• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  June 2011
  S M T W T F S
  « May   Jul »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • Advertisements

Buku

Salam Ukhuwah…

Memiliki buku baru tentunya menjadi satu kepuasan tersendiri kepada sesiapa sahaja yang mempunyai minat membaca. Tentunya minat yang satu ini merupakan satu amalan yang sangat positif. Tidak kiralah genre bacaan mana sekalipun, sedikit mahupun banyak, tentunya buku-buku ini pastinya menjadi kesayangan kita semua. Apa yang pasti, secara tidak langsung akan wujudlah tempat simpanan tersendiri untuk koleksi ini.

Apapun cara bagaimana kita menyimpan dan menyusun koleksi buku-buku ini, saya percaya bahawa ruang yang telah disediakan itu akan makin berkurangan saban waktu. Inilah masalah saya! Koleksi buku yang telahpun disediakan tempat, nampaknya makin menyemakkan mata yang memandang.

Ruang untuk buku saya masih kekal di tempat asal dan seluas itulah, tetapi buku yang kian menambah saban waktu mampu menambahkan lagi kesesakan pada ruang sediada. Jika dibanding antara saya dengan suami, nampaknya encik suami lebih banyak membeli buku. Seronok menambah pengetahuan, tetapi sentiasa buat-buat lupa berfikir di mana lokasi seterusnya untuk menempatkan koleksi yang kian bertambah ini.

Berhenti membeli buku? Itu bukan jawapannya. Amatlah salah sekiranya kita asyik memikirkan tempat penyimpanan koleksi buku, sehingga mampu membantutkan minat membaca yang sangat baik ini. Selalunya beli dulu, baca, kemudian baru fikir di mana berakhirnya nasib buku tersebut.

Itupun saya sudah mengurangkan pembelian majalah, hanya membeli merujuk kepada tajuk utama yang mahu difokuskan. Kalaulah saya teruskan minat membeli kerana berkenan kepada sesuatu majalah, terutamanya Anjung Seri, alamatnya menimbunlah rak buku saya. Langkah bijak, membeli hanya apabila diperlukan sahaja!

Selepas lima tahun, buat operasi besar-besaran pada rak buku, kemudian pilih yang mana boleh dihadiahkan kepada sesiapa berminat untuk memilikinya. Elakkan dari menjadi sampah!

Masalah?

Sebenarnya, sebanyak manapun koleksi buku yang dimiliki, ia tidak akan memberi masalah kepada ruang dalaman rumah kita seandainya tahu menyimpannya secara elok. Rumah tidak akan terasa sesak jika ada tempat khusus yang disediakan untuk koleksi ini.

Mungkin ada sahabat yang telah menyediakan bilik bacaan khusus di dalam rumah masing-masing, mahupun rak yang disediakan khas untuk buku, atau sekadar menyusun buku di mana-mana ruang kosong sahaja untuk sesedap mata memandang.

Jadi, sekarang ini saya hanya menyimpan dan menyusun buku bukan lagi untuk memudahkan pencarian, tetapi sekadar menjaga pandangan mata supaya tidak kelihatan bersepah. Disiplin yang satu ini memang nak kena jaga, jangan sehingga ruang menjadi semak dan bersepah akibat daripada penyakit MALAS. Kalau penyakit MALAS sudah datang, akibatnya lagi besar ruang yang diperlukan.

Tidak dinafikan bahawa tugasan mengurus dan membersih rumah seringkalinya membebankan, namun itulah cabarannya dalam memastikan kita benar-benar memberikan ruang kepada sesuatu yang sepatutnya sahaja. Jika mahu memberikan ruang untuk buku sahaja, jangan pula terlajak memberi ruang tidak sepatutnya kepada barangan lain, yang adakalanya sudah boleh dikategorikan sebagai sampah!

Sekarang ini saya hanya menyusun buku merujuk kepada saiznya. Jika mendatar, yang bersaiz besarlah berada di bawah, mahupun menegak, saiz besarlah berada di belakang. Hanya mampu mewujudkan keseragaman pandangan sahaja, tidak lebih dari itu.

Nasib baiknya, tempat penyimpanan buku saya berpintu, maka dapatlah menutup pandangan umum selain dari melindungi buku dari berhabuk. Kalau terbuka…errkkk…tentunya sudah tidak cantik untuk dipandang!

10.08am

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: