• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  May 2011
  S M T W T F S
  « Apr   Jun »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Advertisements

Selamat Hari Ibu

Salam Ukhuwah…

Sempena Hari Ibu pada hari ini, saya mengambil kesempatan untuk nukilkan sedikit peringatan buat diri sendiri dan sahabat semua, bahawa perlunya kita membahagiakan kehidupan seorang ibu. Lebih-lebih lagi kepada mereka yang telahpun berada di pengakhiran usianya, belailah dengan penuh kasih sayang sejati daripada anak-anak. Luangkan sedikit masa yang berkualiti untuk terusan bertanya khabar mereka, walau kita sentiasa diulit kesibukan tuntutan duniawi yang seolah-olah tiada noktahnya.

Jangan sesekali mencipta pelbagai alasan demi membenarkan kesalahan masing-masing, untuk tidak menyerikan hari tua ibu sendiri. Secuai manapun kita, jangan sehingga menjadi anak derhaka yang mewajarkan seorang ibu tinggal di rumah kebajikan, tanpa kasih-sayang dan pembelaan sewajarnya daripada anak-anak.

Kita, yang bergelar anak – tidak kira dalam status mana sekalipun, kadang-kadang tanpa disedari sering juga alpa kepada hanya – seorang ibu – yang telah terlalu banyak berkorban dalam membesar dan mendidik kita selama ini, sehingga menjadi manusia yang berjaya didalam kehidupan masing-masing. Seringkalinya kita terlupa kepada pengorbanan besar seorang ibu.

Sebelum kita bersenang-lenang pada hari ini, seorang ibu telah lama melalui perit lelah yang jarang benar diungkit mereka. Sehingga hari inipun sukar untuk mendengar mereka merungut sekiranya dalam kesempitan, malah lebih rela melihat kita semua hidup bahagia dalam cara masing-masing.

Acapkah kita mendoakan kesejahteraan mereka untuk kehidupan dunia dan akhirat sana? Seringkalinya kita memohon dimurahkan rezeki untuk keluarga sendiri, tetapi dengan rasa tanpa bersalah mengetepikan doa buat mereka, sebagai balasan kepada pengorbanan seorang insan yang paling berharga dalam kehidupan kita selama ini.

Sebelum terlambat, hubungi mereka sebagai tanda ingatan yang tiada sempadannya. Selagi mereka masih bernyawa, buatlah yang terbaik untuk menghargai kasih sayangnya selama ini. Jangan sesekali mengabaikan perasaan mereka, yang semakin mudah tersentuh dengan pelbagai tindakan kita selama ini.

SELAMAT HARI IBU!


9.40pm

Advertisements

2 Responses

 1. ya betul pendapat Nik di atas tu. ibu…ibu, engkaulah ratu hatiku, bila ku b’duka engkau hiburkan selalu… sesungguhnya syurga itu di bawah telapak kaki ibu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: