• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  August 2011
  S M T W T F S
  « Jul   Sep »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Advertisements

Hari Sukan

Salam Ukhuwah…

Jumaat lalu, saya sekeluarga telah menghadiri Hari Sukan anjuran sekolah salah seorang anakanda. Alhamdulillah, kami sekeluarga dapat menepati janji untuk bersama-sama memeriahkan program tersebut. Saya sendiri kalau boleh tidak mahu gagal dalam menghadiri mana-mana acara istimewa bagi anak-anak, biar mereka rasa dihargai dengan setiap apa yang dilakukannya.

Kami tiba di Kompleks Sukan USM, Kubang Kerian seawal 8.30 pagi. Kelihatan sudah ramai ibubapa dan ahli keluarga murid-murid memenuhi dewan. Kelihatan semuanya sungguh bersemangat untuk menjayakan aktiviti pada hari tersebut.

Aktiviti yang dilakukan di dalam dewan tertutup, turut membantu untuk memberi lebih keselesaan kepada semua yang hadir. Tiada panas terik, sekadar rengekan anak-anak kecil yang kebosanan.

Lebih kurang jam 9.00 pagi, acara sukan dimulakan. Anak-anak kecil seawal usia 3 tahun sehinggalah 6 tahun galak benar bersukan. Alhamdulillah, semuanya kelihatan mampu bersukan dengan baik sehinggalah ke waktu penamat.

Aktiviti sebegini memang menyeronokkan. Penghargaan harus diberikan kepada pihak sekolah yang menyediakan pelbagai acara sukan untuk dipertontonkan. Saya lihat anakanda juga bersemangat ketika menjayakannya. Tidak macam saya dulu-dulu, agak lembab dalam bab bersukan ni…

Saya sendiri sangat menggalakan anak-anak menyertai mana-mana acara sukan. Mudah-mudahan dengan bersukan mereka akan menjadi lebih cergas dan cerdas. Biarlah kehidupan mereka seimbang antara aktiviti luar dengan aktiviti dalam rumah. Benarkan mereka bersosial bersesuaian dengan umur mereka, tentunya dalam kawalan ibubapa. Biarkan mereka bebas mengeksploitasi kebolehan diri dengan sebaiknya.

Jangan kerana ibubapa mahukan kecemerlangan akademik, sehinggakan anak-anak terpaksa menghadap buku saja. Ataupun kerana takutkan gejala sosial yang buruk melanda anak-anak, mereka hanya dibenarkan ‘bersosial’ dengan tv, laptop, PSP, gameboy, dan apa saja yang seangkatan dengan budaya ‘merobotkan’ anak-anak dengan aktiviti melangut sedemikian. Aktiviti sebegini tidak akan mampu melahirkan anak-anak yang matang pada masa hadapan.

Hadiah

Akhirnya, semua anak-anak disediakan hadiah sama rata, maknanya tiada pemenang. Bersukan untuk seronok-seronok sahaja, bertujuan melahirkan semangat kesukanan dikalangan anak-anak. Elok juga begitu bagi anak-anak kecil, tiadalah nanti yang menangis kerana tidak mendapat apa-apa hadiah, mahupun hadiah mereka tidak sama dengan kawan-kawan yang lain. Maka, setiap seorang dihadiahkan goodies dan beg ala-ala green bag.

Selesai semuanya, saya membawa anak-anak ke Pizza Hut berhampiran. Perut masing-masing sudah mahu diisi. Ini merupakan aktiviti makan luar yang terakhir bagi kami sekeluarga sebelum hadirnya Ramadhan. Selepas ini tentunya aktiviti berbuka puasa pula, bukan di luar tetapi di rumah. Tidak sabar juga menanti siapa pula ‘orang baru’ yang berjaya berpuasa penuh pada kali ini!

2.51pm

* Terima kasih kepada seorang sahabat yang sudi menegur saya; ‘Serisuri ke?’ 🙂

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: