• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  May 2012
  S M T W T F S
  « Apr   Jun »
   12345
  6789101112
  13141516171819
  20212223242526
  2728293031  
 • Advertisements

Surirumah Berkerjaya

Saya seorang surirumah yang berkerjaya. Saya mempunyai 4 orang anak, 2 lelaki dan 2 perempuan berumur 14, 12, 9 dan 8 tahun. Saya sering menyuruh mereka belajar, solat, mengaji dan menasihati mereka. Tetapi mereka sangat degil dan tidak mahu mendengar kata. Setiap kali solat saya selalu mendoakan mereka supaya menjadi anak-anak yang berjaya dunia dan akhirat. Bagaimana saya hendak menangani masalah ini, minta nasihat puan.

Salam Ukhuwah…

Saya menerima perkongsian daripada seorang sahabat yang berkunjung di sini. Melihat kepada pengalaman yang dikongsikan, saya percaya situasi sebegini bukanlah asing kepada ibubapa sekalian.

Sedikit berbeza tapi hampir sama dengan artikel yang kita bincangkan tempohari. Cuma apa yang menarik perhatian untuk saya kongsikan pengalaman dan pengetahuan terlebih dahulu, adalah berkaitan dengan sahabat kita ini yang bergelar surirumah yang berkerjaya. (Perkongsiannya yang seterusnya kita bincangkan kemudian, insyaAllah).

Saya tidak pasti samada beliau seorang ibu berkerjaya yang juga akan melakukan kerja-kerja lazim sebagai surirumah apabila berada di rumah, ataupun seorang surirumah yang mempunyai kerjaya sampingan. Apapun peranannya, ia menarik perhatian saya yang bergelar surirumah ini. Saya bukanlah surirumah yang berkerjaya (‘berkerjaya’ apabila ada permintaan), tetapi apabila merujuk kepada surirumah yang mempunyai kerjaya sampingan, bagi saya dia adalah seorang yang berdaya saing.

Surirumah juga adalah suatu kerjaya sebenarnya kerana mereka juga melakukan kerja, bukannya hanya melangut di rumah. Apatah lagi kepada surirumah yang berkerjaya, mereka sebenarnya mempunyai semangat yang sentiasa membara untuk berdikari dalam memajukan dan mengekspresikan diri sendiri. Tentunya mereka juga positif untuk bersama-sama membantu suami dalam membina ekonomi keluarga yang lebih teguh demi mencapai kualiti hidup yang lebih sempurna.

Istimewanya mereka yang bergelar surirumah berkerjaya ini adalah dapat memberi luang waktu yang lebih baik kepada anak-anak dan keluarga. Tentunya apabila bekerja dari rumah dan sentiasa berada dekat dengan anak-anak, langsungnya mereka dibawah jagaan dan pengawasan yang lebih baik dan sempurna hendaknya daripada seorang ibu. InsyaAllah tiada lagi kes penderaan anak-anak kecil oleh pengasuh dan dapat memberi sokongan lebih baik kepada anak-anak remaja yang seringnya menuntut perhatian sewajarnya dari terjebak dengan gejala sosial yang pelbagai. 

Peluang

Tempoh masa untuk surirumah berkerjaya juga boleh disesuaikan sendiri mengikut keperluan keluarganya. InsyaAllah kebanyakan masa mereka adalah di rumah, ada waktunya untuk anak-anak dan untuk merawat letih si suami sepulangnya dari pejabat. Suami pun teruja apabila pulangnya disambut, begitu juga dengan anak-anak yang sentiasa mendapat peluang untuk berkasih mesra dari seorang ibu.

Tentunya kebanyakan ibu mahukan situasi sebegini – mahu mengurus dan mengatur rumahtangga sendiri – tetapi surirumah berkerjaya sahaja mampu mengecapi nikmat yang satu ini. Pendapatan pun dapat, kasih sayang langsung kepada suami dan anak-anak juga seiring hendaknya.

Seorang perempuan apabila mereka bergelar isteri, seterusnya memegang peranan sebagai ibu, sebenarnya terus mempunyai keinginan untuk mencari kepuasan kehidupan peribadinya sendiri. Ada yang mencari kepuasan dengan berkerjaya – memberi mereka peluang untuk melihat dunia luar. Sebaliknya ada isteri yang memilih untuk menjadi surirumah kerana keistimewaanya yang tersendiri.

Saya sendiri memilih untuk menjadi surirumah, tetapi tidak bermakna apabila menjadi surirumah kita tidak melihat dunia luar. Jangan jadikan dunia anda hanya di rumah. Ada masanya kita perlu keluar mencari ‘hiburan’ sendiri selepas selesai menguruskan keperluan ahli keluarga yang lain. Keluarlah untuk beraktiviti bersama rakan-rakan, pergi makan-makan pun sudah cukup sambil bertukar-tukar fikiran, berkongsi cerita dan pandangan. InsyaAllah aktiviti sebegini mampu mengembalikan semangat anda untuk meneruskan kehidupan ini.

(Perkongsian seterusnya kita bincang kemudian, insyaAllah)

9.28am

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: