• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  October 2010
  S M T W T F S
  « Sep   Nov »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • Advertisements

Menakluk Putrajaya

Salam Ukhuwah…

Apabila saya menulis tentang 20 Tahun Pemerintahan PAS Kelantan, saya menerima komen yang sebegini;

‘dah 50 tahun lebih Pas dan kuncu kuncunya tak dapat memerintah Malaysia. Apa cerita pulak tu?’

Maka, ini jawapan umum saya…

Terima kasih saya dahulukan atas kesudian saudara mengunjungi laman ini. Saya hargai lontaran idea yang dikemukakan, secara positifnya ini menunjukkan bahawa saudara masih peka terhadap masalah yang dihadapi oleh PAS.

InsyaAllah, sekali PAS melangkah untuk menggapai cita-cita menakluk Putrajaya, kami tidak akan buntu dalam berpolitik. Setiap masalah yang melanda akan diusahakan untuk ditemukan jalan penyelesaiannya, sehinggalah impian besar untuk memerintah Malaysia akan terlaksana apabila tiba masanya nanti.

Dalam situasi politik hari ini saya percaya bahawa kemenangan sedang menghampiri PAS.  Umno sedang nazak cedera parah dan sangat mengharapkan bantuan golongan anak-anak muda yang kelihatannya lebih cenderung memilih Pakatan Rakyat (PR) pada Pilihan Raya Umum yang lalu.

Hub Pusat Hiburan Malam

Apakah perancangan pentadbiran Perdana Menteri kita yang mahu menjadikan Malaysia sebuah hub pusat hiburan malam juga merupakan agenda ‘menggula-gulakan’ anak-anak muda kita? Selain kononnya hub ‘bodoh’ ini bertujuan memacu industri pelancongan dan mewujudkan kira-kira 5,614 pekerjaan baru menjelang 2020. Inilah hakikatnya perancangan Program Transformasi Ekonomi (ETP) yang dikeluarkan tiga hari yang lalu .

Mari kita renungkan perancangan pelaksanaan hub ini. Ia akan dilaksanakan dengan penubuhan beberapa kelab malam terkemuka, menganjurkan konsert utama, melonggarkan garis panduan untuk penghibur antarabangsa dan mempakejkan semula acara antarabangsa. Ini adalah sebahagian daripada 12 projek permulaan (EPP) yang bertujuan memperkasakan sektor pelancongan agar ketibaan pelancong dapat dipertingkatkan.

Salah satu daripada 12 EPP itu adalah melonggarkan syarat bagi penganjuran konsert dan majlis antarabangsa, yang sekarang ini dikatakan banyak menyulitkan penghibur antarabangsa untuk beraksi di negara ini.

Lebih mengaibkan lagi apabila EPP juga mencadangkan penubuhan zon hiburan di Greater Kuala Lumpur/Lembah Klang, Genting Highlands, Pulau Pinang, Langkawi, dan Kota Kinabalu bagi menggandakan pendapatan hiburan malam Malaysia kepada RM1.8 bilion menjelang 2020. Lihatlah! Betapa langkah ini secara langsung akan menyuburkan lagi penubuhan kelab-kelab malam baru bertujuan menampung kehadiran lebih ramai ‘pemabuk’! Lebih-lebih lagi apabila beberapa peraturan baru bagi hiburan seumpama ini akan dilaksanakan, termasuklah membenarkan pelanjutan had waktu operasinya.

Sepatutnya sebagai seorang pemimpin pertama negara yang mengaku Muslim, perlu mengambil kira kepentingan hala tuju Islam, kesan daripada tindakan yang diambil, seterusnya maslahah jangka pendek dan jangka panjang. Sewajarnya difikirkan antara kebaikan dan keburukan sebelum melontarkan apa-apa idea kepada khalayak umum. Fahami sebenar-benarnya apakah keperluan rakyat umum.

Pendaftaran Pengundi Baru

Walau sejijik manapun perancangan kerajaan sekarang ini, kita masih bersyukur kerana sokongan anak-anak muda terhadap PR makin meningkat saban hari. Paling penting, PR perlu memastikan mereka mendaftar sebagai pengundi, kerana golongan muda ini sangat hebat semangat juangnya disamping mudah dalam memahami sebarang sebaran maklumat terkini. Jentera parti perlu bergerak hebat dalam memastikan kempen mendaftar pengundi baru mencapai sasaran yang ditargetkan.

Dalam pada itu, tentunya kita sudah maklum bahawa salah seorang Naib Presiden Umno telah mencadangkan masjid dijadikan pusat pendaftaran pengundi baru. Eh, Umno guna mazhab mana pula? Semua sudah maklum bahawa dalam akidah Umno, politik dan masjid mesti dipisahkan. Bila masa pula Umno berminat dengan masjid? Belum lagi beku isu mereka menggunakan Jabatan Agama di sebuah negeri untuk merosakkan suasana Ramadhan tempohari. Tambahan pula Pemuda Umno di negeri tersebut telah menyerahkan memorandum kepada Menteri Besar, yang menggambarkan bahawa ceramah dan tazkirah itu seolah-olah berkempen politik. Hakikatnya, semakin ramai jemaah di rumah Allah, semakin pupuslah Umno di bumi Malaysia ini.

Transparency International (TI)

Dalam masa yang sentiasa kehadapan ini, PAS akan bersedia pada kedudukan untuk mengukuhkan parti dan meneruskan agenda perjuangan yang satu, yakni bermatlamat menjatuhkan musuh, siapa lagi kalau bukan Umno? Ini adalah alasan terbaik untuk menyelamatkan Negara dari berterusan tenat dengan pelbagai masalah, terutamanya soal rasuah yang berleluasa, dimana baru dua hari lepas Transparency International (TI) telah melaporkan bahawa Malaysia masih kekal di tangga ke 56 pada Indeks Persepsi Rasuah sebagaimana tahun sebelumnya, tetapi mata yang dikutip terus merosot daripada 4.5 kepada 4.4 daripada markah maksimum 10 mata, tersasar jauh dari sasaran Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) yang sepatutnya 4.5 kepada 4.9.

Ini jelas menggambarkan bahawa kerajaan telah gagal dalam menangani rasuah, secara langsung usaha untuk menjadikan Negara ini sebagai Negara berpendapatan tinggi akan turut gagal memandangkan wujud perkaitan antara rasuah dengan pendapatan per kapita. Tentu sekali rakyat melihat bahawa kerajaan sangat tidak konsisten dalam menangani soal berkaitan rasuah ini.

‘Anak Hari Ini, Pemimpin Hari Esok’

Bagaimana pula dengan masalah sosial yang makin menyerang generasi muda hari ini? Mampukah Sidang Kemuncak Wanita Pertama yang bertemakan ‘Anak Hari Ini, Pemimpin Hari Esok’ mencapai sasarannya? Atau hanya sekadar projek khas yang dilaksanakan oleh Wanita Pertama? Negara kita untuk mendapatkan ‘lesen’ bagi melakukan pembaziran secara berleluasa? Sungguhlah dia tidak sensitif terhadap kesengsaraan kehidupan sesetengah rakyat Negara ini, sentiasa berpanjangan dibelenggu masalah ekonomi setempat yang berterusan membebankan, apabila kos sara hidup makin tinggi dan sentiasa meningkat dari semasa ke semasa.

Mari kita renungkan seketika, 50 tahun Umno memerintah Negara, apa jadi dengan Islam di bumi Malaysia ini? Jadinya, Umno yang mengaku memperjuangkan Islam itu telah secara terang-terangan menolak Undang-undang Islam, apatah lagi bercita-cita besar untuk menubuhkan Negara Islam? Kita tidak hairan jika DAP menolak Hudud atau apa saja tentang kebangkitan Islam, tetapi tersangat musykil apabila Umno yang tanpa segan silu melaungkan merekalah pembela Islam, tetapi tiba-tiba tanpa malu tanpa segan juga menolak Hudud dan segala perkaitannya, apakah maknanya ini? Umno seumpama manusia Munafiq. Islam pada zahir, tetapi iktikadnya? Kepercayaannya? Amalannya?

Sememangnya PAS telah lama berjuang di Malaysia dan telah lali dengan segala macam masalah dan isu yang melanda politik Negara sejak sekian lama. Dalam politik Islam yang diperjuangkan oleh PAS, sedaya upaya kita mahu menjaga persepsi dan pandangan masyarakat dalam mengambil sesuatu tindakan politik, walaupun sebenarnya kita mampu untuk melakukannya.

Berdakwah sememangnya tugas PAS. Sememangnya PAS telah lama berdakwah sejak lebih 50 tahun lalu. Maka lihatlah sendiri dengan mata akal dan mata hati, antara PAS dan Umno, parti manakah yang ikhlas dengan perjuangan masing-masing? Saya sangat mengharapkan saudara boleh berlaku jujur pada Islam.

1.01am

 

Advertisements

3 Responses

 1. salam,

  Menakluk Putrajaya pru13 adalah impian semua orang walaupun setengahnya tidak dizahirkan.Tetapi ramai bercita-cita agar kerajaan dibawah pimpinan ulama meraju negara.

 2. W’lam,

  Harapan sangat tinggi untuk melihat Kerajaan Pusat dipimpin oleh agamawan, semoga negara kita sentiasa menuju ke arah yang lebih Islamik dalam pemerintahannya. InsyaAllah!

 3. Salam,
  Islam tertegak secara evolusi bkn revolusi…
  sikit2 dulu insyallah akn berjaya

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: