• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  June 2011
  S M T W T F S
  « May   Jul »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • Advertisements

Bertindik

Salam Ukhuwah…

Ruang masa pada cuti sekolah ketika ini, sempat juga saya mengambil peluang untuk menindik telinga anakanda. Kali ini giliran anakanda perempuan yang kedua pula, selepas anakanda perempuan sulong sudah selesai bertindik beberapa tahun yang lalu. Biasalah ibu-ibu ni kan, nak juga tengok anak-anak perempuan mereka cantik bergaya dengan subang yang pelbagai pilihan di pasaran.

Biasanya saya menindik telinga anakanda diusia empat tahun. Kenapa diusia empat tahun? Tiada yang istimewanya, melainkan saya juga bertindik telinga diusia itu. Lagipun saya sendiri merasakan usia tersebut paling sesuai untuk bertindik, orangnya tidaklah terlalu kecil mahupun besar, boleh memahami setiap perlakuan ke atas mereka dan insyaAllah tahu untuk ‘menguruskan’ sedikit kesakitan yang dikenakan – pastinya mereka sudah ‘malu’ untuk menangis keterlaluan – kalau tak…maknya juga yang malukan…!

Sebenarnya, anakanda yang inipun sudah pernah bertindik setahun yang lalu – ketika umurnya empat tahun – tetapi nampaknya lubang tindik kembali tertutup selepas sehari tidak memakai subang. Alahai…kesian dia…sekali lagi nak kena ‘tembak’, sekali lagi nak kena rasa terkejut dan sekali lagi nampaknya nak kena menahan sakit!

Masa saya dulu-dulu mana nak ada adegan ‘tembak-tembak’ ni kan…main cucuk dengan batang kemuncup saja. Dulu saya tindik telinga dengan emak saudara (kakak ayahanda saya). Arwah mulakan dengan bacaan basmalah, selawat dan doa serta disapu dengan minyak ubat, tup! Dah berlubang cuping telinga saya…

Generasi hari ini tahu ke nak letak batang kemuncup yang lembut tu dalam lubang tindik? Tentunya tak sempat merasakan? Itu belum lagi adegan pakai kancing dawai sebagai subang sementara sebelum digantikan dengan subang yang sebenarnya – biasanya subang emas.

Berubah

Nampaknya zaman sudah banyak berubah, mahu bertindikpun harus ke kedai aksesori – rasanya sudah tiada lagi yang lakukannya di rumah.

Petugas akan mulakan dengan proses menanda cuping telinga yang mahu ditindik supaya tidak senget, disusuli dengan semburan ubat kebas supaya kuranglah sakitnya apabila ditindik nanti.

Kalau dulu hanya seorang petugas yang menindik sebelah demi sebelah, tetapi nampaknya sekarang ini mereka lakukan berdua supaya tindikan boleh dilakukan serentak pada kedua-dua belah cuping – terkejut dan sakit hanya sekali! Elok sangatlah tu.

Alhamdulillah, segalanya telah selamat selepas beberapa saat sahaja. Kelihatan anakanda sedikit terkejut dan menahan sedikit kesakitan, tetapi masih ada sabarnya untuk tidak menangis. Kalau sewaktu ketika dahulu saya memujuknya dengan aiskrim selepas usai bertindik, tetapi kali ini sempat membawanya ke majlis kesyukuran seorang sahabat selepas itu – dapatlah juga telur pengantin dan gulu-gula sebagai hadiahnya…ok jugakkan…?

Biasanya selepas tiga hingga lima hari, insyaAllah kawasan tindik telinga akan sembuh sepenuhnya. Saya tiada pantang larang makan untuk anakanda, hanya sekadar menyapu minyak Gamat di bahagian belakang dan hadapan kawasan tindik tersebut setiap kali selepas mandi, selama tiga hari berturut-turut.

Ada juga risiko kecil yang mungkin berlaku apabila kita menindik telinga. Lebih-lebih lagi kepada kulit yang sensitif. Mungkin akan terjadi sedikit infeksi sekitar tempat bertindik untuk beberapa hari berikutnya. Tetapi tidaklah berbahaya, hanya sapu ubat sahaja sehingga benar-benar sembuh dan bolehlah ibu tersenyum panjang melihat anak-anak yang mula cantik bergaya…

9.27pm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: