• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  August 2012
  S M T W T F S
  « Jul   Sep »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Advertisements

Berbuka

Salam Ukhuwah…

Kali ni saya mahu menulis santai perihal berbuka puasa.

Amalan berbuka puasa sebahagian besar rakyat Malaysia yang sungguh meriah dan mewah sepanjang Ramadhan dan sangat sinonim dengan Bazar Ramadhan.

Kalau bukan Ramadhan, kemeriahan pesta makanan ini pada kadar biasa-biasa sahaja, tetapi lain sakan apabila berkunjungnya Ramadhan. Nafsu terhadap makanan makin menjadi-jadi. Bazar Ramadhan mengambil watak bagaikan sebuah pesta yang tidak pernah surut pengunjungnya saban petang, melainkan hari hujan sahaja – bukan hanya satu kehilangan kepada peminat Bazar Ramadhan tetapi juga kepada para penjual, hasil jualan agak nipis pada hari tersebut.

Bazar Ramadhan yang begitu berwarna-warni dengan pelbagai jenis menu, apatah lagi kepada Kelantan yang tersohor dengan kepelbagaian juadahnya. Tidak cukup dengan rambang mata melihat berserinya kuih-muih, dijamu pula dengan rasa keenakan lauk-pauk, tidak kalah juga dengan pilihan pelbagai jenis minuman…tanpa sedar sudah berapa RM duit kita melayang di bazar ini semata-mata mahu memenuhi nafsu untuk berbuka puasa pada hari itu.

Begitulah agaknya situasi apabila kita berbuka puasa bertemankan nafsu barangkali. Upah puasa mungkin. Jika mampu menghabiskannya, tidak mengapalah, sekurang-kurangnya kita tidak membazir. Tetapi bagaimana jika ke sahurpun makanan yang dibeli itu masih juga berbaki? Inilah yang dinamakan suci dalam debu kot – amalan berpuasa sudah cukup baik mentaati perintah Allah, tetapi apabila berlakunya pembaziran, amalan siapa yang kita warisi? Syaitan sudah terikat kejap di bulan yang mulia ini, jadinya nafsu kitalah yang sedang bermaharajalela lagi.

Menu

Apapun, janji menu yang kita sediakan semasa berbuka puasa pada setiap hari adalah sajian yang boleh menyihatkan dan memberi tenaga kepada badan hendaknya. Jangan terlalu berlebih-lebihan hanya kerana mahu mengqada’ beberapa sesi makan yang tertangguh di siang hari sepanjang Ramadhan. Tetapi kita berbukalah dengan senarai menu yang boleh memberikan keselesaan kepada tubuh badan agar dapat pula menyambung ibadat lain selepas itu, terutamanya solat tarawikh.

Bukan tidak boleh kita meraikan nafsu makan yang cukup terliur dengan pelbagai citarasa yang ditayangkan di Bazar Ramadhan mahupun menyediakannya sendiri di rumah, tetapi apa yang perlu diberi perhatian adalah jangan makan terlalu banyak. Makanlah dengan kepelbagaian menu tetapi bersederhanalah. Jangan lupa mengambil air minuman yang mencukupi untuk keperluan tubuh badan bagi mengelakkan dehidrasi.

Sebagaimana yang dianjurkan Sunnah, sebaiknya kita berbuka puasa dengan mengambil makanan yang ringkas terlebih dahulu. Tentunya kurma adalah sebaik-baik makanan pertama yang perlu kita ambil semasa berbuka puasa. Sudah banyak kita maklum tentang kebaikan yang ada pada kurma ini – sangat kaya dengan tenaga, serat, vitamin dan mineral yang akan membekalkan nutrien kepada tubuh. Barulah disusuli pula dengan minuman dan kuih-muih.

Mengambil makanan ringkas semasa permulaan berbuka puasa ini sangat digalakkan supaya sistem penghadaman kita dapat bekerja dengan selesa dan lebih baik, tidak terlalu terkejut dengan tugasannya yang terlalu agresif secara tiba-tiba.

Adalah lebih baik jika kita bersolat Maghrib terlebih dahulu selepas berbuka ringkas ini, memandangkan senggang waktu solatnya yang tidak panjang.

Selepas itu bolehlah meneruskan kembali aktiviti makan-makan untuk berbuka puasa secara bersederhana. Kawallah nafsu sendiri ketika makan, jangan menggunakan tiket berpuasa pada siang harinya untuk melupakan ‘diet’ yang sepatutnya kita ambil bagi kesinambungan tenaga untuk beribadat pula selepasnya. Makan dengan banyak hanya akan menyebabkan kita rasa tidak selesa kerana ketidakhadaman makanan. Lebih teruk lagi ia boleh meningkatkan berat badan tanpa kita sedar.

Ramadhan juga sebenarnya mampu mengembalikan tahap kesihatan diri kita kepada yang lebih baik. Jangan kita terbalikkan semangat Ramadhan ini dengan mengundang penyakit pula kerana kelalaian sendiri mengambil makanan yang berlebihan, malah berlebihan kalori pula. Tidakkah ini akan menjadi sia-sia sahaja kepada kesihatan diri?

Jadikan Ramadhan ini sebagai suatu jalan untuk mencari keberkatan sepanjang hayat.

Selamat meneruskan ibadah puasa, semoga dengan berpuasa kita dapat menikmati tahap kesihatan yang lebih baik, insyaAllah.

4.15pm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: