• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  June 2011
  S M T W T F S
  « May   Jul »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • Advertisements

Selamat Hari Bapa

Salam Ukhuwah…

Sedikit kesempatan dalam kesempitan masa untuk mengupdate blog, saya terpanggil untuk mencoretkan sesuatu sebagai suatu tanda ingatan dan penghargaan kepada semua kaum lelaki yang bergelar bapa. Tentunya teristimewa buat suami, merangkap ayah kepada anak-anak saya, dan ayahanda tercinta, yang telah banyak berkorban demi keluarga bahagia kami.

Betapa Islam telah memberi status istimewa kepada kaum lelaki didalam sesebuah rumahtangga, apabila merekalah yang dilantik sebagai ketua keluarga. Hadirnya seorang suami, merangkap ayah akan menjadi pelindung kepada isteri dan anak-anak, seterusnya  mengemudi rumahtangga sehingga mampu melahirkan sebuah keluarga yang bermoral.

Namun, status istimewa ini hanya mampu dicapai oleh seorang suami/ ayah yang tahu betapa pentingnya pembangunan terbaik dalam institusi kekeluargaan. Mereka perlu ikhlas, tegas dan berilmu agama serta sentiasa berusaha dalam mewujudkan suasana harmoni dalam sesebuah keluarga.

Ketua keluarga yang berkualiti akan mampu mewujudkan ahli keluarga yang setiap seorangnya mempunyai nilai kemanusiaan yang baik. Akan lahirlah anak-anak yang berakhlak sempurna dan bertanggungjawab dalam kehidupannya.

Doa

Alhamdulillah, sehingga hari ini saya masih mempunyai seorang ayah, ketua kepada kami sekeluarga. Walaupun telah berumur, tetapi masih lagi gagah dalam mengharungi sebuah kehidupan dengan semangatnya yang sentiasa kental sebagai seorang pejuang Islam tulen! Masih sihat untuk ke mana-mana sahaja demi menyebarkan kehebatan Islam tidak kira kepada sesiapapun jua.

Itu luarannya, dalamannya sangat halus budi pekertinya, tidak bisa untuk saya sendiri mencari tandingannya!

Hanya pinta saya, bukan meminta kepada ayahanda saya yang tercinta – kerana sudah banyak pengorbanannya dalam membina keluarga bahagia kami – tetapi saya ingin memohon kepada kalian sahabat semua, jika tiada keberatannya, hulurkanlah doa yang ikhlas semoga ayahanda sentiasa beroleh kekuatan menyebarkan keluasan keadilan Islam dalam keadaan mana sekalipun. Terima kasih!

Salah satu kenangan bersama ayahanda adalah semasa persiapan majlis perkahwinan saya 12 tahun yang lalu. Saya yang sangat sukakan warna biru memang teringin benar memakai persalinan biru semasa hari bahagia. Namun keinginan saya ‘tidak diluluskan’ ayahanda! Semata-mata kerana biru itu UBN agaknya! Maka saya langsung tidak membantah lalu memilih tema lain untuk menyerikan majlis pada ketika itu.

Hikmah

Apa yang boleh saya katakan, sebenarnya kita sebagai seorang anak tidak perlu merasa terkilan dengan sebarang tindakan yang dilakukan oleh kedua ibubapa pada satu-satu masa. Terima saja keinginan mereka pada waktu itu dengan lapang dada. Jika masih ada yang terbuku, hanya doa penyambung bicara semoga suatu masa nanti kita beroleh hikmah yang lebih baik dari hari ini.

Hayat mereka, mahupun kita sendiri, hanya singkat di dunia ini. Sebaiknya dengan ruang waktu yang masih dimiliki hari ini, kita bersama mengambil peluang terbuka luas untuk menabur bakti kepada mereka seikhlas mungkin. Berbuat baiklah kepada orang tua, kerana merekalah orangnya yang paling banyak melakukan pengorbanan dalam membesar dan mendidik kita selama ini.

Paling penting adalah bersikap lemah-lembut apabila berbicara dengan ibubapa kita, tahu berbudi dan berbahasa. Banyak perkara mudah yang boleh dilakukan untuk membahagiakan jiwa mereka, mungkin sesekali boleh saja kita berbelanja untuk ibubapa lebih-lebih lagi apabila mereka berkeinginankan kepada sesuatu.

Tidak semua daripada kita berpeluang untuk menjaga dan mengurus sendiri ibubapa dihari tua mereka – samada kerana kita sibuk dengan urusan duniawi, mahupun kerana tiada ‘kepakaran’ dalam mengurus orang tua, namun sesekali jangan berlepas tangan. Pastikan kita turut serta dalam menjaga kebajikan mereka keseluruhannya dalam apa jua cara sekalipun, mudah-mudahan perasaan mereka terjaga dan akan cuba memahami mengapa kita tidak mampu sentiasa berada di sisi mereka berpanjangan.

Kepada sahabat yang tiada punya ayah lagi di dunia ini, sentiasalah hulurkan doa buat mereka, semoga sejahteralah kehidupan di dunia sana hendaknya. Seorang anak yang baik akan memastikan sekurang-kurangnya mereka mendoakan kesejahteraan ibubapanya lima kali sehari, usai setiap solat. Sama-samalah kita amalkannya.

6.34pm

Advertisements

One Response

 1. Semoga TGNA terus diberi kekuatan dlm. usaha m’yebarkan islam. TGNA sebagai pejuang islam contoh. Bertuah Nik memiliki seorang ayah yg. b’juang di jalan fisabilillah.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: