• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  December 2010
  S M T W T F S
  « Nov   Jan »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Advertisements

Majlis Kesyukuran

Salam Ukhuwah…

Masih lagi terasa penat dan letih badan walaupun sudah seharian saya berada di rumah sekembali dari percutian keluarga di Pulau Langkawi. Oh, nampaknya sampai juga saya ke sana ya! Itulah percutian keluarga yang terakhir bagi kami sebelum sesi persekolahan akan dibuka beberapa hari saja lagi.

Sebelum ke Pulau Langkawi tempohari, sempat kami mengadakan majlis kesyukuran bagi meraikan rasa terima kasih kepada Allah s.w.t., diatas keputusan yang telah dikeluarkan oleh Jabatan Peguam Negara yang telah membersihkan nama suami dan ayahanda saya diatas tuduhan rasuah dan penyelewengan kuasa lebih kurang setahun yang lalu.

Alhamdulillah, majlis kami berjalan lancar. Kami telah menyediakan menu nasi palau, mihun soto dan mi kari.

Terima kasih diucapkan kepada kaum keluarga, jiran sekampung, sahabat handai, dan semua jemputan yang sudi hadir ke rumah saya tempohari. Kepada yang tidak berkelapangan hadir, terima kasih jua kerana sudi menghantar pesanan-pesanan yang bermotivasi kepada kami sekeluarga.

Saya melihat majlis tempohari sebagai suatu medan untuk mengeratkan silaturrahim di antara ramai sahabat suami, yang saya kira sesetengah daripada mereka seolah menjauh semenjak kes tersebut mendapat liputan yang meluas di media massa. Alhamdulillah, saya mendoakan semoga majlis yang kami laksanakan ini mampu memperkukuhkan kembali jalinan persahabatan di antara mereka. Berkawan biarlah beribu.

Bersahabat tiada syaratnya. Tidak kiralah bagaimana peribadinya, rupa parasnya, hartanya, keturunannya, itu semua bukan ukuran, paling penting adalah kita sendiri tahu menghargai nilai sebuah persahabatan. Apabila berkawan sememangnya kita tidak boleh mementingkan diri sendiri. Seorang sahabat yang baik akan menambahkan lagi keceriaan dalam hidup dan mampu menjauhkan kesedihan dalam kehidupan kita semua.

Paling tepat, sahabat yang benar-benar sahabat adalah orang yang makin menghampiri disaat yang lain kian menjauh. Mereka tidak akan sanggup melihat kita berada di dalam kesusahan. Seorang sahabat yang baik juga akan berpanjangan menjaga maruah kita dan sesekali tidak akan menjaja aib diri kepada orang lain. Sahabat terbaik akan kekal seiring hingga ke akhir hayat.

Akhirnya, haruslah diingat bahawa sanjungan bukanlah sebuah persahabatan!

9.40am

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: