• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  July 2012
  S M T W T F S
  « Jun   Aug »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Advertisements

Ramadhan 1433

Salam Ukhuwah…

Alhamdulillah, syukur kita ke hadrat Ilahi kerana masih berpeluang sekali lagi berada didalam Ramadhan kali ini. 30 hari yang penuh dengan janji-janji hebat daripada Allah s.w.t. merangkumi seluruh aspek kehidupan manusia.

Sudah tentunya setiap daripada kita sentiasa mengimpikan sebuah kehidupan yang dirahmati, diampuni dan diberkati, maka inilah masanya yang terbaik – Ramadhan yang sekian lama ditunggu kembali sekali lagi dengan membawa segala rahmat kepada seluruh alam. Sebagai hambaNya kita hanya perlu meminta-minta tanpa rasa jemu dan malu untuk memiliki setiap daripada kelebihannya.

Sebulan yang sedang berlangsung, menawarkan seluruh keistimewaan kepada semua hamba Allah dalam mencipta suatu kelainan dalam kehidupan masing-masing. Tentunya ketika ini kita sedang merasa perbezaannya, apabila pada setiap saatnya sentiasa bersemangat dalam usaha merebut ganjaran pahala berganda-ganda pada setiap amalan yang dilaksanakan. Ianya seperti mendapat bonus yang sangat luar biasa sedang ditawarkan secara besar-besaran dan sungguh hebat!

Inilah masanya yang tepat untuk kita sama-sama membuka lembaran baru dalam hidup – tanpa gangguan syaitan la’natullah – kita hanya perlu menguruskan nafsu sahaja supaya sentiasa mahu melakukan muhasabah diri kearah yang lebih baik, demi menyediakan satu buku amalan yang hebat untuk dihadapkan kepada Allah s.w.t. apabila tiba saatnya nanti ketika dihisab di akhirat sana.

Sentiasa kita tanamkan keinginan untuk berubah pada setiap hari kearah yang lebih baik. Kita lakukan amalan secara istiqamah walaupun ia sekadar amalan yang biasa-biasa sahaja. Jangan sekadar bersemangat pada minggu pertama Ramadhan, tapi makin lesu pada minggu seterusnya… dan menyambung kembali semangatnya itu pada akhir Ramadhan demi mahu juga memiliki Lailatul-Qadar. Agak-agak…macamana tu?

Jika Ramadhan sinonim dengan al-Quran, maka kita ambil peluang ini untuk memperbanyakkan lagi bacaan keatasnya. Jika sebelum Ramadhan kita sekadar membaca al-Quran tiga mukasurat sahaja sehari, maka kita gandakannya menjadi 10 muka surat sehari. Begitu juga jika setiap kali Ramadhan kita sudah mampu mengkhatamkan al-Quran sekali, maka kali ini kita tanamkan azam untuk khatamkannya sebanyak dua kali.

Azam biarlah beriringan dengan istiqamah. Tidak boleh sekadar berazam sesuatu yang baik tanpa pelaksanaan secara istiqamah. Tidak mengapa azam tidak menggunung tetapi biarlah pelaksanaannya makin hari makin baik. Itu sudah cukup baik jika kita mampu mengawal nafsu sendiri. Itulah iman namanya yang sedang bermukim di hati. Jika amalan baik kita sentiasa istiqamah, maka sebenarnya iman kita makin gemuk isinya.

Akhirnya, selamat meneruskan ibadah puasa Ramadhan sehingga ke penghujungnya. Jom kita sama-sama mencari manfaat terhebat dan Redha Allah sepanjang Ramadhan kali ini, insyaAllah!

8.54am

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: