• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  February 2011
  S M T W T F S
  « Jan   Mar »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728  
 • Advertisements

Hadirnya Nabi Muhammad s.a.w.

Salam Ukhuwah…

Dalam aqidah Islam, setiap Muslim wajib beriman kepada para Nabi dan Rasul, langsung beriman jua kepada setiap kitab yang diturunkan Allah s.w.t.. Bukan sekadar membenarkan dan meyakinkan al-Quran semata, bahkan mengimani kitab Zabur, Taurat dan Injil.

Walaupun sedemikian, kita sangat perlu berwaspada apabila kitab-kitab selain dari al-Quran, bolehlah dianggap sebagai hanya tinggal pada nama sahaja pada hari ini. Sedangkan maklumat didalamnya terlalu banyak boleh dipertikaikan, apabila perubahan demi perubahan telah dibuat keatas kitab Allah yang asal itu oleh tangan-tangan kafir la’antullah. Kitab-kitab ini sudah terlalu jauh menyimpang dari sumber wahyu Allah yang sebenar.

Tentunya kitab-kitab palsu ini hanya digunapakai untuk merosakkan aqidah Muslim semata. Sangatlah jelas bahawa kita tidak lagi perlu mengimani kitab-kitab yang telahpun diubahsuai ini, mengikut kepentingan pihak-pihak tertentu sahaja.

Al-Quran juga telah menyebut bahawa inilah kitab terakhir yang diturunkan Allah s.w.t.. Tiada lagi kitab selepas al-Quran, yang telah diwahyukan kepada Nabi Muhammad s.a.w., Nabi dan Rasul yang terakhir diutuskan kepada seluruh ummat manusia.

Namun, ada berita gembira telah diwahyukan oleh Allah s.w.t. didalam kitab Injil yang asli, betapa akan hadirnya seorang lagi Nabi sesudah Nabi Isa a.s., yakni Nabi Muhammad s.a.w..

Allah s.w.t. telahpun berfirman kepada Nabi Isa a.s., bahawa akan hadirnya seorang Rasul selepasnya yang bernama Muhammad, dan dialah merupakan Nabi yang terakhir diutuskan ke dunia ini.

Kelahiran Nabi Muhammad s.a.w. telah memberi rahmat untuk seluruh alam ini. Baginda merupakan satu anugerah agung kurniaan Allah s.w.t. kepada seluruh ummat manusia, sebagai penunjuk jalan kebenaran menuju akhirat yang kekal abadi. Baginda juga memberi makna yang lebih bernilai kepada sebuah kehidupan dimana wujudnya kita di alam ini adalah semata-mata kerana Allah s.w.t..

Perubahan yang sangat besar telah berlaku kepada kehidupan ummat pada masa itu selepas kelahiran Nabi Muhammad s.a.w.. Langsung meninggalkan kesannya secara berterusan terhadap seluruh ummat sehinggalah ke hari ini, dengan membawa mesej keamanan sejagat dalam makna sebuah persaudaraan Islam. Jua menjadi model terbaik dalam mendidik dan membentuk peribadi Muslim yang berakhlak mulia.

Kelahiran

Kita hangatkan kembali sejarah ringkas kelahiran Nabi Muhammad s.a.w..

Pada suatu ketika di Kota Makkah, pada hari Isnin, 12 Rabi’ul Awal Tahun Gajah, seorang putera telah dilahirkan oleh seorang ibu yang bernama Aminah binti Wahab. Kelahiran sulong ini sangat membahagiakan bagi seorang wanita yang baru sahaja bergelar ibu, walaupun suaminya, Abdullah bin Abdul Muttalib, tiada disisi apabila telah kembali ke Rahmatullah disaat kandungannya masih lagi menghitung hari untuk dilahirkan.

Kelahiran putera ini dalam keadaan yang sungguh luar biasa sekali, apabila bondanya langsung tidak merasakan kesakitan sebagaimana lazimnya seorang wanita melahirkan zuriatnya. Bayi ini berada dalam keadaan sempurna sekali, langsung tidak menangis ketika menjenguk dunia.

Kelahiran yang ditunggu-tunggu ini sangat membawa kebahagiaan kepada datuknya, Abdul Muttalib bin Hasyim, lantas mengurniakan nama Muhammad kepada cucuandanya itu, yang bermaksud ‘terpuji’.

Nama Muhammad sebenarnya sangat asing kepada masyarakat Arab pada waktu itu, sememangnya tiada seorangpun yang memiliki nama tersebut selama ini. Namun itulah tandanya kebesaran Ilahi yang telah mencetuskan ilham terbaik kepada Abdul Muttalib, sebagaimana yang telah diwahyukan kepada Nabi Isa didalam Kitab Injil.

Ibu susuan

Sebagaimana bayi-bayi yang lain, awalannya Muhammad telah disusui oleh bondanya sendiri.  Namun selepas beberapa bulan apabila susu bondanya beransur kering, dia mula diserahkan kepada ibu susuannya, Thuwaibah, yang merupakan seorang hamba milik bapa saudaranya, Abu Lahab. Ini bagi memastikan bayi secara berterusan menerima khasiat hanya daripada susu ibu yang mampu mengurangkan jangkitan sebarang penyakit.

Walau bagaimanapun, bondanya tetap mahu Muhammad disusukan dalam suasana yang lebih baik, bukan di kota yang menjadi tumpuan ramai tetapi di desa yang mempunyai persekitaran yang lebih damai. Maka, Halimatun Saadiah telah dipilih untuk menyusukannya sehingga umur dua tahun, dan terus memeliharanya sehingga berumur lima tahun.

Berpisahlah Muhammad dengan bondanya, apabila dia dibawa ke sebuah desa yang jauh dari kesibukan Kota Makkah. Namun dalam tempoh tersebut seringkali dia dibawa ke Makkah untuk mengunjungi bondanya.

Sejak bayi Muhammad mula berada dalam persekitaran desa yang lebih baik berbanding kehidupan sebuah kota, yang biasanya mudah dipengaruhi dengan anasir-anasir tidak sihat dan boleh merosakkan fikiran. Persekitaran yang baik secara tidak langsung akan memberi kesan positif terhadap tumbesaran fizikal dan mental bayi ini.

Dia telah membesar sebagai kanak-kanak yang sihat walafiat dan mempunyai perlakuan yang bersopan santun, berbudi bahasa serta boleh dipercayai sifatnya sedari kecil lagi. Allah telah memeliharanya daripada sebarang unsur kehidupan yang tidak baik, sebagai persediaan untuk menjadi Nabi pada masa akan datang.

Kehidupannya sangat sederhana, langsung tidak diulit dengan kemewahan apabila dia membesar di kalangan orang-orang miskin sahaja bersama ibu susuannya. Dari sini dia mula belajar erti susah senang sebuah kehidupan sedari kecil lagi.

Yatim Piatu

Akhirnya, pada usia enam tahun Muhammad telah meminta keizinan daripada bondanya untuk menziarahi pusara ayahandanya buat pertama kali di Madinah. Dengan keizinan daripada datuknya, maka berangkatlah dia bersama bondanya ke sana. Namun, tanpa diduga kesedihannya bertambah apabila bondanya pula wafat ketika dalam perjalanan pulang dari ziarah tersebut.

Maka yatim piatulah Muhammad pada usia kanak-kanak lagi. Dia mula berada dibawah jagaan datuknya dengan penuh kasih sayang yang tiada taranya. Jua pengasuhnya, Ummu Aiman teramat sayang kepadanya.

Namun kasih sayang ini juga tiada berpanjangan apabila datuknya pula meninggal dunia pada usianya lapan tahun. Sungguhlah Muhammad sangat berdukacita dengan pemergian datuknya yang sangat dia sayangi.

Langsung Muhammad dipelihara pula oleh bapa saudaranya, Abu Talib, atas pilihannya sendiri. Walaupun bapa saudaranya ini miskin tetapi dia kaya dengan hati budi. Lagi pula dia sudah terbiasa hidup dengan bapa saudaranya ini, apabila sering ditinggalkan oleh datuknya apabila keluar dari kota Makkah.

Apabila usianya menjangkau 12 tahun, Abu Talib buat pertama kalinya membawa Muhammad ke Syam (Syria) bersama-samanya untuk membantunya berdagang. Ketika sampai disuatu tempat bernama Basra, dia telah bertemu dengan seorang Ahli Kitab bernama Buhaira, yang kelihatannya sangat tertarik kepada anak saudaranya itu yang mempunyai perwatakan yang sangat baik.

Sebagai seorang Ahli Kitab yang mempercayai kandungan kitab Injil, langsung dia menemui tanda-tanda kenabian pada diri Muhammad. Dia yakin bahawa remaja yang berada di hadapannya inilah bakal menjadi Nabi akhir zaman. Lantas dia menasihatkan Abu Talib agar segera menyelesaikan urusannya di situ dan membawa pulang anak saudaranya itu ke Makkah. Mereka akur kepada nasihat itu langsung kembali ke kampung halaman.

Kala ini Muhammad makin berdikari dengan mula mengembala kambing bagi meringankan beban bapa saudara yang memeliharanya. Dia makin membesar sebagai seorang yang penyabar, tabah dan amanah serta langsung tidak terpengaruh dengan kehidupan duniawi.

(Artikel ini telah disiarkan dalam SIASAH edisi 18 – 24 Februari/ 15 – 21 RabiulAwal 1432. Terima Kasih)

Advertisements

2 Responses

 1. Setuju dgn. p’dpt Nik di atas. Mmg. Rasulullah sbg. idola & ikutan yg. t’baik bagi kita semua. Keperibadian Baginda saw mmg. tiada tolok bandingnya. Semoga kita semua m’dpt. syafaat Baginda saw di akhirat kelak. Amin…

 2. Sengaja saya menghangatkan semula sejarah hadirnya Nabi Muhammad s.a.w. agar ingatan kita tidak luput bagaimana sukarnya baginda menyebarkan Islam sehingga mampu kita merasai nikmat iman pada hari ini…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: