• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  February 2011
  S M T W T F S
  « Jan   Mar »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728  
 • Advertisements

Akal, Emosi dan Nafsu

 

Salam Ukhuwah…

Jika ada yang mahu mengaitkan Akal dan Nafsu wanita, sering saja kita mendengar ungkapan ini digunakan, ‘1 Akal dan 9 Nafsu’.

Saya sendiri lebih melihat kepada kemungkinan ‘9 nafsu’ itu merujuk kepada emosi wanita yang pelbagai. Istilah ‘emosi’ mungkin lebih sedap didengar berbanding dengan ungkapan ‘nafsu’, yang sering saja dijuruskan kepada perlakuan yang tidak baik.

Bagi lelaki pula mereka diumpamakan sebagai mempunyai ‘9 Akal dan 1 Nafsu’.

Sebenarnya benarkah begitu?

Kebenarannya, istilah ini tidak pernahpun diungkapkan di dalam al-Quran dan al-Sunnah apabila kedua-duanya tidak sesekali menyatakan perbezaan kemampuan akal di antara lelaki dengan wanita. Jua tiada pernah disebut-sebutpun oleh mana-mana ‘Ulama tersohor di dalam Islam. Maka ternyatalah bahawa ia hanyalah suatu ungkapan yang masyhur semata-mata, dipetik daripada si polan yang entah siapa sebenarnya.

Sebelum bermaklumat lebih jauh, terlebih dahulu kita cuba dapatkan definasi Akal, Emosi dan Nafsu dalam penjelasan yang ringkas sahaja.

Secara ringkasnya, Akal bolehlah didefinasikan sebagai kekuatan untuk melahirkan keputusan tentang sesuatu realiti, selepas disatukan oleh pemerhatian lima pancaindera utama ke dalam otak yang telahpun mempunyai maklumat awalan keatas sesuatu perkara tersebut.

Manakala Emosi membawa pengertian yang lebih pelbagai. Rumusnya, ia merupakan suatu dorongan yang diatur oleh akal, namun selalunya digambarkan sebagai sisi negatif berbanding keadaan yang rasional kerana kepelbagaian ragamnya.

Nafsu pula bolehlah dikaitkan dengan suatu tarikan mahupun keinginan setiap manusia kepada perkara-perkara yang boleh mengembirakan jiwanya. Ia bukan sahaja menjurus kepada syahwat semata mahupun perkara-perkara yang kelihatan buruk sahaja, tetapi merangkumi keinginan asas setiap individu seperti makan minum, pemilikan harta, persaingan dan sebagainya.

Keajaiban

Akal merupakan suatu keajaiban luar biasa nilainya yang dikurniakan Allah s.w.t. kepada setiap manusia, yang membuktikan bahawa makhluk inilah paling sempurna kejadiannya dibandingkan dengan ciptaan makhluk lain seantero alam ini. Kurniaan akal fikiran merupakan hikmah dan rahmat tuhan dalam melengkapkan kejadian seorang manusia. Adanya akal inilah yang mengangkat martabat manusia langsung menjadikannya makhluk yang paling utama. Seluruh kesempurnaan Allah s.w.t. juga terpamer pada kehebatan ciptaan akal ini.

Secara fitrahnya manusia dikurniakan akal fikiran yang sama rata oleh Allah s.w.t., kecuali mungkin ada kurniaan yang luar biasa kepada individu tertentu, dimana mereka mempunyai kecerdasan akal yang tinggi sejak dilahirkan.

Dalam contoh yang mudah, kita telah melihat kecemerlangan pelajar-pelajar lelaki dan wanita adalah pada tahap yang hampir sama. Jika perolehan maklumat kepada setiap individu adalah pada kadar yang sama rata dan mereka menelaahnya dengan kemampuan akal dan kecerdasan masing-masing, insyaAllah akan membuahkan kecemerlangan. Maka bolehlah diakui bahawa daya fikir antara lelaki dengan perempuan adalah pada tahap yang sama.

Namun begitu tahap daya fikir antara lelaki dengan wanita bukanlah sekadar tertakluk kepada kemampuan akal dan kecerdasan semata. Tetapi ia juga merangkumi cara setiap individu berfikir secara ilmiah, iaitu keupayaan untuk mengemukakan pandangan kritis keatas sesuatu perkara dan membuahkan idea baru yang belum pernah wujud sebelum ini. Pengalaman hidup seseorang juga boleh mempengaruhi kemampuan akal itu sendiri.

Tidak dinafikan bahawa dalam pemerhatian umum, lelaki itu lebih bijak dalam menggunakan akalnya berbanding wanita yang mempunyai banyak emosi. Dalam banyak keadaan kita dapat melihat bahawa lelaki seringkali berfikir panjang sebelum membuat sebarang keputusan penting dalam kehidupan, manakala wanita tidaklah terlalu selektif dalam menyatakan sebarang keinginannya.

Jikapun wanita dikatakan kurang akalnya ia bukanlah kerana kemampuan akalnya yang lemah. Tetapi lebih kepada fitrah kejadian wanita yang kurang pengalamannya dalam kehidupan, berbanding lelaki yang lebih luas langkahnya di bumi ini.

Maka fahamlah kita bahawa, istilah yang membezakan akal antara lelaki dengan wanita sehingga perbezaan ‘8 darjat’ hanyalah dongeng semata-mata.

Memanfaatkan Akal

Paling pentingnya akal ini digunakan sebaik-baiknya mengikut syariat yang telah ditetapkan Allah s.w.t.. Setiap individu seharusnya tahu bagaimana untuk memanfaatkan akal dengan cara yang terbaik, seiring dengan tujuan kurniaannya berlandaskan syariat Maha Penciptanya.

Tentu sekali antara tugas akal yang utama adalah, memikirkan dan memahami ayat-ayat Allah s.w.t. di dalam kitab suci al-Quran dengan tujuan untuk mengenaliNya dengan lebih yakin, langsung beriman kepadaNya.

Sangatlah rugi kepada mana-mana manusia yang cuai dalam menggunakan akalnya, sehingga tersisih daripada terus mendapat hidayah yang berpanjangan daripada Allah s.w.t.. Lebih malang lagi apabila akal tersebut digunakan untuk mencemuh Islam itu sendiri. Sangat tidak pelik jika hal ini berlaku apabila manusia sudah lupa asal usul kejadiannya, lantas angkuh untuk mengakui kekuasaan Allah s.w.t..

Hakikatnya akal yang dikurniakan Allah s.w.t. ini perlu sentiasa disiram dan dibaja, jua dihapuskan segala kekotoran yang melekat kepadanya. Ini bertujuan untuk melahirkan akal yang cerdas dan pintar. Akal yang sihat akan membantu kita berfikir secara lebih bijak dan lebih berhati-hati dalam membuat sebarang tindakan.

Akal yang sihat tentunya akan berfungsi sebagai pemandu dalam membawa manusia kepada destinasi terbaik di penghujung usia kita nanti. Mudah-mudahan sejahteralah kita nanti disaat menghadap Allah yang Maha Esa.

Janganlah kita berada di kalangan manusia yang tidak tahu untuk menggunakan akal, sehingga nafsu pula yang berlagak mendahului akal. Apabila keadaan ini berlaku tentu sekali manusia akan terus berada dalam keadaan lalai dari terus mengingati makna kewujudan mereka di dunia ini. Sebagaimana ada pepatah menyebut, ‘semua manusia memiliki akal, tetapi sedikit sahaja yang berakal’.

Emosi dan Nafsu Terurus

Walau bagaimanapun, akal yang cerdas ini perlulah diseimbangkan dengan emosi yang terurus. Kebiasaannya emosi yang terganggu boleh mengakibatkan tindakan yang diambil merujuk kepada pandangan nafsu yang tidak baik semata. Apabila emosi telah mendahului akal, tentunya seseorang itu sedang mengalami keadaan mindanya yang tidak stabil.

Kita dapat melihat seseorang itu mungkin akan mengalami tekanan perasaan, kekecewaan, kemurungan, dan sebagainya apabila emosi mereka terganggu. Akibat dari gangguan ini ada kemungkinan mereka akan melakukan pelbagai tindakan diluar kawalan sehinggalah sanggup memilih jalan yang paling singkat, yakni membunuh diri.

Begitu juga dengan nafsu yang merupakan fitrah kepada kejadian setiap manusia. Ia juga harus diurus dengan baik seiring dengan syariat Islam yang telah ditentukan Allah s.w.t.. Nafsu harus sentiasa dididik agar tidak meliar tanpa haluan yang sebenar. Mendidik nafsu bererti kita sentiasa menahan diri daripada merasa selesa dengan nikmat dunia.

Selain dari akal yang bijak dan emosi yang terurus serta nafsu yang terdidik, jiwa juga haruslah ditundukkan agar kita sesekali tidak akan lupa kepada kehebatan Allah s.w.t. yang menganugerahkan kurniaan besar ini. Jauhkanlah jiwa dari perasaan takjub kepada kehebatan diri sendiri. Hiasilah jiwa dengan zikir memuji kebesaran Allah s.w.t. dan sentiasalah panjatkan doa semoga kita dikurniakan hidayah yang berpanjangan hingga ke akhir hayat, insyaAllah!

(Artikel ini telah disiarkan di dalam SIASAH edisi 11 – 17 Februari 2011/ 08 – 14 RabiulAwal 1432. Terima Kasih.)

9.10am

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: