• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  January 2012
  S M T W T F S
  « Dec   Feb »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Advertisements

Amalina

Salam Ukhuwah…

Saya tumpang publisiti meluas seminggu yang lalu tentang nama yang satu ini…

Nama yang turut menjemput saya untuk cuba menulis artikel tentang sebuah nama. Satu nama yang mungkin menjadi carian terbanyak  – barangkali – kepada Encik Google seminggu yang lalu, sehingga ia tempias kepada hit blog saya berkali ganda. Gandaannya amat besar sekali!

Nampaknya saya turut menjadi ‘mangsa’, tetapi mangsa yang mendapat kebaikan barangkali. Inilah hebatnya penangan pada sebuah nama…mungkin jawapan kepada persoalan, ‘apa ada pada nama’?

Apabila keadaan sebegini berlaku, terlintas di fikiran, sebenarnya dalam dunia ni berapa banyak nama yang sama dengan kita?

Pastinya ibubapa yang memberi nama kepada anak-anak mahukan nama-nama yang indah buat anak-anak mereka. Bagi setiap Muslim pula, bukan sekadar indah pada sebutannya, tetapi cantik maksudnya. Mudah-mudahan anak-anak ini akan membesar seiring dengan kehebatan nama yang mereka bawa. InsyaAllah sejuklah hati ibubapa yang membesar dan mendidik setiap anak-anak ini.

Adakalanya ada juga individu yang percaya bahawa nama-nama tertentu boleh membawa tuah kepada mereka. Kebiasaannya kepercayaan ini ‘dianuti’ oleh segelintir artis yang suka benar menukar nama-nama mereka kearah gelaran yang lebih kedengaran glamour – mungkin – tetapi bagi kita yang mendengarnya, malah kadang-kadang sukar untuk menyebutnya – apakah nama-nama ini membawa erti kepada status mereka sebagai seorang Muslim?

Walau apa jua nama yang diberikan, pastinya kita tidak boleh lari daripada menjadi hamba kepada Allah s.w.t..

Adakalanya nama kita tidak membawa erti kepada sesiapapun, tetapi mungkin pada suatu ketikanya nanti ia akan menjadi sebutan ramai kerana pencapaian, mahupun kejatuhan seseorang. Jika ia menjadi sebutan kerana pencapaian yang hebat, Alhamdulillah! Namun, buruknya nama kita apabila ia hanya menjadi bahan cemuhan kerana kelalaian sendiri.

Syariat Allah

Jangan keterlaluan mendabik dada andai nama kita sedang disanjung-sanjung, apatah lagi sehingga lupa kepada syariat Allah s.w.t.. Tetapi ambillah peluang tersebut untuk melebar luaskan lagi pengaruh kebaikan kepada masyarakat sekeliling, pedulikan juga kepada sensitivi sebagai seorang Muslim.

Tindakan-tindakan yang keterlaluan dan kelihatan melampaui batas sebagai seorang Muslim, sebenarnya seolah-olah kita sedang memperkecilkan kehebatan Allah s.w.t.. Usah diberi pelbagai alasan yang kelihatannya baik semata-mata untuk menutup kelemahan diri, tetapi sebenarnya sungguh mengaibkan. Jangan dikata boleh kepada perkara yang tidak boleh, jangan dikata halal kepada perkara yang haram.

Datangkan simpati kepada diri sendiri apabila kita mula terpesong arah dari jalan kebenaran, yakni jalan Islam. Usah terbang dengan keseronokan dunia yang tiada sempadannya, tapi fikirkan dimana kesudahannya kita di akhirat kelak.

Jika kita masih diusia muda, inilah masanya yang terbaik untuk memburu keredhaan Allah s.w.t. sehingga ke penghujungnya. Jika kita sedang meniti usia senja, pergunakanlah sebaiknya hayat yang berbaki untuk mencari keampunan Ilahi diatas segala kedhaifan  sebagai hambaNya selama ini.

Jangan tunggu sehingga tersungkur barulah mahu rukuk sujud kepadaNya, itupun dikira bernasib baik kerana masih ada ruang waktu untuk bertaubat. Cuba bayangkan pula bagaimana jika kita mati dalam kemaksiatan? Bukan orang lain yang rugi, tetapi diri sendiri yang akan menanggung beban azab Allah s.w.t. di akhirat kelak.

Apa yang pasti, siapapun nama kita bukanlah satu isu besar jika tahu membawa diri. Pentingnya kita tahu peranan sebenar sebagai hamba Allah s.w.t. untuk sentiasa taat kepada setiap perintahNya.

Bersama kita berusaha untuk sentiasa memperbaiki diri, ini semua adalah untuk bekalan akhirat yang kekal abadi. Setiap apa yang kita lakukan dalam kehidupan ini jadikan ia sebagai suatu ibadat yang ikhlas lillahita’ala. Jangan ambil mudah setiap langkah kita di dunia ini, kerana setiap yang berlaku ada natijahnya kelak.

Belajarlah untuk menghormati hukum-hakam yang telah disyariatkan Allah s.w.t.. dalam kita meneruskan langkah di bumi tuhan ini. Disiplinkan diri dalam menuju redha Ilahi. Jangan jadikan Islam sekadar pada nama, tetapi jadikanlah Islam sebagai jalan menuju kecemerlangan dalam kehidupan.

10.35am

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: