikap peramah terhadap pesakit dan budi pekerti yang berlemah-lembut dalam merawat dan menjaga pesakit secara komprehensif, maka profesion ini dilihat lebih berpihak kepada wanita.

Semestinya jururawat wanita ada dilemanya dalam tugasan seharian mereka. InsyaAllah dengan niat yang ikhlas untuk membantu para pesakit yang memerlukan rawatan, mereka merawat dengan sebaiknya. Mungkin juga dalam banyak keadaan, kemampuan wanita sebagai jururawat lebih dikagumi.

Saya juga bersetuju kiranya jururawat perempuan merawat pesakit perempuan, dan begitulah sebaliknya. Saya meletakkan keadaan jururawat perempuan yang merawat pesakit lelaki adalah dalam keterpaksaan. Lelaki yang baik juga sebenarnya lebih selesa jika diberi pilihan untuk jururawat lelaki merawat mereka. Namun kerana tidak mampu membuat pilihan, terima seadanya pilihan yang ada berasaskan faktor-faktor tertentu.

Jika mampu membuat pilihan, adalah penting untuk memilih jururawat Muslim untuk merawat pesakit Muslim.

Saya juga percaya bahawa setiap wanita yang memilih kerjaya sebagai jururawat telah mendapat persetujuan suami mahupun ibubapa mereka. Kepercayaan dan keyakinan terhadap kerjaya pasangan mahupun anak masing-masing, akan memberi kepuasan dan kegembiraan kepada setiap jururawat yang berkhidmat.

Jururawat Lelaki

Saya percaya di Negara kita jururawat lelaki masih belum mendapat tempat sebaiknya didalam pasaran. Ini juga menjadi tanggungjawab kepada anak-anak muda lelaki untuk menyahut cabaran sebagai jururawat.

Menjadi jururawat melibatkan ilmu dan kemahiran, disulami pula dengan sikap sopan-santun, tingkah-laku, budi bahasa serta akhlak yang baik. Perlu kepada senyuman yang ikhlas, mesra, elok budi bicaranya, serta mudah menghulurkan pertolongan saat diperlukan pesakit.

Tidak dinafikan ramai juga jururawat yang tidak menepati ciri-ciri yang dinyatakan, mungkin sikap semulajadi mereka sebegitu yang sukar diubah sehingga terbawa-bawa semasa bekerja dan bebanan kerja yang ditanggung pada waktu tertentu terlalu banyak, terutama di hospital mahupun klinik kerajaan.

Walau bagaimanapun, sebanyak mana jururawat yang dilihat di Negara kita sekarang ini, sebenarnya jumlah mereka belum lagi mencukupi. Antara punca utama ketidakcukupan dalam profesion ini adalah kerana kurangnya minat anak-anak muda kita menceburi bidang yang sebenarnya amat penting ini. Juga kerana kurangnya pengetahuan tentang kerjaya yang semakin berkembang baik ini.

Masyarakat juga perlu sedar bahawa kurangnya tenaga kerja dibidang ini mampu menjejaskan tahap kesihatan rakyat umum.

Namun, saya percaya bahawa sejak kebelakangan ini profesion jururawat mula mendapat tempat di hati anak-anak muda kita dengan tumbuhnya pelbagai kolej yang menawarkan kursus kemahiran klinikal khusus yang sentiasa berkembang.

Bagi saya, kerjaya jururawat merupakan salah satu pekerjaan yang baik kerana merekalah antara orang yang berusaha untuk membantu pesakit, walaupun terpaksa menghadap penyakit-penyakit yang boleh dikira menjijikkan. Sekurang-kurangnya kewujudan mereka sedikit membantu dalam mengurangkan penderitaan dan kesakitan yang dialami pesakit tersebut.

Jururawat bukan hanya sekadar menjadi pembantu kepada doktor, tetapi kadangkala turut melaksanakan tugas merawat dan menjalankan prosedur klinikal dalam keadaan tertentu, terutamanya apabila berlaku kes kecemasan sebelum kedatangan doktor.

Etika

Jururawat wanita juga lazimnya berteman apabila merawat pesakit lelaki di bilik persendirian, selain untuk membantu ia juga mampu mengelakkan sebarang fitnah berlaku. Jururawat yang bertugas seharusnya menumpukan sepenuh perhatian mereka kepada jenis penyakit yang dirawat, bukan kepada aurat pesakit. Kebiasaannya pesakit akan berada dalam kedudukan tidak terlalu terdedah kepada bahagian yang tidak perlu dirawat. Saya yakin jururawat juga sudah dilatih untuk menjaga aib pesakit seadanya.

Hubungan antara jururawat dengan pesakit adalah profesional. Ini adalah etika dalam dunia perubatan. Mereka perlu menyimpan aib pesakit. Tidak boleh sesekali dengan sewenang-wenangnya menceritakan perihal pesakit kepada orang lain.

5.45pm

Advertisements

One Response

 1. setuju sangat artikel ni, isteri saya pun pernah bertelanjang bulat semasa hendak bersalin…..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: