• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  February 2012
  S M T W T F S
  « Jan   Mar »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  26272829  
 • Advertisements

Berfesyen

Salam Ukhuwah…

Tentunya ramai yang akan bersetuju jika saya katakan perempuan sekarang amat sukakan kepada gaya, fesyen dan kecantikan. Sekarang ini dapat kita lihat makin ramai perempuan yang sangat suka berfesyen, malah makin hari makin berani untuk melaram.

Ada juga yang kita lihat perempuan-perempuan yang sangat sukakan berfesyen ini makin tidak realistik dalam fesyen yang dikenakan mereka, bukan lagi berfesyen tetapi melaram yang entah apa-apa.

Bukan kepada perempuan yang berkerjaya sahaja – yang telah mempunyai pendapatan sendiri – tetapi lebih musykil kepada para pelajar yang masih lagi ditanggung perbelanjaan mereka, samada oleh ibubapa mahupun wang pinjaman – kadang-kadang gaya si pelajar ini lagi hebat dibanding wanita berkerjaya dalam berfesyen.

Sesuai ke seorang pelajar berfesyen sehingga melaram? Jawapan saya; Tidak.

Kenapa perempuan sekarang sangat suka berfesyen sehingga melaram? Mungkin juga kerana pendedahan yang lebih meluas dalam pelbagai saluran media betapa banyaknya cara untuk seseorang perempuan itu kelihatan cantik, sehinggalah kepada mereka yang berimej bertudung.

Maka, timbullah pelbagai gaya dan fesyen melanda tanahair. Bukan sekadar cara berpakaian sahaja, tetapi turut merangkumi bagaimana mahu menggayakan tudung. Bermacam-macam nama tudung ada, baik bertudung labuh, tiga segi, berawning, syria, shawl, dan banyak lagilah. Ada yang perlu sarung sahaja, ada yang nak kena pakai brooch, yang susah sikit mungkin yang nak kena belit lilit, dan pelbagai cara tersendiri untuk mengenakan tudung. Jelasnya, mahu cantik! Mudah-mudahan berniat baik untuk menutup aurat lillahita’ala.

Ada juga sesetengah pencinta fesyen ini menjadikan selebriti sebagai idola, lalu mengambil pendekatan untuk menjadi sedemikian rupa, dengan kata yang lebih mudah, menciplak identiti.

Kalau kita perhatikan, memang ramai perempuan hari ini menggayakan fesyen ala-ala artis. Tidak kiralah samada artis itu bertudung atau sebaliknya, ramai dikalangan kita menjadikan mereka sebagai pedoman untuk berfesyen. Sesuaikah sebenarnya?

Peribadi Muslim

Berfesyen tidaklah salah, tetapi meniru gaya orang lain itu kurang tepat, lebih-lebih lagi apabila ianya sangat tidak bersesuaian dengan keperibadian kita sebagai seorang Muslim.  Jika berkenan, tidak salah kita mengambil inspirasi daripadanya, tetapi jangan meniru bulat-bulat. Tidak semua fesyen sesuai dengan kita.

Kesimpulannya, boleh saja jika kita mahu berfesyen, tetapi jangan sehingga merentasi batas syariat. Semoga kepelbagaian dalam berfesyen itu juga mampu menarik minat ramai untuk memahami bahawa Islam itu mudah, tidak hanya statik, tetapi sangat bersesuaian dalam pelbagai suasana, asalkan kena gayanya.

Mahu berfesyen boleh saja, tetapi jangan sehingga melaram yang menjadikannya haram pula. Berfesyen biar ada batasannya, jangan sehingga melanggar syariat Allah s.w.t..

Akhirnya, bukan sahaja berfesyen dalam berpakaian, lebih jauh dari itu, telekung sembahyang juga mula mengalami perubahan ‘identitinya’. Bukan sekadar putih tetapi ada pilihan warna, bukan sekadar berenda dan bersulam nipis, tetapi sarat bersulam berkerawang bermanik, meriah sekali. Beratnya juga bertambah, harap bertambahlah juga khusyuknya…

6.12pm

 

 

Advertisements
« »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: