• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  June 2012
  S M T W T F S
  « May   Jul »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Advertisements

Celik Al-Quran

Salam Ukhuwah…

Sejuk rasa hati apabila membaca kisah seorang ibu di sebuah perkampungan di Mesir yang istiqamah berusaha untuk menjadikan anak-anaknya celik al-Quran. Seawal usia anak-anak ini sudah mampu menghafaz 30 juzu’ al-Quran. Bayangkan jika kita punya anak-anak sedemikian….tentunya menunggu syafaat daripada anak-anak Huffaz sememangnya impian setiap ibubapa yang juga cakna al-Quran.

Saya sendiri sentiasa mahu berusaha, sekurang-kurangnya mengimpikan anak-anak khatam al-Quran selewat-lewatnya umur 12 tahun, lagi cepat lagi bagus. Tahniah daripada saya kepada ibubapa yang berjaya membantu anak-anak khatam al-Quran seawal usia.

Namun, khatam al-Quran bukan bermaksud tidak perlu mengaji al-Quran lagi. Khatam pertama kali biarlah menjadi pendorong utama untuk kita dan anak-anak sentiasa mahu lebih mendalami ilmu al-Quran. Jangan abaikannya semata-mata kerana telah sekali lalu mengkhatamkannya.

Mengaji al-Quran juga perlu istiqamah, biar ada waktunya pada setiap hari.  Jika sebelum khatam kita mengaji al-Quran pada setiap hari begitulah juga kalaupun selepas khatam. Membaca al-Quran sekali-sekala, lebih-lebih lagi ketika ‘berkeperluan’ sahaja boleh mengakibatkan bacaannya kembali tidak sempurna. Malah mungkin menjauhkan diri dari al-Quran dari hari ke hari.

Al-Quran juga bukan hanya perlu kepada sekali khatam, tetapi biarlah ia berkali-kali khatam. Mudah-mudahan dengan fasih dan tartilnya kita membaca al-Quran dapat pula mengajarnya kepada orang lain.

Mengajar al-Quran pula perlu istiqamah, biarlah ia berjadual sempurna sebagai amalan harian. Mudah-mudahan amalan sentiasa membaca al-Quran akan melahirkan rasa cinta yang lebih baik kepada al-Quran itu sendiri. Kita akan merasa seronok dan terhibur apabila boleh mengalunkan ayat-ayat suci al-Quran ini.

Hidayah

Ayat-ayat al-Quran yang sentiasa dibaca juga mampu memberi hidayah dan keberkatan kepada isi rumah, akan menambahkan lagi keharmonian seisi keluarga.

Anak-anak kecil yang sudah dibiasakan dengan al-Quran, insyaAllah akan terus mengaji al-Quran walau di mana saja mereka berada.

Saya bawa kisah saya sendiri: (terima kasih kepada ibuayah yang mendidik saya)

Sedari umur berumur empat tahun saya mula diajar mengaji al-Quran. Jika betul ingatan ini, kali pertama saya khatam al-Quran pada usia tujuh tahun. Membaca al-Quran tetap menjadi kelangsungan selepas itu sebanyak tiga kali sehari – selepas Subuh, Zohor dan Maghrib. Nilai yang baik ini terus melekat pada diri walau ke mana-mana saja berpergian, sehinggalah ke kampus. Sehinggalah pada suatu hari, teman sebilik saya di kampus memberitahu: saya mengaji al-Quran kerana Nik mengaji. Saat itu saya sedar bahawa, jika mahu menerapkan nilai yang baik kepada anak-anak, didiklah mereka seawal usia.

 

Apabila anak-anak sudah dididik mengaji al-Quran sejak kecil lagi, maka tentunya mereka tidak betah untuk meminggirkan al-Quran dalam rutin kehidupannya. Bukan sekadar membekalkan al-Quran sebagai ‘peneman’ (halau hantu?), tetapi biarlah ia menjadi kecintaan dan kehormatan untuk mereka sentiasa berusaha membekali kehidupannya dengan sesuatu yang dimuliakan. Mudah-mudahan mereka turut serta untuk mengamalkan apa jua perintah Allah yang termaktub di dalam al-Quran.

Al-Quran juga bukan sekadar menjadi bahan alunan sahaja, jika tidak mampu memahami terjemahan keseluruhannya, ada baiknya juga kita peruntukkan masa untuk menilik terjemahannya. Mudah-mudahan fahamnya kita tentang isi kandungannya lebih mendekatkan hati ini untuk menghargai nikmat iman, lebih-lebih lagi memberi kekhusyukan yang lebih baik di dalam solat.

Sentiasa berdoa semoga Allah sentiasa menghidayahkan kita dan ahli keluarga yang lain sentiasa mencintai al-Quran, dan menjadikannya pedoman sebagai panduan hidup.

12.09pm

Advertisements

2 Responses

 1. Salam,kAk Nik..,lama benar tak jumpa..,kwn rafiza…sebilik dgn kak nik dulu di Kolej Fatimah,UTM…

  • W’lam…

   mmm… 🙂 nak recall jap,… kelantanese, cute hitam manis, datang masa k.nik kawin… betul?

   kalau salah… 😦

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: