• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  August 2011
  S M T W T F S
  « Jul   Sep »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  28293031  
 • Advertisements

Rahmat

Salam Ukhuwah…

Alhamdulillah, berlalu seminggu sudah episod kita melalui Ramadhan, masih berbaki tiga hari lagi untuk melalui tempoh 10 hari pertama di bulan yang sangat mulia ini. 10 hari pertama yang menjanjikan Rahmat daripada Allah s.w.t. buat semua hamba-hambaNya yang berpuasa. Dengan yang demikian, kita gerakkan lagi kesedaran yang telahpun dimiliki semoga tidak mensia-siakan peluang yang terbuka luas dan hadir sekali lagi dalam baki hayat yang masih ada.

Rahmat Allah s.w.t. juga hadir dalam silaturrahim. Lebih-lebih lagi di bulan yang mulia ini, Allah s.w.t. sangat mengalu-alukan kepada semua hamba-hambaNya untuk menyambungkan silaturrahim tidak kira dengan siapapun jua. Dengan janjiNya bahawa, akan ada rahmatNya buat kita yang bersilaturrahim, apabila tiba saat pertemuan denganNya kelak.

Bersama kita panjangkan silaturrahim sesama saudara semuslim, kita muliakan kedua ibubapa, menyayangi ahli keluarga, menghormati saudara-mara, berbuat baik kepada yang lebih muda, dan bertegur-sapa dengan jiran tetangga.  Mudah-mudahan nikmat berada pada Ramadhan kali ini akan lebih terasa.

Nikmat Ramadhan juga mampu tercipta apabila kita mengambil kesempatan untuk menjalani ibadah puasa bersama ahli keluarga terdekat, lebih-lebih lagi apabila berkesempatan berbuka puasa bersama. Biasanya apabila semua ahli keluarga berkumpul suasana akan bertukar menjadi hangat. Masing-masing ada gayanya yang tersendiri – yang dewasa tentunya sibuk memasak, menghidang, mengemas – si kecil pula dengan pelbagai karenah penyeri keletihan warga yang berpuasa. Sangat meriah!

Begitulah juga apabila keluarga besar saya mula berkumpul untuk berbuka puasa pada 3 Ramadhan yang lalu. Berbuka puasa bersama ahli keluarga lain yang pastinya insyaAllah akan menjadi acara mingguan bagi keluarga besar kami.

Kongsi

Untuk minggu pertama, saya sendiri membawa murtabak dan air kelapa untuk dikongsikan bersama. Begitulah juga adik-beradik yang lain, semuanya ada bahagian masing-masing untuk dikumpulkan bersama menjadi hidangan berbuka anggota kami yang seramai lebih kurang 40 orang. Menu utama pula adalah nasi kerabu kuning.

Apabila waktu berbuka hampir tiba, kami semua mengambil tempat masing-masing. Dewasa lelaki, dewasa perempuan, remaja lelaki, remaja perempuan, anak-anak kecil, dan bibik semua punya tempat dan sudutnya yang tersendiri. Namun keseronokan sedikit terganggu apabila ayahanda dan suami sendiri tiada dalam senarai, bilamana mereka punya program tersendiri. Inilah dia keluarga orang politik! Susah sangat untuk mencari satu tarikh yang betul-betul kami boleh duduk bersama semeja. Kalau orang ni ada orang tu pula yang tak de…

Apapun, berkumpul untuk berbuka puasa bukan sekadar menghadiri acara makan-makan. Lebih dari itu ianya mampu mengeratkan silaturrahim sesama ahli keluarga. Setiap anggota keluarga dapat bertanya khabar, saling bertukar fikiran dan memanjangkan lagi persaudaraan antara generasi baru – anak masing-masing yang makin bertambah saban tahun. Pertemuan seperti ini akan mengukuhkan lagi tali persaudaraan di antara kaum kerabat.

6.26pm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: