• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  March 2011
  S M T W T F S
  « Feb   Apr »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Advertisements

Pembunuhan Karakter

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera, 

Dalam sejarah tamadun dan pertembungan bangsa di dunia, terdapat pelbagai kaedah peperangan telah digunakan untuk mengalahkan musuh. Lazimnya, ia meliputi segenap aspek kehidupan hasil terciptanya peluang dari setiap konflik yang berlaku. Pertembungan yang berlaku juga disusuli dengan hidangan pelbagai permainan psikologi melibatkan setiap krisis dalam masyarakat.

Krisis dan konflik ini dimanipulasi mengikut selera perancang untuk mencapai objektif melemahkan musuh masing-masing. Dalam sesuatu keadaan, misi ini akan melibatkan dana yang tidak terhad bagi menembusi struktur masyarakat, mendoktrin pemikiran yang diperlukan melalui semua alat propaganda yang telah tersedia digunakan. Sudah semestinya semua misi ini dilaksanakan secara sulit oleh manusia atau kumpulan manusia yang agak kecil.

Dalam masa yang sama perancang jenayah ini, sentiasa membuat perbincangan secara berkala bagi tujuan mengukur kesan kepada serangan yang telah dilancar seterusnya merancang langkah susulan.

Pembunuhan karekter atau character assassination adalah antara kaedah popular digunakan dalam sesuatu pertembungan. Biasanya kaedah ini melibatkan individu tertentu yang menjadi ancaman kepada sesuatu pihak yang berkuasa atau yang mahu berkuasa. Kadang kala ia juga digunakan untuk menghapuskan peluang atau potensi yang sedia terbina pada musuh sebelum ianya bertambah besar menjadi ancaman yang lebih serius.

Dalam banyak operasi pembunuhan karektor ini, reputasi dan integriti musuh (mangsa) akan cuba dirosakkan melalui manipulasi fakta secara besar-besaran dan berlebihan bagi mencipta kesan psikologi serta persepsi buruk kepada musuh. Gambaran salah yang tercipta dari manipulasi fakta ini biasanya akan disusuli dengan tindakan untuk memalukan individu tersebut dengan hujah-hujah yang boleh dipertikaian tetapi dilaksanakan secara berterusan dalam tempoh tertentu.

Bagi memastikan misi yang dilancarkan berjaya, semua saluran yang boleh digunakan musuh untuk membetulkan fakta dengan hujah balas mesti ditutup rapat. Sebarang langkah yang mungkin perlu dilaksanakan termasuk memalukan atau memukul mangsa serta orang bersimpati dengan mangsa. Tekanan perlu dilaksanakan secara berterusan kepada pihak yang bersimpati dengan mangsa termasuk menggunakan kelemahan individu berkenaan supaya diam dan jangan berbuat apa-apa. Biasanya kerja-kerja bagi peringkat ini akan dilakukan oleh askar-askar upahan tanpa mereka mengetahui siapa perancang sebenar.

(Ikuti penjelasan selanjutnya di kelantanprogres.blogspot.com)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: