• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  February 2011
  S M T W T F S
  « Jan   Mar »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728  
 • Advertisements

Hadirnya Nabi Muhammad s.a.w. (II)

Salam Ukhuwah…

Usia remaja Muhammad dipenuhi dengan aktivit-aktiviti yang berfaedah. Dia sentiasa dilindungi Allah s.w.t. daripada sebarang perlakuan yang tidak baik. Akhlaknya terpelihara dan maksum dari sebarang kehinaan dunia ini, sehinggalah dia dikenali sebagai al-Amin (yang amanah).

Tempoh usianya sentiasa diisi dengan melakukan pelbagai kebajikan dan kebaikan kepada masyarakat umum. Muhammad juga seorang yang sering berlapang dada dengan apa jua situasi yang berlaku keatasnya. Dia seorang yang sentiasa tenang dan mesra dalam bergaul dengan sesiapa sahaja, sehingga setiap orang yang pernah berhubung dengannya akan menyayangi dirinya.

Muhammad seorang yang mengutamakan perasaan kasih sayang dalam sebarang perhubungan tanpa membezakan taraf hidup seseorang. Dia juga seorang yang berpandangan jauh dalam setiap tindakan yang dilakukannya.

Dalam usianya yang masih muda, Muhammad mula mempercayai sepenuhnya keEsaan Allah s.w.t.. Dia tidak pernah menyembah berhala dan langsung meninggalkan kehidupan sosial arab jahiliah yang merosakkan dan penuh kekufuran pada waktu itu.

Ketika usia Muhammad menjangkau 25 tahun, bapa saudaranya mula menyarankan kepadanya untuk menyertai rombongan perniagaan (kafilah), yang dimiliki oleh seorang usahawan berjaya yang bernama Khadijah binti Khuwailid.

Untuk pertama kalinya dia diberi tanggungjawab terhadap rombongan perniagaan ke Syam (Syria). Tentu sekali urusniaga kali ini mencapai kejayaan dengan pencapaian keuntungan yang luar biasa apabila diuruskan oleh seorang pemuda yang bijaksana.

Bukan hanya kerana Muhammad seorang yang bijaksana, tetapi kejujuran dan peribadi mulia miliknya telah menarik minat Khadijah untuk menawarkan dirinya bagi mengahwini pemuda ini. Lamaran tersebut diterima baik oleh Muhammad, walaupun Khadijah merupakan seorang janda yang telahpun mencapai usia 40 tahun. Perbezaan umur selang 15 tahun ini tetap membawa sinar kebahagiaan kepada mereka berdua, apabila telah dikurniakan zuriat seramai enam orang, dua lelaki dan empat perempuan.

Bertafakur

Dalam pada itu, Muhammad terusan merasa tertekan dengan keadaan kaumnya (Quraisy) yang terus berada dalam keadaan jahil dan langsung tidak beragama. Mereka berterusan menyembah berhala buatan sendiri dan memohon apa saja dari patung-patung keras tersebut, sentiasa dalam keadaan mabuk, berzina, sehinggalah sanggup membunuh anak kandung sendiri, terutamanya bayi perempuan.

Keadaan ini menyebabkan Muhammad merasa terganggu dan sedih dengan kaumnya sendiri, lantas dia mula mengasingkan dan menjauhkan dirinya daripada situasi tersebut. Matlamatnya hanya satu, mencari petunjuk dan hidayah dalam membantu menyedarkan kaumnya tentang betapa buruknya laku mereka selama ini.

Menghampiri umurnya 40 tahun, Muhammad telah memilih Gua Hira’ yang terletak di kawasan bukit Jabal Nur sebagai lokasinya untuk bertafakur. Dia telah beribadat sebagaimana agama yang dibawa Nabi Ibrahim a.s.. Selama berbulan-bulan dia menyendiri di sana, isterinya, Khadijah terus setia membekalkan makan minum buat suaminya yang tercinta.

Pada suatu ketika, tanggal 17 Ramadhan, dalam usia 40 tahun, Muhammad telah didatangi Malaikat Jibril sewaktu dirinya sedang bertafakur di Gua Hira’. Lantas Jibril menyampaikan wahyu Allah di telinganya dengan meminta Muhammad membacanya.

Kita sudahpun sedia maklum bahawa Nabi Muhammad s.a.w. adalah seorang yang tidak tahu membaca dan menulis (ummiy). Maka apabila Jibril memintanya membaca tentu sekali Muhammad tidak dapat memenuhi permintaan tersebut. Sehinggalah tiga kali Jibril mengulangi permintaan yang sama, namun Muhammad tetap memberi jawapan bahawa dia tidak tahu membaca.

Langsung akhirnya Jibril membacakan wahyu Allah yang pertama diturunkan kepada Nabi Muhammad s.a.w., diikuti lafaznya itu oleh baginda Nabi sebagaimana apa yang telah diucapkan oleh malaikat tersebut. Wahyu pertama ini merupakan Surah al-‘Alaq, ayat satu hingga lima.

Nabi Akhir Zaman

Setelah Jibril berlalu, maka Nabi Muhammad s.a.w. bersegera pulang ke rumahnya dalam keadaan tubuh yang menggigil ketakutan dan penuh kejutan. Baginda meminta isterinya, Khadijah untuk menyelimutinya.

Setelah emosinya kembali tenang, Baginda berkongsi khabar kepada isterinya apa yang telah dialami. Sebagai seorang isteri yang baik dan memahami perasaan suaminya, lantas Khadijah membenarkan apa jua perkhabaran yang disampaikan kepadanya. Dengan pujukan yang menenangkan bahawa sesekali Tuhan tidak akan menghina suaminya itu yang telahpun memiliki peribadi yang mulia selama ini.

Duga Khadijah bahawa ada sesuatu yang baik akan berlaku keatas suaminya, lalu dia telah mengambil inisiatif dengan membawanya ke rumah sepupunya, Waraqah bin Naufal, seorang Nasrani dan ahli kitab Injil yang banyak mengetahui pengkisahan Nabi akhir zaman. Lantas dia menceritakan apa yang telah berlaku keatas suaminya. Sangatlah jelas kepada Waraqah bahawa malaikat Jibrillah yang telah mendatangi Nabi Muhammad s.a.w., dengan membawa wahyu daripada Allah s.w.t..

Penyampaian wahyu ini membawa maksud bahawa Muhammad telah dilantik sebagai Nabi akhir zaman, yang akan membawa sinar Islam kepada seluruh ummat manusia sehingga hari kiamat. Waraqah juga menjelaskan bahawa Jibril jugalah yang telah mendatangi Nabi Musa a.s. dan nabi-nabi sebelumnya. Dia juga melafazkan janji bahawa akan akur dan turut sama membantu dalam perjuangan Nabi Muhammad s.a.w. selepas itu.

Nabi Muhammad s.a.w. berterusan menerima wahyu dari semasa ke semasa dalam tempoh masa 23 tahun. Siri wahyu ini telah dikumpulkan dan disusun di dalam suatu kitab yang dinamakan al-Quran. Ayat-ayat al-Quran sangat jelas pengertiannya dan saling berhubung di antara ayat-ayat tersebut. Al-Quran merupakan kitab yang ditinggalkan Nabi Muhammad s.a.w. sebagai panduan dan pedoman buat ummatnya, diiringi Sunnahnya sebagai gabungan terbaik dalam mencapai hidayah menuju penyerahan diri di hadapan Allah s.w.t. kelak.

Seruan Islam

Apabila Nabi Muhammad s.a.w. mula menyeru manusia ke jalan Allah, dia mendapat tentangan daripada pelbagai pihak. Hanya anggota keluarga terdekat sahaja dan masyarakat bawahan yang menjadi pengikut setia kepada setiap seruan Baginda. Tentu sekali isteri Baginda, Saidatina Khadijah, merupakan individu serta wanita pertama yang memeluk Islam.

Turut serta dalam perjuangan awalan ini adalah Ali bin Abi Talib, sepupu Baginda yang juga merupakan lelaki (kanak-kanak) pertama memeluk Islam. Kemudian Abu Bakar (lelaki dewasa), sahabat karib Baginda sejak kecil, diikuti oleh Zaid bin Haritsah (remaja), anak angkat Baginda, dan Ummu Aiman, pengasuh Baginda semenjak ibunya masih ada. Dari dakwah yang masih rahsia ini, disusuli pula dengan belasan yang lain telah memeluk Islam. Seterusnya Aisyah, puteri Abu Bakar, yang telah memeluk Islam pada angka awal puluhan.

Nabi Muhammad s.a.w. mula memperhebatkan kegiatan dakwah dengan mengumumkannya secara terbuka, apabila sekumpulan kecil masyarakat yang dihormati di Makkah telah memeluk Islam. Antara mereka ialah Uthman bin Affan, Zubair bin Al-Awwam, Abdul Rahman bin Auf, Ubaidillah bin Harith, Amr bin Nufail, dan ramai lagi.

Agama Islam telah disebarkan dengan keyakinan yang lebih tinggi lantas membuahkan tarikan yang lebih baik kepada masyarakat awam untuk memeluk Islam. Namun, baginda masih terpaksa menghadapi pelbagai cabaran daripada golongan bangsawan dan para pemimpin atasan, yang mula merasakan kedudukan mereka terancam jua mampu menggoyahkan anutan agama datuk nenek mereka sebelum ini.

(Artikel ini telah disiarkan di dalam SIASAH edisi 25 Februari – 3 Mac 2011/ 22 – 28 RabiulAwal 1432. Terima Kasih.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: