• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  May 2011
  S M T W T F S
  « Apr   Jun »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Advertisements

Kuasa Cinta

(Versi SIASAH)

Salam Ukhuwah…

Cinta paling bernilai di dunia dan akhirat adalah milik Rasulullah s.a.w., apabila Baginda telah dianugerahkan gelaran ‘Kekasih Allah’. Nilainya terlalu tinggi apabila Allah s.w.t. telah memilih Rasulullah s.a.w. sebagai manusia yang paling bernilai kepadaNya, kerana Baginda telah sanggup menyerahkan segala jiwa dan raganya melebihi apa saja yang dimilikinya di dunia ini demi Islam. Rasulullah s.a.w. telah sanggup menghadapi pelbagai ujian dan cabaran yang memeritkan demi menyebarluaskan Islam hingga sehabis nyawanya.

Namun masih ada peluang untuk kita juga bernilai disisi Allah s.w.t., apabila bersedia menjadi hambaNya yang sentiasa memohon taubat walaupun seringkali melakukan salah dan silap. Mudah-mudahan tetap akan ada keampunan yang berulang-ulang daripada Maha Pengasih dan Penyayang untuk kita semua, insyaAllah!

Allah s.w.t. juga secara fitrah menganugerahkan perasaan cinta dan kasih sayang kepada semua HambaNya. Tidak kiralah kepada siapa kita mencurahkan rasa cinta dan kasih sayang, hakikatnya perasaan itu mampu menyuburkan jiwa kepada setiap pemberi dan penerima cinta tersebut. Paling istimewanya apabila Allah s.w.t. menganugerahkan cinta kepada manusia berlainan jantina yang akhirnya disudahi dengan ikatan perkahwinan yang suci.

Terlalu banyak contoh cinta hebat di antara lelaki dengan perempuan yang telah kita maklum di dunia ini. Kita ada dongeng Uda dan Dara, Laila dan Majnun, Romeo dan Juliet, dan banyak lagi pasangan romantis yang lain, tetapi didalam Islam jelas menyatakan bahawa rasa cinta membara yang wujud di antara lelaki dengan perempuan hanya boleh dihalalkan selepas mereka disatukan sebagai suami isteri.

Hal yang demikian, kita mengambil contoh terbaik perihal cinta suami isteri di dalam Islam. Maka akan kita temukan kisah kehebatan cinta Saidatina Khadijah r.a., isteri tercinta kepada Rasulullah s.a.w.. Cinta beliau sangat unggul apabila selalu saja disebut-sebut namanya oleh Baginda walaupun telah wafat. Inilah dia cinta sejati daripada seorang isteri buat suaminya yang tercinta.

Telah terbukti bahawa kuasa cinta sama sekali tidak memandang kepada faktor luaran semata, tidak kisah tentang faktor usia dan status seseorang. Begitulah Rasulullah s.a.w. yang telah membalas cinta isterinya dengan tulus. Saidatina Khadijah r.a. telah mengisi penuh ruang hati Baginda sehingga tiada tandingannya di antara isteri-isteri yang lain.

Cinta Sebenar

Inilah cinta sebenar yang telah dicontohkan oleh Rasulullah s.a.w., tentu sekali ianya cinta berlandaskan Islam. Jika cinta itu bertunjangkan agama akan terlihatlah keindahan dan ketulusannya apabila setiap pasangan memiliki kualiti yang terbaik. Pasangan yang berkualitikan Islam insyaAllah akan mampu membina rumahtangga yang bahagia. Tentunya mereka akan mendahulukan cinta kepada Allah s.w.t..

Mengutamakan cinta kepada Allah s.w.t., akan dibalasi dengan rahmatNya yang berpanjangan kepada rumahtangga kita. Maka sepatutnya terlebih dahulu kita betulkan niat bahawa berumahtangga adalah kerana Allah. Bersamalah kita membina impian semoga rumahtangga yang dibina itu akan mendekatkan diri kepada Maha Pencipta. Sempurnakanlah cinta kita kepadaNya terlebih dahulu, dengan harapan akan bertambah sempurnalah kasih sayang yang tercipta antara kita dengan pasangan.

Jangan sesekali menjadikan perkahwinan sebagai penyebab mengapa kita semakin jauh dalam menggapai rahmat Allah s.w.t.. Seharusnya kita istiqamah berada di jalan yang sepatutnya walaupun tanggungjawab kita makin bertambah, kesibukan makin membelit diri dan tekanan mungkin makin menjadi-jadi. Tidak sepatutnya sebuah perkahwinan membawa kepada kelalaian yang mungkin akan memudaratkan hubungan kita denganNya.

Penyatuan dua individu yang saling sayang-menyayangi, seharusnya mampu meniupkan lagi semangat untuk saling membimbing dan nasihat-menasihati di antara satu sama lain dalam ketaatan kepadaNya. Cinta dan kasih sayang akan jelas terbukti sekiranya kita beroleh manfaat yang lebih baik dalam kehidupan berumahtangga untuk kebahagian di dunia dan akhirat nanti.

Berkahwin

Berkahwin bukan sekadar kerana cinta antara dua jantina untuk memenuhi tuntutan nafsu seksual secara halal semata, tetapi kita perlu melihat lebih jauh dari itu. Niatkanlah rumahtangga yang dibina itu sebagai satu institusi dalam melahirkan hamba Allah s.w.t. yang terbaik.

Rumahtangga yang dibina berasaskan nafsu semata seringnya tidak kukuh, maka tentunya cepat runtuh. Pasangan tidak mungkin akan memahami soal tanggungjawab dan mengambil mudah tentang pembangunan sesebuah keluarga. Mungkin juga setiap perintah dan larangan Allah s.w.t. dengan mudah diketepikan tetapi tuntutan nafsu pula lebih diutamakan.

Sayang kepada rumahtangga tidak bermaksud kita perlu memenuhi setiap keinginan ahli keluarga, hatta kepada perkara yang dilarang syariat Islam. Ini akan merosakkan kehidupan individu itu sendiri, hanya akan merasa bahagia ketika senang tetapi mudah terluka apabila melalui episod duka.

Kala ini pergaduhan menjadi lauk dalam rumahtangga. Jika sudah mempunyai zuriat, anak-anak inilah yang akan pula menjadi mangsa kepada keadaan yang tidak sejahtera. Paling teruk apabila mereka membesar sebagai satu generasi sampah kepada masyarakat. Pengakhirannya? Syurga neraka jauh sekali difahami, sengsara pula di dunia yang tiada pernah bertepi.

Jika tahu mengemudi rumahtangga, benarlah bahawa sebuah perkahwinan akan mengundang keseronokan dunia. Mudah-mudahan ia berlanjutan sehingga ke akhirat. Tetapi keseronokan sebuah perkahwinan hanya mampu direalisasikan dengan tepat apabila ia mendapat keredhaan daripada Allah s.w.t.. Rumahtangga harus dibina dengan asas yang kukuh agar ia tidak akan runtuh dikemudian hari.

Matlamat

Apabila kita telah memutuskan untuk berkahwin maka sediakanlah matlamat jangka panjangnya. Matlamat ini bukan dibina selepas berkahwin, tetapi ia telah bermula ketika sesi mencari pasangan hidup lagi. Allah s.w.t. telah menganugerahkan akal untuk kita berfikir, lalu membuat pilihan terbaik dalam menyempurnakan cinta sesama manusia.

Proses memilih pasangan bukan sekadar melihat keseronokan daripada zahir sahaja, tetapi ia memerlukan kepada seseorang yang yang berakhlak baik untuk mengemudi rumahtangga. Tentunya apabila kita sedang membuat pilihan terbaik, pandangan pertama yang akan dinilai kepada seseorang adalah akhlaknya.

Jelas sekali peribadi seseorang itu akan membiaskan tentang rasa cinta mereka kepada Allah s.w.t., kerana akhlak yang baik asasnya adalah kekuatan iman di jiwa. Selain dari akhlak menjadi tumpuan, individu yang bercita-cita untuk mendirikan rumahtangga seharusnya telahpun bersedia dalam menerima sebuah tanggungjawab.

Tentunya ia sebuah tanggungjawab yang sangat berlainan dan amat berat berbanding ketika hidup sendirian. Jangan terlalu mengambil mudah dalam menurut keinginan membina sebuah rumahtangga, kerana disana pastinya akan ada kesulitan yang harus diselesaikan bersama bukannya sebelah pihak saja.

Perhatian

Sebenarnya perkahwinan memberikan kita suatu ruang dan peluang untuk bereksperimen dengan kasih sayang yang begitu mengasyikkan. Kasih sayang bukan sekadar ungkapan sayang tetapi ia lebih kepada perhatian, bukan sekadar pada tahun awalan sebuah perkahwinan tetapi ianya perlu mekar setiap hari hingga ke penghujung nyawa.

Setiap pasangan perlu berusaha untuk memahami keperluan teman hidupnya. Jangan sekadar menduga di fikiran sahaja, tetapi sesekala perlu bertanya apa yang si dia mahukan dalam rumahtangga. Tentunya akan terasa lebih bermakna sekiranya kita sering berkomunikasi dengan pasangan masing-masing. Komunikasi yang baik mampu memberi kefahaman kepada setiap pasangan, untuk lebih memahami segala kelebihan dan kekurangan diantara satu sama lain.

Kita juga perlu belajar untuk sentiasa berhemah dalam sebarang tindakan yang diambil, berusaha untuk memahami keperluan pasangan, menunjukkan keprihatinan, dan sentiasa bersabar dalam apa jua ujian yang melanda.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: