• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  December 2011
  S M T W T F S
  « Nov   Jan »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Advertisements

Qiamullail

Salam Ukhuwah…

Apa istimewanya program Qiamullail?

Sehingga mampu menarik minat anakanda saya untuk mengikutinya dua hari lepas.

Saya menghantar anakanda ke program tersebut usai solat Zohor, katanya pendaftaran peserta bermula jam dua petang. Dalam kereta saya penuh dengan anak-anak saudara perempuan, seramai lima orang. Manakala kereta kekanda saya, Nik Abdul Rahim penuh diisi dengan anak-anak saudara lelaki, sejumlah enam orang. Kami menuju ke Tadika Mawaddah, Pasir Puteh, tempat berlangsung program Qiamullail pada malam tersebut yang melibatkan peserta berusia 9 – 15 tahun.

Tadika yang merupakan unit rumah banglo setingkat agak sesuai dengan program ini. Nampaknya mereka mengasingkan kediaman peserta lelaki dan perempuan, beguslah! Kedatangan kami dialukan oleh seorang ustazah, dan kelihatan beberapa orang peserta lain telah tiba seawal waktu. Manakan tidak, kami telah terlewat setengah jam! Nasib baik program belum bermula, anak-anak yang lain kelihatan santai-santai sahaja.

Pagi semalam saya telah pergi menjemput anakanda dan sepupu-sepupunya dari program tersebut. Katanya penat, tidak cukup tidur, lalu terlentok dalam kereta sepanjang perjalanan.

Kalau ikutkan jadual program, tidur malam pada jam 11.30 malam dan bangun jam 4.30 pagi. Antara slot program adalah tayangan video islamik pada malam harinya dan melaksanakan solat sunat tahajjud, solat sunat taubat, solat sunat tasbih, solat hajat, dan penutupnya dengan solat sunat witir pada hening dinihari.

Apabila anakanda kelihatan sedikit bertenaga, dia dengan senang hatinya bercerita tentang keseronokan program tersebut. Alhamdulillah! Saya menarik nafas lega.

Sebenarnya program sebegini mampu membina semangat anak-anak kecil dalam memahami erti kehidupan sebagai seorang Muslim. Selain dari kita sebagai ibubapa mendidik anak-anak tentang perkara asas dalam kehidupan, jangan dilupai tuntutan sampingan mendekatkan jiwa anak-anak kepada Penciptanya. Jika kita mampu menyediakan anak-anak yang cemerlang dalam akademiknya, jangan dipinggirkan ilmu ukhrawi untuk membina benteng yang kukuh dalam kehidupan jangka panjang mereka.

Seimbang

Usia kanak-kanak bukan sekadar tempoh untuk bermain-main dan bersukaria. Disamping kita memberi peluang untuk mereka berseronok, didikan agama juga harus diseimbangkan. Jangan biarkan minda anak-anak kosong dengan ilmu agama, kelak kita juga yang rugi apabila suatu masa nanti mereka akan hanyut dengan arus dunia yang penuh pencemaran.

Saya harap, saya dan sahabat semua tidak begitu. Kita bersama tanamkan azam untuk mendidik anak-anak sedari kecil dengan ilmu agama semampu yang boleh, agar mereka membesar sebagai seorang yang matang fikirannya untuk berfikir baik buruk sesuatu perkara.

Itu perihal anak-anak. Bagaimana pula dengan kita sendiri? Saya renung kepada diri sendiri, berapa banyak kesempatan yang telah saya sediakan untuk qiamullail…seimbangkah dengan capaian usia saya? Seimbangkah dengan capaian nikmat yang telah Allah kurniakan kepada saya selama ini?

Jadi bukan sekadar kita mahu mendidik anak-anak dengan baik, tetapi diri sendiri juga harus terdidik sepanjang waktu. Jangan hanya mahukan yang terbaik buat anak-anak, tetapi  kita yang sepatutnya menjadi idola kepada mereka buat selama-lamanya. InsyaAllah!

Kita perlu sedar bahawa setiap detik yang berlalu dalam kehidupan adalah kerana ketentuan daripada Allah s.w.t.. Baik buruk sesuatu perkara yang berlaku keatas kita tentunya tidak lari daripada pergantungan kepada Allah s.w.t.. Maka, sediakanlah kesempatan atas keterbatasan waktu seharian kita untuk sama-sama qiam kepadaNya. InsyaAllah dengan qiamullail kita sudah menyediakan satu slot untuk berbicara’ dengan Allah s.w.t..

Tentunya jika kita berbicara kepada yang sudi mendengar, secara langsung jiwa akan menjadi tenang. Jiwa yang tenang akan memudahkan urusan seharian. Itulah kehebatan qiamullail. Namun, harus diingatkan bahawa qiamullail sahaja tidak akan membantu apa-apa sekiranya kita sendiri tidak mahu berubah. Kerana Allah hanya akan membantu apabila melihat hamba-hambaNya benar-benar berkehendakkan kepada sesuatu dengan usahanya yang bersungguh-sungguh.

5.50pm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: