• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  March 2012
  S M T W T F S
  « Feb   Apr »
   123
  45678910
  11121314151617
  18192021222324
  25262728293031
 • Advertisements

Al-Aziziah

Salam Ukhuwah…

Al-Aziziah – nama yang diberikan oleh ayahanda saya kepada keluarga besar kami, gabungan nama daripada ayahbonda.

Nama ini mula digunakan sekitar tahun 2004, apabila keluarga besar kami buat pertama kalinya mengadakan Hari Keluarga. Kami beramai-ramai konvoi ke Gunung Stong yang terletak di Hutan Simpan Dabong, Kelantan, untuk berkumpul beramai-ramai mengadakan pelbagai aktiviti sampingan.

Sungguh menyeronokkan apabila keluarga besar kami berkumpul, terutamanya berkesempatan bermain di air terjun Stong yang merupakan tempat kelima dalam kedudukan 10 tempat menarik dan tertinggi dalam ecotourism Malaysia.

Setelah itu, kami sekeluarga memutuskan untuk mengadakan Hari Keluarga yang seterusnya selang beberapa tahun selepas itu. Maka, yang kedua kalinya kami laksanakannya pada tahun 2008, bertempat di Sudara Beach Resort, Bachok, Kelantan.

Tahun 2012 sekali lagi keluarga besar kami yang berjumlah 78 orang berkumpul. Alhamdulillah, saya masih lagi mampu mengingati setiap nama ahli kami sehingga setakat ini.

Hari Keluarga untuk siri ketiga ini kami selesaikannya di Tok Aman Bali Beach Resort, Tok Bali, Kelantan, pada 17-18 Rabiul Akhir 1433/ 10-11 Mac 2012.

Tempat-tempat di sekitar Kelantan menjadi pilihan kami memandangkan majoriti ahli tinggal di negeri ini. Hanya tiga keluarga sahaja yang tinggal di luar Kelantan.

Selain itu kami memilih tempat berkenaan merujuk kepada kemudahan yang disediakan, untuk mengadakan pelbagai program yang melibatkan semua peringkat umur ahli. Kami juga menjurus kepada tempat yang mempunyai reakreasi air, untuk memberi lebih keseronokan kepada setiap ahli. Mudah-mudahan kenangan bersama ini akan meninggalkan sebuah keceriaan yang mendalam kepada semua yang hadir.

Program

Antara program yang dilaksanakan pada Hari Keluarga kali ini adalah kuliah kekeluargaan daripada ayahanda, mengimbau memori daripada kekanda sulong, pemberian sumbangan kewangan kepada para Hafiz/ Hafizah dalam keluarga besar kami, pemberian hadiah kepada ahli yang menyambut ulangtahun perkahwinan pada Mac dan Rabiul Akhir, pemberian hadiah kepada ahli yang menyambut ulangtahun kelahiran pada Mac dan Rabiul Akhir, serta cabutan bertuah.

Selain itu rekreasi air menjadi suatu keseronokan kepada semua ahli. Mudah-mudahan semua program yang dirancang ini mampu memberi manfaat yang besar kepada semua ahli yang hadir.

InsyaAllah, Hari Keluarga ini akan menjadi suatu kelaziman selang beberapa tahun kepada keluarga besar kami. Ia amatlah penting diadakan bertujuan untuk mengeratkan silaturrahim di antara semua ahli. Setiap ahli pula haruslah memandang positif kepada pelaksanaan Hari Keluarga ini, supaya mereka dapat meluangkan masa dan turut serta dalam setiap aktiviti yang dirangkakan.

Sebelum bertolak ke Tok Aman Bali, keluarga besar kami terlebih dahulu merakam gambar rasmi keluarga bertempat di JKR 10 (rumah rasmi Menteri Besar Kelantan). Kami juga sempat bersarapan di sana dengan hidangan ringkas mee goreng dan beberapa jenis kuih tradisional Kelantan.

10.24pm

Advertisements
« »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: