• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  August 2012
  S M T W T F S
  « Jul   Sep »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Advertisements

Berlalunya Ramadhan…

Salam Ukhuwah…

Kita makin hampir ke garisan penamat.

Samada Ramadhan kali ini telah kita manfaatkannya sebaik mungkin mahupun sebaliknya, hari ini merupakan bilangan yang terakhir kita berpuasa.

Tidak akan ada lagi solat sunat Tarawikh pada malam ini, tetapi yang akan kedengaran adalah takbir dan tahmid memuji kebesaran Ilahi, tanda kesyukuran dan sebuah kemenangan kepada kita semua yang telah berjaya mengekang nafsu sepanjang Ramadhan kali ini.

Apa yang saya rasa saat ini? Gembira untuk menyambut lebaran pun ada, sedih untuk melalui hari-hari seterusnya tanpa Ramadhan pun ada.

Ramadhan itu lain intinya berbanding bulan-bulan yang lain. Ramadhan hadir tanpa syaitan, yang ada hanyalah pengurusan keatas nafsu sendiri. Berbeza dengan bulan-bulan lain yang mana mungkin mudah saja kita tergoda dengan segala kemaksiatan kepada Allah s.w.t.

Maka, semoga Ramadhan yang baru saja kita lewati ini mampu membina satu disiplin baru dalam kehidupan pada masa akan datang, terutamanya pembinaan akhlak yang lebih sempurna hendaknya.

Saya sendiri mengharapkan agar kita bersama-sama mengambil peluang yang hanya tinggal seketikanya lagi ini untuk membuat segala kebajikan yang terbaik agar kita mampu mengucapkan selamat tinggal buat Ramadhan dengan sebuah senyuman, mahupun genangan air mata kesyukuran kerana telah mampu  sehabis daya menghargai Ramadhan sebaik-baiknya.

Kita tinggalkan Ramadhan dengan sebaik-baik penutupnya, insyaAllah.

Ya ALLAH, terimalah puasa kami dan segala amalan kami didalam Ramadhan kali ini. Ampunkanlah segala dosa-dosa kami. Semoga nur hidayahMu sentiasa menerangi kehidupan kami walaupun selepas berlalunya Ramadhan.

Amin…

Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir Batin

kepada semua sahabat yang sudi berkunjung ke rumah saya ini.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: