• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  April 2011
  S M T W T F S
  « Mar   May »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Advertisements

Hadirnya Nabi Muhammad s.a.w. (Akhir)

Rasulullah s.a.w. juga telah melantik seramai 12 orang naqib (ketua), yang terdiri daripada sembilan orang daripada kaum Khazraj dan tiga orang daripada kaum Aus. Kedua-dua kaum ini merupakan penduduk utama di kota Madinah. Pelantikan ini sebagai matlamat jangka panjang dalam menyebarluaskan lagi Islam di Madinah, seterusnya menjadi penghubung di antara Baginda di Makkah dengan masyarakat Madinah. Naqib-naqib inilah yang akan bertanggungjawab menyeru masyarakat Madinah kepada Islam.

Kebijaksanaan dan kegigihan Rasulullah s.a.w. dalam usahanya menyebarkan syiar Islam kepada penduduk Madinah telah membuahkan hasil, apabila mereka mula menyambut seruan tersebut dengan penuh kesedaran dan kerelaan tanpa sebarang paksaanpun. Islam begitu cepat tersebar dan berkembang baik di Madinah. Ini merupakan kejayaan besar yang dicapai oleh Baginda dalam perjuangannya menyebarkan Islam, sehingga terbentuklah sebuah Negara Islam pertama di Madinah.

Hijrah

Selepas Perjanjian Aqabah II dimeterikan juga, ia disusuli dengan penghijrahan besar-besaran Muslim Makkah ke Madinah sehingga terbentuknya sebuah Negara Islam di sana. Hijrah ke Madinah dilakukan atas jemputan penduduk di sana, dan mereka telah berjanji akan melayani kaum Muhajirin sebagaimana saudara sendiri.

Hijrah merupakan satu strategi Rasulullah s.a.w., dalam meneruskan perjuangan mengembangkan Islam secara aman dan sejahtera. Apabila Islam telah mendapat tempat didalam masyarakat, akan lahirlah sebuah rumpun Muslimin yang kukuh dan tentunya sukar digugat oleh anasir jahat yang sering saja mencari peluang untuk memusnahkan mereka.

Tentu sekali penghijrahan bagi kaum Muslimin bukannya bermaksud melarikan diri, tetapi dengan tujuan yang jelas untuk meneruskan perjuangan menyebarkan Islam kepada umum dengan lebih meluas dan berani. Jika kaum Muslimin masih di Makkah tentunya seruan Islam sukar untuk didedahkan secara meluas, apabila aktiviti mereka sering saja diancam oleh masyarakat Quraisy dengan pelbagai bentuk halangan yang boleh menjejaskan Islam.

Namun penghijrahan beramai-ramai kaum Muslimin pada kali ini terlalu banyak likunya, apabila kaum musyrikin Makkah mengetahui tentang rancangan mereka untuk berhijrah ke Madinah. Mereka telah cuba menghalang penghijrahan tersebut, kerana amat bimbang sekiranya Islam makin tersebar luas di Madinah dan kawasan-kawasan lain di sekitarnya nanti.

Setelah Muslimin lain berjaya berhijrah ke Madinah, akhirnya tibalah masanya untuk Rasulullah s.a.w. pula berhijrah ke sana lantaran Baginda telah mendapat ugutan bunuh daripada pihak Quraisy Makkah. Rasulullah s.a.w. telah menempuh satu perjalanan yang sukar apabila memilih laluan berbeza dan lebih jauh menuju ke Madinah. Ini merupakan satu strategi untuk mengelakkan perjalanan Baginda dapat dikesan oleh kaum Quraisy.

Masjid Pertama 

Akhirnya Rasulullah s.a.w. selamat tiba di Madinah, walaupun pelbagai helah telah digunakan oleh kaum Quraisy untuk membunuhnya. Perkara pertama yang dilakukan oleh Baginda adalah membina sebuah masjid, iaitu Masjid Quba’. Ia merupakan masjid pertama yang dibina didalam Islam. Masjid ini dianggap sebagai lambang penyatuan masyarakat Islam di Madinah. Ia bukan sahaja dibina semata-mata tempat untuk beribadat, malah digunakan sebagai pusat pentadbiran yang merangkumi bidang politik dan ekonomi masyarakat Islam Madinah.

Bagi mengukuhkan perpaduan masyarakat Islam di Madinah, Rasululullah s.a.w. telah menjalinkan persaudaraan di antara golongan Muhajirin dengan Ansar. Golongan Muhajirin yang merupakan masyarakat Muslim Makkah yang telah berhijrah ke Madinah, telah ‘dipersaudarakan’ dengan golongan Ansar, yang merupakan penduduk asal Madinah – dimana mereka telah memeluk Islam dan terdiri daripada kaum Aus dan Khazraj.

Persaudaraan ini asasnya adalah Islam. Kaum Ansar sangat ikhlas menerima kaum Muhajirin sebagai saudara rapatnya demi cinta mereka kepada Islam dan untuk kebaikan bersama. Jalinan yang diinisiatifkan oleh Rasulullah s.a.w. ini telah melahirkan sebuah persaudaraan Islam tulen antara mereka, ibarat saudara kandung sendiri. Langkah bijak yang diambil oleh Baginda ini adalah bertujuan membantu golongan Muhajirin, yang telah sanggup berhijrah sehelai sepinggang meninggalkan kota Makkah. Mereka langsung tidak punya sebarang harta benda malah kaum keluarga sekalipun.

Piagam Madinah

Rasulullah s.a.w. juga telah menyediakan satu perlembagaan untuk penduduk di sana, bertujuan menyatupadukan masyarakat setempat yang dikenali sebagai Piagam Madinah. Perlembagaan ini dipersetujui bersama masyarakat Muslim dan Bukan Muslim. Ia menyebut tentang tanggungjawab setiap ahli masyarakat terhadap Negara Madinah. Piagam Madinah ini juga merupakan perlembagaan bertulis pertama di dunia.

Apabila Madinah dibangunkan sebagai sebuah Negara Islam dibawah kepimpinan Rasulullah s.a.w., maka kaum Muslimin mula bebas melaksanakan suruhan Islam tanpa perlu bersembunyi lagi. Bermula dari saat inilah Islam makin menyinar ke seluruh Semenanjung Arab.

Kaum Musyrikin Makkah yang mendapat perkhabaran ini, makin tidak berpuas hati dan mula merasa terancam dengan perkembangan Islam yang pesat di Madinah. Tentera Makkah mula melakukan serangan keatas Madinah. Namun segala usaha mereka hanya sia-sia belaka apabila kaum Muslimin dapat menghalang setiap perancangan jahat mereka.

Perjanjian Hudaibiah

Pada tahun keenam Hijrah, kaum Muslimin berhasrat untuk menziarahi Kota Makkah bagi mengerjakan ibadat Haji. Namun hasrat mereka telah dihalang oleh kaum Quraisy di Hudaibiah – terletak di luar Kota Makkah. Walaupun utusan kaum Muslimin telah menerangkan tujuan kedatangan mereka, namun pihak Quraisy tetap enggan menerima penjelasan tersebut.

Setelah perbincangan dibuat di antara utusan masing-masing, akhirnya satu perjanjian telah dibuat diantara kaum Muslimin dengan pihak Quraisy Makkah, yang dinamakan sebagai Perjanjian Hudaibiah. Perjanjian ini telah memihak kepada kaum Quraisy.

Antara yang terkandung di dalam perjanjian adalah, kaum Muslimin tidak dibenarkan untuk mengerjakan ibadat Haji pada tahun tersebut tetapi telah ditunda ke tahun hadapan (7 Hijrah). Selain itu gencatan senjata dikenakan selama 10 tahun antara kedua-dua belah pihak, dan mereka sama sekali tidak boleh memihak kepada mana-mana kaum apabila berlakunya sebarang persengketaan.

Namun begitu perjanjian ini dicabuli, apabila Musyrikin Makkah telah memberi bantuan ketenteraan dan senjata kepada sekutunya (Bani Bakar), yang mula menyerang sekutu ummat Islam (Bani Khuza’ah). Tindakan mereka ini menyebabkan kaum Muslimin memutuskan untuk membalas serangan keatas Musyrikin Makkah, yang telah mengingkari pejanjian yang telah disepakati bersama.

Pembukaan Kota Makkah

Maka pada tahun 8 Hijrah, Rasulullah s.a.w. telah kembali ke Makkah dengan membawa kekuatan 10,000 orang tentera yang lengkap dengan peralatan perang. Melihatkan kekuatan tentera Muslimin, langsung penduduk Makkah menyerahkan kota tersebut kepada Rasulullah s.a.w. tanpa sebarang syarat jua tanpa sebarang pertumpahan darah.

Lalu Rasulullah s.a.w. mengarahkan kesemua patung-patung berhala di sekeliling Kaabah dimusnahkan segera. Baginda juga mengarahkan Bilal bin Rabah melaungkan azan lalu mendirikan solat sunat beramai-ramai. Penduduk Makkah yang menjadi tawanan juga telah diberi kemaafan dan dibebaskan tanpa sebarang hukuman dikenakan. Pelbagai tindakan kemanusiaan yang telah diambil oleh Rasulullah s.a.w. ini, telah menjinakkan banyak jiwa-jiwa musyrikin untuk memeluk Islam.

Ibadah Haji yang terakhir dilaksanakan oleh Rasulullah s.a.w. adalah pada tahun 10 Hijrah. Baginda telah menyampaikan khutbah terakhirnya di hadapan kaum Muslimin, dengan memberi ingatan yang jelas tentang dua harta peninggalannya, yakni al-Quran dan al-Sunnah. Rasulullah s.a.w. telah mengingatkan kepada ummatnya supaya sentiasa berpegang teguh dan merujuk kepada al-Quran dan Hadis sebagai panduan dalam meneruskan kehidupan seterusnya.

Rasulullah s.a.w. amat menyintai ummatnya, namun sejauh mana cinta kita kepadanya?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: