• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  February 2011
  S M T W T F S
  « Jan   Mar »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728  
 • Advertisements

Tajaan Haji

Assalamualaikum dan Salam sejahtera…

Semalam saya telah menerima sms daripada seorang kawan, memaklumkan bahawa isu tajaan haji masih dibangkitkan di dalam satu laporan Bernama (21 Februari 2011) yang bertajuk Poser Over Inaction Against Son In Law.

Laporan ini telah menyebut kenyataan dari Pertubuhan Jaringan Melayu Malaysia. Setiausahanya, Tengku Amalluddin Sani Raja Ahmad Sufian telah mempersoalkan kenapa Tuan Guru Nik Aziz (TGNA) tidak mengambil sebarang tindakan ke atas saya, berhubung isu salah urus kewangan dan isu tajaan Haji ini dengan hanya menyerahkan siasatan lanjut kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). Umum mengetahui bahawa SPRM telahpun menyiasat perkara ini, seterusnya memaklumkan keputusan bahawa kes ini telah ditutup.

Lanjutan itu juga sebagai tanda kesyukuran, TGNA telah mengambil sebahagian dari wang tabungannya untuk diinfaqkan kepada parti, dan saya pula telah membuat kenduri kesyukuran di atas selesainya isu ini.

Setelah perbincangan dibuat dengan beberapa orang individu yang mengetahui hal sebenar tentang isu ini, saya merasakan bahawa perlunya penjelasan mengenai perkara yang berlaku supaya umum akan mengetahui kebenarannya. Lebih-lebih lagi apabila individu yang terlibat sepenuhnya dalam isu tajaan haji ini terusan diam membisu, mungkin untuk menyelamatkan diri seterusnya membiarkan saya yang dipersalahkan.

Asasnya isu tajaan Haji tidak pernah berkait dengan saya, kerana kami suami isteri hanya menyertai rombongan Haji TGNA. Untuk makluman, saya dan isteri telahpun merancang untuk menunaikan ibadat Haji pada tahun 2009 dan telah dimaklumkan kepada ibubapa kedua-dua belah pihak. Bagi tujuan ini dari awal lagi kami telahpun mendaftar diri dengan satu agensi yang diiktiraf dan berpengalaman di Kota Bharu.

Dalam tempoh tidak lama selepas itu, saya mendapat khabar bahawa ada pihak yang sedang menguruskan rombongan Haji bersama TGNA dan keluarga. Apabila mengetahui hasrat TGNA pada saat-saat akhir untuk menunaikan ibadat Haji pada tahun tersebut (yang sebelumnya masih samar kerana faktor kesihatan), kami suami isteri telahpun meminta persetujuan daripada beliau untuk menyertai rombongan tersebut. TGNA sangat mengalukan hasrat untuk bersamanya, lalu kami membatalkan pendaftaran dengan agensi sebelumnya.

(Ikuti penjelasan selanjutnya di kelantanprogres.blogspot.com)

10.13am

Advertisements

2 Responses

 1. tulisan sapa ni.. ariffahmi ke

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: