• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  December 2012
  S M T W T F S
  « Oct   Jan »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  23242526272829
  3031  
 • Advertisements

Hamil

Salam Ukhuwah…

Mentang-mentang la mengandung…

Ok, kali ni saya mahu menulis perihal wanita hamil. Bukanlah perihal kehamilan tersebut, tetapi bagaimana saya telah melihat sejak kebelakangan ini semakin berlumba-lumba pula gayanya ibu-ibu mengandung ini berpakaian. Semakin ketat bukan? Dengan hanya satu tujuan; mahu menunjuk-nunjukkan kandungan mereka yang semakin memboyot. Perlu ke?

Ketat, sendat, sesaknya nafas rasanya. Sehingga apa yang patut disembunyikan jika mampu semuanya mahu dibuat tayangan percuma. Alasannya; mengandung bukan lagi halangan untuk bergaya, jua kekononnya menikmati kurniaan Allah – bukan semua perempuan mampu bergelar seorang ibu. Oh…keyakinan diri yang sangat-sangat berlebihan!

Bermula dengan selebriti antarabangsa yang tentunya non-Muslim, berjangkit kepada artis tempatan sehinggalah merebak wabak ini kepada kaum wanita Muslim yang lain di negara kita, semuanya mahu tampil berani dengan menyerlahkan dan mendedahkan susuk tubuh mereka yang sedang sarat mengandung itu. Urbanlah kononnya.

Pakaian ketat sebegitu bukan hanya tidak sopan dipandang, tetapi sebagai Muslim sepatutnya kita ada batasnya dalam memperagakan seberang fesyen, lebih-lebih lagi ketika mengandung apabila adakalanya tubuh badan wanita bagaikan di pam-pam pembesarannya. Kalau berada di rumah tidak mengapalah mahu berpakaian sendat dan seksi sekalipun, mungkin itulah yang terbaik buat tatapan suami. Tetapi ceritanya lain apabila kita mula melangkah keluar dari rumah,  kesahnya bukan sekadar terpulang kepada citarasa sendiri untuk kelihatan cantik dan bergaya tetapi ia haruslah seiring dengan hukum-hakam Allah.

Jika perut semakin memboyot, sudah tiba masanya untuk kita menukar saiz baju kepada yang lebih besar. Bergayalah dengan pakain yang membuatkan kita merasa selesa untuk sebarang pergerakan dan yang paling penting ianya mampu menutup aurat!

Tiada lagi kesukaran untuk wanita hamil kini kelihatan bergaya kerana pelbagai pilihan pakaian mengandung terlalu banyak di pasaran, tunggu untuk memilih sahaja. Maka buatlah pilihan yang terbaik – cantik, menarik, cukup menyelesakan dan menutup aurat.

Apa jua status kita dalam kehidupan bermasyarakat, samada di bandar mahupun di kampung, maruah sebagai seorang Muslim haruslah dijaga. Mahu cantik dan bergaya tidak salah, tetapi ada batasnya dan berpada-padalah, jangan terlalu berlebih-lebihan.

Mengaku sebagai seorang Muslim haruslah seiring dengan iman. Tanpa iman kita tidak akan merasa kecintaan kepada Allah s.w.t. …yang akhirnya mungkin akan terus menghanyutkan diri kita dalam keseronokan kehidupan duniawi yang tiada bernoktah.

Terlalu berseronok dengan kehidupan dunia sama sekali tidak akan menjanjikan kesejahteraan di akhirat. Hanya kesengsaraan seksaan azab Allah sahajalah yang menunggu. Na’uzubillah!

7.51pm

Advertisements
« »

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: