• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  August 2012
  S M T W T F S
  « Jul   Sep »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Advertisements

Bersahur

Salam Ukhuwah…

Mudah-mudahan kita akan diberi kesempatan menuju ke fasa ketiga Ramadhan, fasa terakhir untuk merebut segala tawaran hebat sepanjang bulan ini. Lebih-lebih lagi untuk bersama-sama jutaan hamba Allah yang lain memburu Lailatul-Qadar sehabis upaya.

Semoga fasa pertama dan kedua yang telah kita lalui sepanjang tempoh 20 hari yang lalu memberi sedikit-sebanyak kesan yang baik kepada diri sendiri, insyaAllah.

Kali inipun saya mahu menulis pengisian yang ringan-ringan sahaja, mungkin sebagai satu terapi minda yang mudah menemani puasa kita sepanjang hari ini. Jika tempohari saya menulis perihal berbuka, hari ini saya mahu menulis tentang bersahur pula.

Jika berbuka puasa menjadi saat yang ditunggu-tunggu kepada semua orang, samada dia sedang berpuasa mahupun sebaliknya, lain pula ceritanya dengan bersahur. Saya percaya sebahagian besar ahli masyarakat kita masih lagi tidak sudi untuk bangun bersahur seawal dinihari. Sayang sungguh pada tidurnya. Tetapi sayangnya itu sungguh mengharukan kerana si dia sudah menolak mentah-mentah ganjaran pahala sunat sahur yang sangat mudah diperoleh.

Tidakkah pada sahur itu ada keberkatannya? Maka, bersahurlah demi sebuah kehidupan yang akan diberkati Allah s.w.t. Jua akan meringankan beban puasa kita kerana tubuh badan telah mendapat tenaga yang sepatutnya.

Mudahnya bersahur samalah juga sebagaimana kita berbuka puasa. Usah terlalu skeptikal tentang menu semata-mata untuk menarik minat ahli keluarga bangun bersahur, tetapi apa yang perlu adalah memberi kesedaran kepada setiap ahli tentang hikmah bersahur.

Alhamdulillah, saya tidak menghadapi masalah untuk mengajak semua ahli keluarga bersahur – dikecualikan kepada anakanda yang berusia 6 tahun dan 3 tahun. Anak-anak pula tidak cerewet untuk makan – saya mendidik mereka begitu sedari kecil, makan saja apa yang dihidangkan.

Menu kami pula ringkas sahaja, tetapi insyaAllah boleh mengenyangkan dan berupaya membekalkan tenaga sepanjang hari. Tidak semestinya kami menyediakan menu baru untuk bersahur, jika masih berbaki semalam, kami panaskannya balik atau mungkin saja kami modified untuk menambah selera. Kalaupun fakta mengatakan kandungan nutrisi didalam makanan yang dipanaskan semula akan berkurangan, itu adalah lebih baik dari membazir! Kami hanya menyediakan menu baru jika berkeperluan. Untuk menambahkan tenaga, saya juga mewajibkan anak-anak mengambil kurma sebagai serat tambahan.

Peluang

Waktu Sahur juga sebenarnya satu peluang keemasan untuk kita mengambil kesempatan sedikit luang waktu beribadah seketika. Jika kita tidak mampu untuk bangun sepertiga malam, jangan juga tidak mampu untuk bangun diakhir sepertiga malam. Bangunlah!

Jika kita mulakan persiapan sahur pada jam 4.30 pagi, maka ambillah sedikit luang waktu seawal 4.00 pagi untuk sujud kepada Maha Pencipta, memohon segala-gala daripadaNya. Mudah-mudahan dengan amal ibadat yang sekadar termampu ini dan sentiasa istiqamah melaksanakannya, akan membuka lebih besar peluang untuk kita berada dikalangan hamba-hamba yang diredhaiNya.

Kesempatan ini juga boleh digunakan untuk membaca al-Quran, juga beristighfar memohon keampunan sebanyak-banyaknya, kerana waktu sahur juga adalah diantara tempoh mustajabnya doa.

Mudah-mudahan kita masih mampu melaksanakan yang terbaik di penghujung Ramadhan ini, insyaAllah.

11.24am

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: