• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  March 2011
  S M T W T F S
  « Feb   Apr »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Advertisements

Hadirnya Nabi Muhammad s.a.w. (III)

Salam Ukhuwah…

Pelbagai cabaran perit terpaksa dihadapi oleh Nabi Muhammad s.a.w. bersama para sahabat dalam menyebarkan Islam pada waktu itu. Sebahagian daripada mereka diseksa, dianiaya, disingkir, dan dipulaukan. Baginda tetap jua bersabar disamping berusaha untuk mendapatkan perlindungan kepada semua pengikutnya.

Akhirnya Nabi Muhammad s.a.w. membuat keputusan untuk membenarkan para pengikutnya meninggalkan Makkah, apabila baginda melihat penyeksaan daripada puak Quraisy telah mencapai pada tahap yang amat teruk sekali. Nabi Muhammad s.a.w. sudah tidak sanggup lagi melihat penderitaan yang dihadapi oleh pengikutnya, lantas baginda menyarankan agar mereka berhijrah ke Habsyah walaupun pada ketika itu ia dipimpin oleh seorang raja Nasrani. Ini kerana raja tersebut sememangnya terkenal dengan sifat kasih sayang dan keadilannya.

Kaum Muslimin langsung menerima baik pandangan yang disuarakan oleh Nabi Muhammad s.a.w., lalu penghijrahan tersebut dilakukan bagi mendapatkan perlindungan yang lebih baik kepada kehidupan mereka. Penghijrahan ini bertujuan mengelakkan fitnah yang akan mencemarkan kesucian Islam, dan diharapkan mampu memberi kemudahan yang lebih baik kepada mereka untuk menghayati dan menyebarkan Islam dengan lebih meluas lagi.

Hijrah

Penghijrahan ini merupakan yang pertama didalam Islam. Golongan yang berhijrah ini disarankan untuk tinggal di sana buat sementara waktu sehingga keadaan di Kota Makkah kembali reda.

Tidak berpuas hati dengan penghijrahan kaum Muslimin ini, pihak Quraisy langsung menghantar perutusan untuk menghadap Raja Habsyah, Najashi. Perutusan ini telah membawa cenderamata yang banyak dengan nilaian yang tinggi sebagai rasuah kepada pemimpin tertinggi Negara tersebut, dengan harapan semoga mereka menghalau keluar golongan Muslimin yang berlindung di sini. Tentunya pihak Quraisy telahpun mempunyai perancangan jahat sekiranya kaum Muslimim ini dihalau keluar dari Habsyah.

Namun sangkaan mereka meleset apabila Najashi langsung tidak berminat dengan kepelbagaian hadiah yang dibawa itu, bahkan tidak mahu menyerahkan kaum Muslimin yang telahpun mendapat perlindungan daripadanya. Sebagai seorang raja yang bijak, terlebih dahulu beliau mahukan sesi soal jawab berlangsung tentang kepercayaan dan agama baru yang telah dianuti oleh muhajirin ini.

Kaum Muslimin yang berpegang teguh dengan Islam ini mula memberi penjelasan yang meyakinkan di hadapan Najashi, dan turut disertai oleh para pimpinan lain serta perutusan Quraisy ini. Mereka bercerita tentang zaman jahiliah yang sangat hina kehidupannya apabila beramai-ramai menyembah berhala, adab laku yang tidak bermoral, pembunuhan, dan sebagainya. Kala ini Allah s.w.t. telah mengutuskan seorang Nabi yang bersifat sangat mulia langsung membawa seruan untuk mengubah kehidupan mereka kearah yang lebih sempurna.

Pengakuan turut dilakukan di hadapan Najasyi bahawa mereka telahpun menyambut baik seruan yang dibawa Nabi Muhammad s.a.w.. Islam telah mendapat tempat di jiwa mereka sebagai satu aqidah dan mahu mempraktikkan sebaiknya ajaran yang disampaikan oleh baginda ini. Namun kerana perbezaan anutan ini, mereka telah diseksa dan dizalimi sehingga tidak tertanggung bebanannya lalu penghijrahan terpaksa dilakukan. Kaum Muslimin ini sekali lagi memohon perlindungan daripada raja tersebut. Lantas Najashi akur dengan permintaan mereka.

Perutusan Quraisy masih mencari helah untuk memperdaya Najashi, apabila mereka menyatakan pula bahawa golongan Muslimin ini sangat mengecam Nabi Isa dan ibunya, Maryam. Namun kebijaksanaan raja tersebut makin terserlah apabila sekali lagi beliau mahukan pandangan Islam daripada golongan muhajirin ini tentang isu tersebut. Dengan tegas mereka menjelaskan bahawa Nabi Muhammad s.a.w. telah menyatakan bahawa Nabi Isa a.s. itu adalah seorang hamba Allah yang telah dilahirkan oleh Maryam, seorang gadis suci yang telah dikurniakan zuriat apabila ditiupkan roh dan kalimatNya kedalam rahimnya.

Tepat sekali penerangannya apabila Najasyi dengan tegasnya mengakui keterangan ini adalah benar kerana beliau amat faham tentang agama yang dianutinya, iaitu Nasrani. Beliau amat jelas tentang titik kebenaran dan persamaan di antara dua agama samawi ini, iaitu agama yang dibawa oleh Nabi Muhammad s.a.w. dan agama yang dibawa oleh Nabi Isa a.s.. Kedua-dua agama ini adalah dari sumber yang sama yakni wahyu daripada Allah s.w.t..

Akhirnya Najashi menyerahkan kembali pelbagai hadiah yang dipersembahkan kepadanya, lalu perutusan Quraisy ini telah kembali dalam kegagalan. Kaum Muslimin pula terus mendapat perlindungan di Negara tersebut.

Propaganda

Selepas beberapa lama mendapat perlindungan di Habsyah, kaum Muslimin memutuskan untuk kembali ke kota Makkah apabila mereka mendapat perkhabaran bahawa Islam mula bertapak di sana. Namun perkhabaran ini adalah propaganda jahat semata apabila ternyata gangguan dan permusuhan daripada pihak Quraisy terhadap kaum Muslimin masih berterusan dan tidak berkurang sedikitpun.

Terpaksalah sebahagian daripada mereka kembali ke Habsyah, dan sebahagian lagi masuk ke kota ini secara sulit dan bersembunyi agar kepulangan ini tidak diketahui oleh pihak Quraisy. Mereka terpaksa meminta perlindungan daripada pembesar Quraisy yang bersimpati dengan nasib kaum Muslimin ini.

Selang beberapa lama selepas kejadian tersebut kaum Muslimin sekali lagi telah berhijrah ke Habsyah dengan jumlah yang lebih besar, apabila mereka terusan mengalami penderaan dan penyeksaan yang semakin teruk daripada pihak Quraisy. Penghijrahan ini merupakan yang kedua dalam Islam.

Pihak Quraisy makin buntu dengan perkembangan ini apabila mereka tahu penghijrahan Muslimin bukan sekadar untuk mencari perlindungan, bahkan menyebar luaskan lagi pengaruh Islam di Negara lain.

Mereka mula mencari ikhtiar lain untuk menghancurkan Islam. Maka Nabi Muhammad s.a.w. yang masih berada di kota Makkah mula menjadi sasaran utama pihak Quraisy. Walau bagaimanapun, apa jua matlamat mereka keatas baginda tentu sekali sukar dicapai sekiranya Abu Talib masih menjadi perisai utama dalam memberi perlindungan kepada Nabi Muhammad s.a.w.. Mereka masih menghormati bapa saudara baginda ini sebagai seorang bangsawan terkemuka dan terhormat di kota Makkah.

Maka terlebih dahulu pihak Quraisy datang menemui Abu Talib untuk memujuknya supaya menegah Rasulullah s.a.w. daripada terus menyebarkan dakwah Islam. Selain itu mereka juga cuba mempengaruhinya supaya menyerahkan baginda kepada kalangannya, dengan tujuan untuk membunuhnya. Namun tawaran ini tidak diterima oleh Abu Talib kerana beliau sentiasa menyebelahi Rasulullah s.a.w..

Boikot

Akhirnya pimpinan Quraisy telah memutuskan untuk memboikot Nabi Muhammad s.a.w. dan Bani Hasyim serta Bani Muttalib tanpa mengira samada mereka Muslim mahupun sebaliknya. Seluruh penduduk Makkah telahpun membuat perjanjian untuk memboikot dan memulau baginda serta keturunannya. Penduduk di sini tidak boleh membuat sebarang perhubungan, tidak boleh berjual beli dan juga tidak boleh berkahwin dengan mereka.

Nabi Muhammad s.a.w. dan Bani Hasyim serta Bani Muttalib mula dikhianati serta dianiayai oleh penduduk Makkah, termasuklah bapa saudara Nabi sendiri, iaitu Abu Lahab. Dalam tempoh masa tiga tahun mereka telah dipinggirkan daripada masyarakat setempat, dan terpaksa mengalami satu suasana yang amat getir sekali terutamanya kebuluran apabila bekalan makanan terputus. Anak-anak kecil terutamanya berterusan menangis kerana kelaparan dan golongan dewasa pula terpaksa mengikat perut dengan hanya memakan daun-daun kayu sahaja.

(Artikel ini telah disiarkan dalam SIASAH edisi 13 – 19 Rabiul Akhir 1432/ 18-24 Mac 2011. Terima Kasih.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: