• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  November 2010
  S M T W T F S
  « Oct   Dec »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Advertisements

Tetamu Allah

Salam Ukhuwah…

InsyaAllah dengan izinNya, esok ayahbonda saya akan berangkat ke Tanah Suci Mekah untuk menunaikan Ibadah Haji, langsung menjadi tetamu Allah s.w.t. di Baitullah. Doa kami semua mengiringi ayahbonda semoga perjalanannya selamat sampai ke destinasi, diperteguhkan imannya, dipelihara kesihatan sepanjang berada di sana agar sempurnalah ibadah haji yang akan dilaksanakan, dikurniakan haji yang mabrur, dan selamat kembali ke tanah air apabila tiba masanya nanti, insyaAllah.

Majlis kesyukuran telahpun kekanda saya langsungkan pada hari semalam dalam suasana sederhana tetapi meriah dengan kehadiran kerabat terdekat.

Ibadah Haji merupakan antara ibadah yang terbesar didalam Islam dan sangat mulia. Ianya adalah Rukun Islam yang kelima, dimana amalannya mencakupi amalan-amalan yang terdapat pada ibadah-ibadah lain, serta banyak faedah yang akan diperoleh.

Sesungguhnya mengerjakan ibadah Haji adalah antara amal ibadah yang sangat afdhal untuk mendampingkan diri kepada Allah s.w.t., dan merupakan jihad tanpa mengangkat senjata dalam Islam. Pahala jihad ini akan hanya diberikan kepada mereka yang berjaya mendapat ‘haji mabrur’, yakni haji yang diterima oleh Allah s.w.t..

Walau bagaimanapun, ibadah Haji ini hanya wajib dilaksanakan oleh setiap Muslim yang berkemampuan. Melaksanakan ibadah Haji mahupun Umrah hanya diwajibkan sekali sahaja seumur hidup bagi setiap Muslim yang telahpun baligh, berakal sempurna dan memiliki kemampuan.

Erti kemampuan dalam melaksanakan ibadat Haji adalah sihat tubuh badan, berupaya untuk sampai ke Tanah Suci walau dengan apa cara sekalipun, mempunyai bekalan yang cukup selama berada di sana sehinggalah kembali, – juga bekalan (nafkah) kepada tanggungannya yang ditinggalkan di tanah air sepanjang dia melaksanakan ibadah Haji – bukan sekadar bekalan makan minum, tetapi turut meliputi keselamatan harta dan keluarganya yang ditinggalkan –  jika dia tidak mampu memiliki penjaga kepada harta dan keluarganya, maka ibadat Haji itu tidak wajib ke atas dirinya, kerana dia sudah dikira tidak berkemampuan.

Inilah keindahan Islam, yang menggambarkan bahawa Islam bukanlah agama paksaan.

12.37am

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: