• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  April 2012
  S M T W T F S
  « Mar   May »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • Advertisements

Pakaian

Salam Ukhuwah…

Dua minggu yang lalu saya mula membeli kain-kain untuk dijadikan baju raya anak-anak. Biasanya saya akan membeli-belah di Kamdar, kalau tak ada yang berkenan saya beralih rasa ke Nagoya. Bukan susah sangatpun untuk membuat pilihan kain baju anak-anak ni, rasa cantik dan agak berkualiti, bayar je lah.

Untuk anak-anak tak perlulah sampai nak beli kain RM20/ meter, berpada-padalah, mereka cepat membesar. Biasanya selepas enam bulan, pakaian mereka mula singkat. Selepas setahun, mereka dah mula tak nak pakai.

Tapi terpulanglah kepada pandangan masing-masing. Saya sekadar berkongsi pendapat sahaja. Bukan tidak mahu memberi yang terbaik kepada anak-anak, tetapi ‘ukur baju di badan sendiri’. Jangan sampai membazir semata-mata mahukan yang terbaik.

Selesai membeli, tukang jahit pula tujuannya. Alhamdulillah, urusan yang satu ini telah selesai. Tunggu nak ambil sahaja, janji siap sebelum Ramadhan nanti. InsyaAllah, Ramadhan tidak akan terganggu lagi dengan persiapan hari raya.

Cuba didik diri untuk tidak mengganggu Ramadhan walaupun pada ketika inilah banyaknya pesta membeli-belah. Nak dapatkan feel hari raya? Feel Ramadhan ada tak?

Lagi pula suasana pada penghujung Ramadhan sudah sesak, buang masa sahaja.

Baju Raya

Baju raya memang keutamaan bagi saya dan untuk semua ahli keluarga. Saya tidak kisah jika tiada tudung baru, kasut baru, handbag baru, dan sebagainya, tapi baju baru untuk hari raya mesti ada, dah jatuh ke tahap ‘wajib’ bagi saya.

Tentunya jauh sekali saya mahu melaram dengan langsir baru, perabot baru, hiasan baru…semua benda nak kena baru? Oh, itu bukan saya. Hanya perlu baju saja yang baru untuk hari raya. Lain-lain beli apabila ada keperluan, jika sekadar untuk berhari raya perlu ditukar seluruh isi rumah, itu membazir namanya.

Jangan kerana mahu berhari raya, kita jadi rambang mata mahu semua yang baru. Itu bukanlah idea terbaik dalam menguruskan kewangan secara berhemah.

Langkah pertama dah siap, langkah kedua pula akan menyusul.

 

Nanti saya cerita kemudian…

 

12.03pm

Advertisements
« »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: