• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  July 2011
  S M T W T F S
  « Jun   Aug »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
  31  
 • Advertisements

Raya

Salam Ukhuwah…

Kali ni nak cerita perihal persiapan raya.

Eh…!

Ya, Alhamdulillah, saya sendiri sudah hampir membereskan semua perkara tentang raya. Dari baju raya saya, anak-anak dan suami semuanya sudah siap ditempah…dan telahpun dibawa balik ke rumah, digosok dan digantung di dalam almari! For Display Only!

Untuk pakaian casual pula, seperti biasa saya akan membeli baju anak-anak sepanjang tahun secara berdikit-dikit ketika mana-mana sale berlangsung. Beli dengan saiz yang agak padan untuk dipakai ketika raya nanti, balik rumah simpan! Itu yang saya selalu praktiskan semenjak lima tahun kebelakangan ini. Anak sudah ramai…mana nak sempat beli sekaligus. Praktikalnya membeli sebegini; saya tidak kelam kabut memilih dan boleh bersantai ketika membuat pilihan tanpa gangguan orang yang terlalu sesak.

Tetapi praktis sebegini hanya sesuai untuk orang-orang yang tidak cerewet dalam menentukan pakaian anak-anak – seperti saya! Tidak pernah memikirkan tentang perkataan up to date dalam ‘menjenamakan’ anak-anak, terjumpa yang berkenan di hati dengan harga mampu bayar, itulah yang akan menjadi milik anak-anak. Cukup tiga pasang setiap seorang, selesailah tanggungjawab  saya untuk mengembirakan anak-anak di hari raya nanti.

Semua pakaian anak-anak, saya beli dengan harga yang berdiskaun. Dari diskaun serendah 30% sehinggalah 70%. Jimat dan sangat berhemah dalam berbelanja. Tidak pernah saya mengambil ‘New Arrival’, sekadar mencuci mata sahaja.

Bagi saya, biarlah segalanya dalam keadaan bersederhana sahaja. Tidak perlu berlebih-lebihan sehingga sanggup berhabisan kerana menyambut Hari Raya. Tidak kiralah kita pada status yang mana sekalipun, persiapan hari raya seharusnya dalam keadaan terkawal perbelanjaannya. Jangan sehingga kita terpaksa membuat hutang kerana mahu berbelanja sakan. Itu semua sangat tidak perlu. Jika kita mahu berbelanja lebih, perlulah belajar untuk menabung sebelum waktunya.

Terakhir

Minggu terakhir sebelum Ramadhan menjelma tinggal beberapa hari saja lagi ni, kerja-kerja pembersihan rumah juga makin giat dijalankan. Terpaksalah saya buat-buat rajin, nasib baik ada bibik yang sangat-sangat rajin. Banyak barang-barang yang tidak digunapakai di atas rumah sudah dimasukkan ke dalam stor luar rumah. Mana-mana yang masih lagi nampak menarik tetapi sudah tidak mahu digunakan, saya beri kepada jiran yang memerlukan.

Ramadhan nanti hanya mahu berehat saja, sekadar buat rutin harian. Berniat mahu menumpukan diri kepada ibadah yang pahalanya sangat berlipat kali ganda. Rugi kalau tidak mampu merebut peluang terbuka yang datang hanya setahun sekali sahaja.

Sekarang ini hanya menunggu sampul duit raya sahaja. Anak saudara kiri kanan sudah makin bertambah, maka bertambah jugalah bajet duit raya. Tidak mengapalah, dengan memberi insyaAllah mampu membersihkan harta yang kita kumpul selama ini. Syukur Alhamdulillah diatas segala kurniaan yang Allah rezekikan kepada kami sekeluarga selama ini.

6.45pm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: