• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  August 2012
  S M T W T F S
  « Jul   Sep »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Advertisements

Hikmah

Salam Ukhuwah…

Samada kita sedang menikmati hari-hari istimewa sepanjang Ramadhan ini, mahupun sebaliknya melaluinya dengan menghitung hari menunggu saat 1 Syawal, pejam celik hanya tinggal seminggu sahaja lagi untuk kita mengucapkan selamat tinggal kepada Ramadhan.

Pada usia saya yang sebegini, Ramadhan sesungguhnya banyak memberi nilai tambahan kepada sebuah kehidupan yang sudah berpuluh-puluh tahun melaluinya. Sesungguhnya Ramadhan itu ada jiwanya yang perlu dihayati dan ditakluki semangatnya.

Ramadhan bukan sekadar berpuasa, bersahur, berbuka, bertarawikh – itu adalah rutinnya – tetapi  Ramadhan pada sebuah kedewasaan punya beribu hikmah untuk setiap hamba Allah menunaikan tanggungjawab didalamnya. Ramadhan menitipkan banyak keberkatan, kerahmatan dan keampunan daripadaNya – jika kita sama sekali tidak membiarkan setiap saat Ramadhan berlalu begitu saja, tetapi merebut peluang ini untuk mendapatkan semua manfaat yang ditawarkan Allah s.w.t. sepanjang Ramadhan ini.

Lebih-lebih lagi dipenghujung Ramadhan ini akan dihadiahkan Lailatul-Qadar. InsyaAllah kita sama-sama berjuang melawan nafsu tidur untuk turut serta bangun sujud kepada Maha Pencipta, sekurang-kurangnya diakhir sepertiga malam. Mungkin ianya sebuah perjuangan yang agak sukar, tetapi bantulah diri sendiri untuk membuka mata, membuka hati melihat banyaknya kelebihan yang sedang dikurniakan sepanjang malam Ramadhan ini. Jangan sia-siakannya.

Tarawikh

Apa khabar malam-malam Ramadhan kita yang telah berlalu? Sekurang-kurangnya kita telah bersama-sama memenuhi saf di masjid untuk menunaikan solat sunat tarawikh beramai-ramai sehingga ke penghujungnya.

Saya sendiri banyak bertarawikh di masjid ayahanda, diimami secara bergilir-gilir oleh kekanda-kekanda dan adakalanya para Hafiz dari Maahad Tahfiz berdekatan. Alhamdulillah, anak-anak ini telah berjaya melaksanakan tanggungjawab mereka sebagai imam dengan baik.

Para jemaah juga agak ramai, terutamanya pada hujung minggu yang memberi peluang kepada masyarakat dari luar datang ke sini.

(bersambung…)

10.05am

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: