• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  March 2011
  S M T W T F S
  « Feb   Apr »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Advertisements

Hadirnya Nabi Muhammad s.a.w. (IV)

Keadaan kembali seperti sedia kala selepas tiga tahun apabila kaum Muslimin tidak lagi diboikot. Walau bagaimanapun, Nabi Muhammad s.a.w. sekali lagi menerima ujian hebat daripada Allah s.w.t. tatkala bapa saudaranya, Abu Talib dan isterinya, Saidatina Khadijah r.a. telah pergi meninggalkan dirinya buat selama-lamanya. Baginda terpaksa menanggung kesedihan yang amat sangat apabila bapa saudara yang sentiasa melindunginya, dan isterinya yang senantiasa menjadi kekuatannya, tiada lagi disisi dalam meneruskan perjuangan ini.

Kematian Abu Talib memberi peluang besar kepada pihak Quraisy untuk memperhebatkan lagi penentangan dan gangguan mereka terhadap dakwah yang sedang disebarkan Nabi Muhammad s.a.w.. Mereka bebas berbuat apa sahaja tanpa perlu malu alah lagi kepada pelindung Baginda selama ini.

Akhirnya Nabi Muhammad s.a.w. mengambil inisiatif berlepas ke Taif, dengan membawa harapan besar untuk menyebarluaskan lagi Islam di sana. Selain itu besar juga harapan Baginda untuk mendapatkan perlindungan daripada Bani Thaqif, iaitu satu qabilah besar yang mendiami Taif. Selama ini Bani Thaqif telah mempunyai hubungan yang baik dengan Bani Hashim, iaitu keturunan Nabi Muhammad s.a.w..

Apabila Nabi Muhammad s.a.w. tiba di sana, Baginda telah mengunjugi pimpinan Taif untuk  menyampaikan risalah Allah s.w.t.. Namun dukacita sekali apabila mereka menolak mentah-mentah apa saja seruan yang disampaikan oleh Nabi Muhammad s.a.w., bahkan Baginda telah dilayani dengan biadab sekali. Tiada langsung sifat memuliakan dan menghormati tetamu.

Walaupun menerima penentangan yang sungguh hebat daripada pimpinan Taif, Nabi Muhammad s.aw. tetap tabah dan cekal dalam meneruskan agenda perjuangannya. Jika pemimpin Taif tidak mahu menerima apa saja seruannya, Baginda mensasarkan pula ajarannya kepada masyarakat awam di sana. Namun hakikatnya tetap sama apabila mereka juga enggan menerima ajaran mulia daripada Nabi Muhammad s.a.w..

Bukan sekadar menentang seruan Nabi Muhammad s.a.w, bahkan penduduk Taif mahu Baginda meninggalkan tempat mereka. Sewaktu Nabi Muhammad s.a.w. dan sahabatnya mahu keluar dari kawasan berkenaan, penduduk Taif mula membuat kacau ganggu terhadap perjalanan Baginda. Mereka mula mengejek, mencaci, menghina, mengugut, menyerang dan membaling batu sehingga Nabi Muhammad s.a.w. tercedera dengan luka-luka di seluruh badannya.

Berdoa

Setelah perjalanan mereka kembali tenang, lantas Nabi Muhammad s.a.w. menadah tangan berdoa memohon kepada Allah s.w.t. agar mereka dilindungi dan berterusan hidup dalam ketenangan, walaupun menerima ujian yang begitu berat sekali.

Dalam perjalanan pulang ke Makkah ini juga, sejarah Islam telah menceritakan bahawa Nabi Muhammad s.a.w. telah bertemu dengan Malaikat Jibril dan malaikat yang menjaga gunung-ganang yang mengelilingi Taif. Malaikat ini telah menawarkan kepada Baginda suatu pertolongan untuk menghancurkan penduduk Taif dengan meranapkan gunung di antara satu sama lain, sebagai balasan keatas perlakuan buruk mereka sewaktu diseru kepada Islam.

Namun demikian Nabi Muhammad s.a.w. telah menolak tawaran lumayan tersebut, bahkan terus berdoa kepada Allah s.w.t. mudah-mudahan penduduk Taif dan generasi seterusnya, dikurniakan rahmat dan hidayah untuk menerima Islam sebagai aqidah mereka pada masa hadapan. Sesungguhnya Islam tidak akan tersebar dek kerana paksaan, tetapi ia akan menyentuh jiwa manusia dengan keindahan dan keadilan sistemnya.

Begitulah mulianya sikap Nabi Muhammad s.a.w.. Walaupun telah mengalami kecederaan yang agak teruk selepas dianiayai penduduk Taif, Baginda tetap berdoa memohon kebaikan kepada orang-orang yang telah berbuat jahat kepadanya, jauh sekali untuk berdendam. Aqidah Islam yang telah dipasak kukuh dalam jiwa Nabi Muhammad s.a.w., telah menjadi tunjang kekuatan kepada Baginda dalam menghadapi apa jua agenda musuh yang sentiasa mencari peluang untuk menjahanamkan Islam.

Dalam lapangan dakwah Islam tiada kemenangan mampu dicapai dengan mudah, melainkan setelah diuji dengan pelbagai ujian yang memeritkan. Hanya kesabaran dan istiqamah  mampu menjadi pendorong dalam menutut janji manis sebuah kemenangan daripada Allah s.w.t..

Kuasa Allah

Kuasa Allah s.w.t. telah merancang segala-galanya untuk Nabi Muhammad s.a.w. terus bangkit dalam menyebarkan dakwah Islam. Selepas Baginda diuji dengan beberapa situasi yang menekan perasaannya, baik ketika menghadapi saat kematian dua orang tersayang yang banyak menyokong perjuangannya yakni Abu Talib dan Khadijah, jua penolakan dakwah oleh masyarakat Taif secara agresif, lalu Allah s.w.t. ‘menghadiahkan’ sesuatu yang istimewa kepada Nabi Muhammad s.a.w. untuk mengubati lara di jiwanya.

Nabi Muhammad s.a.w. telah dikurniakan mukjizat besar berupa sebuah perjalanan yang hebat, dikenali sebagai Isra’ dan Mi’raj. Isra’ diertikan sebagai suatu perjalanan Baginda pada waktu malam dari Masjidil Haram di Makkah, menuju ke Masjidil Aqsa di Palestin. Manakala Mi’raj pula merupakan perjalanan Baginda dari bumi menuju ke langit, yakni Sidratul Muntaha.

Mukjizat sehebat ini tidak pernah dikurniakan Allah s.w.t. kepada mana-mana Nabi dan Rasul sebelum ini melainkan hanya Nabi Muhammad s.a.w. mendapat keistimewaanNya. Perjalanan hebat ini telah memperlihatkan kepada Baginda kekuasaan dan keagungan Allah s.w.t., langsung telah menjadi sumber kekuatan baru dan inspirasi terbaik kepada Rasulullah s.a.w., dalam mematangkan lagi perjuangan menyebarkan Islam dengan keyakinan yang lebih tinggi.

Pertemuan

Rasulullah s.a.w. terus memperluaskan lagi dakwahnya. Baginda mula melakukan pertemuan demi pertemuan dengan para qabilah yang datang ke Makkah untuk menunaikan ibadat Haji, terutamanya jamaah dari Yathrib (Madinah). Baginda akan menyeru kepada mereka tentang kesempurnaan Islam dan diperdengarkan ayat-ayat al-Quran yang sangat indah alunan dan pengertiannya.

Seruan Islam mula disampaikan kepada suku Khazraj, ketika mereka datang ke Makkah untuk menunaikan ibadat Haji. Rasulullah s.a.w. telah maklum akan kedatangan mereka lalu satu perjumpaan telah dilakukan berhampiran bukit Aqabah. Lantas ada dikalangan mereka mula menerima dengan lapang hati untuk memeluk Islam. Apabila mereka kembali ke Madinah Islam mula tersebar di sana pula.

Pada musim Haji seterusnya suku Khazraj sekali lagi mengadakan pertemuan dengan Rasulullah s.a.w. dengan membawa sekali wakil daripada suku Aus. Pertemuan ini juga diadakan di bukit Aqabah. Dalam pertemuan kali ini satu perjanjian telah dibuat dengan Baginda dimana mereka telah berjanji tidak akan menyekutukan Allah s.w.t., dengan apa jua cara sekalipun dan akan meninggalkan cara hidup jahiliah selama ini. Islam telah menjadi aqidah baru kepada mereka langsung mengubah nilai kehidupan mereka kepada yang lebih baik. Perjanjian ini dikenali sebagai Perjanjian Aqabah I (Perjanjian Damai).

Selepas Perjanjian ini dilaksanakan, Rasulullah s.a.w. telah menghantar utusan dakwah ke Madinah bertujuan menyebarkan Islam di sana. Baginda ingin mengukuhkan pegangan Islam kepada mereka yang baru saja memeluk Islam disamping mengajarkan ayat-ayat al-Quran. Hasilnya amatlah memberansangkan apabila utusan ini telah mencapai kejayaan yang besar.

Pada tahun seterusnya telah tiba rombongan yang lebih besar terdiri daripada suku Aus dan Khazraj, termasuklah wanita. Bilangan kaum Khazraj lebih besar berbanding kaum Aus. Mereka telah mengadakan pertemuan dengan Rasulullah s.a.w. pada tempat yang sama semasa Perjanjian Aqabah I dilaksanakan. Kali ini Perjanjian Aqabah II pula dimeterikan dimana ia menyentuh perihal peperangan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: