• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  June 2012
  S M T W T F S
  « May   Jul »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Advertisements

Kawan Selepas Kahwin

Salam Ukhuwah…

Semenjak saya kahwin, saya jarang bergaul dengan kawan. cuma dalam talifon aja sekali sekala.

 

Samada kita sedar mahupun tidak, perkahwinan sebenarnya akan merubah kehidupan peribadi kita sebelumnya. Jika sebelum berkahwin kita punya 10 orang rakan baik, mungkin ia akan berkurangan kepada lima orang sahaja selepas berumahtangga. Mungkin juga selang waktu beberapa tahun, kita akan setia dengan dua orang sahabat sahaja. Mungkin inilah sahabat sejati yang akan sudi mendengar keluh kesah kita pada bila-bila masa sahaja sejak dari dulu lagi.

Kenyataannya, kawan-kawan sebelum kita berkahwin secara semulajadinya akan makin menjauh dari semasa ke semasa. Bukan bermaksud kita saling mahu menjauhkan diri, tetapi pelbagai faktor akan memisahkan kita. Mungkin kerana kawan-kawan menghormati kita kerana sudah mempunyai tanggungjawab dalam rumahtangga, mungkin juga kerana keterbatasan waktu untuk kita sentiasa berhubung, atau kerana mereka juga telah berkahwin dan mempunyai tanggungjawab tersendiri, mahupun apa jua alasan, itulah fitrah dunia.

Tetapi, jauh sekali untuk kita tidak mempunyai kawan selepas berkahwin. Kawan baru akan muncul jua dalam pelbagai keadaan, terutamanya isteri kepada kawan-kawan suami, sekitar kejiranan, ibu kepada kawan anak-anak kita di sekolah, mahupun di tempat kerja. Pentingnya, kita tahu menyesuaikan diri dalam pelbagai keadaan, insyaAllah segalanya akan menghiburkan kehidupan ini.

Apabila kita berkahwin juga, pembahagian masa bukan lagi untuk diri sendiri sahaja, tetapi ianya akan berbahagi kepada suami/ isteri, anak-anak dan urusan sampingan yang lain. Maka tentunya tidak lagi sesuai untuk kita berada sepertimana dalam situasi kehidupan sendirian sebelumnya. Dengan kata lebih tepat, kawan bukan lagi keutamaan, tetapi rumahtangga yang sedang dibina kebahagiaannya adalah lebih utama.

Bukan bermaksud tiada waktunya untuk kita bersantai dengan kawan-kawan, tetapi perlu kepada masa tertentu sahaja. Berborak di telefon sudah cukup baik, jika mahu berjumpa kawan-kawan,  mohon keizinan daripada suami untuk menjemput kawan-kawan ke rumah mahupun keluar bersantai untuk seketika. Namun, pastikan terlebih dahulu urusan anak-anak dan rumahtangga telah selesai pada kadar sepatutnya.

Dalam keadaan begini, suami juga perlu memahami isteri, lebih-lebih lagi kepada pasangan yang baru berkahwin. Seorang wanita fitrahnya suka untuk bercerita, apa saja akan diborakkan dengan kawan-kawan. Maka fahamilah isteri jika mereka meminta untuk keluar bersantai seketika dengan kawan-kawan. Jika suami boleh menjaga anak-anak di rumah, itu adalah lebih baik. Jika tidak mampu, minta isteri untuk bawa anak-anak bersama. Sekurang-kurangnya ini adalah peluang terbaik untuk mereka keluar bergembira dan berikteraksi dalam dunia sendiri.

Namun isteri juga perlu tahu had batasannya bilakah masa yang sesuai untuk keluar dengan kawan-kawan. Jangan pula ketika suami sedang memerlukan khidmat isteri di rumah, mahupun keluar rumah di malam hari, ini masanya yang sangat tidak sesuai.

11.49am

 

Advertisements

2 Responses

 1. sabar…hehe

 2. setuju ngan k.na..bila dah kahwin kwn mkin xde lebih pd family….ja pon jenis xsuka mjwb…skrg family dutamakan..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: