• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  January 2011
  S M T W T F S
  « Dec   Feb »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Advertisements

Rutin

Salam Ukhuwah…

Berhujung minggu selepas usai seminggu sudah sesi persekolahan baru bermula…

Anak-anak sudah kembali ke alam persekolahan selepas bercuti panjang. Mudah-mudahan semangat mereka tidak hilang ditelan kegembiraan bercuti panjang tempohari.

Saya mula mengalami kesibukan. Lenguh kaki juga agak terasa kerana bercuti panjang dari menekan pedal minyak dan brek pada setiap hari, dan sekarang sudah kembali berulang-ulang dengan beberapa rutin sehari.

Itu masih lagi boleh tahan, yang sudah kurang tahanannya mungkin kedudukan kewangan bagi setiap ibubapa pada setiap tahun diawal sesi persekolahan. Sesi kali ini saya agak berhabisan apabila perlu membayar yuran untuk lima orang anak yang memulakan pengajian masing-masing dipelbagai peringkat. Lebih-lebih lagi apabila saya memutuskan untuk menghantar tiga orang sikecil ke tadika swasta.

Menghabiskan ribuan RM untuk yuran pengajian, pakaian seragam anakanda yang menjengah ke tadika dan keperluan alatulis bukanlah satu jumlah yang sedikit. Itu bagi keperluan keluarga saya, tentunya lebih lagi keperluannya kepada keluarga yang lebih besar dan anak-anak juga yang sudahpun makin membesar hingga ke peringkat menengah. Namun, inilah yang dinamakan tanggungjawab dan amanah besar yang perlu dipikul oleh setiap ibubapa.

Tentunya sebagai ibubapa yang bertanggungjawab, kita semua telah melakukan yang terbaik dalam menyediakan segala yang mampu untuk diberikan kepada anak-anak bagi memulakan sesi baru mereka. Itulah juga sasaran saya, tidak mengapalah jika perlu berhabisan untuk bidang pendidikan, asalkan anak-anak boleh menimba ilmu dalam keadaan yang selesa dan terbaik, insyaAllah.

Sara Hidup

Walau bagaimanapun, dalam suasana Negara kita hari ini yang menuntut kos sara hidup makin tinggi, isu kewangan tetap jua akan timbul diawal sesi persekolahan, lebih-lebih lagi kepada keluarga yang berpendapatan kurang RM3000 sebulan. Sahabat saya yang hanya mempunyai tiga orang anak sahaja dan semuanya mula bersekolah mengeluh apabila poketnya sudah mengering diawal bulan lagi.

Hari ini fenomena kenaikan harga barangan keperluan harian melambung-lambung naiknya. Jika saya sendiripun terpaksa menghabiskan hampir RM100 setiap kali ke pasar basah untuk bekalan peti kami dan keperluan dapur lain bagi tempoh seminggu, cuba bayangkan bagaimana keluarga lain di kejiranan kita yang punca pendapatannya hanya sedan-sedan saja, cuba menyusun kedudukan kewangan mereka yang sememangnya jarang bertambah untuk kekal hidup pada status sama pada setiap masa.

Itu belum lagi kewangan sokongan sewaktu kecemasan – mungkin keperluan ubatan, pembelian sampingan keperluan rumah, pakaian tambahan seisi keluarga, dan sebagainya. Maka disinilah kita perlu memahami peranan keutamaan dalam kehidupan. Perlu untuk kita memilih mana yang lebih penting. Keputusannya hanya kita yang tahu.

Kedudukan kewangan ini juga perlu difahami oleh setiap pasangan suami isteri. Jika timbul kekusutan dalam menyusun kewangan keluarga, maka luangkan sedikit masa untuk berbincang apa yang sepatutnya dilakukan dalam kapasiti masing-masing. Suami isteri perlu bantu-membantu diantara satu sama lain, tetapi keutamaan memberi nafkah kepada keluarga adalah tanggungjawab suami sebagai ketua rumahtangga. Isteri sekadar membantu mana yang perlu sahaja dengan kerelaannya.

Kita juga perlu mengajar anak-anak erti berjimat-cermat. Awalan inilah kita cuba mendidik anak-anak untuk menabung baki duit saku persekolahan mereka.

Apa yang penting, kita terus belajar untuk hidup sekadar kemampuan yang ada. Sentiasa bersederhana dalam mengawal nafsu yang sentiasa berkeinginan besar. Tidak perlu untuk berlumba-lumba dengan orang lain jika itu bukan kemampuan dan keperluan dalam kehidupan kita. Keinginan yang keterlaluan sering saja mengundang pembaziran yang hanya merugikan diri sendiri sahaja, secara langsung hilanglah keutamaan kepentingan dalam kita menguruskan keperluan utama.

Tahun baru 2011 juga telah menarik kita pada usia yang lebih hampir kepada kematian. Luangkan masa juga untuk kita perhalusi dimana kita sejauh ini dalam mengabdikan diri kepada Allah s.w.t..

12.59pm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: