• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  November 2013
  S M T W T F S
  « Mar   Dec »
   12
  3456789
  10111213141516
  17181920212223
  24252627282930
 • Advertisements

Khatan

Salam Ukhuwah…

Jika si teruna dan si dara sibuk untuk melangsungkan perkahwinan di musim cuti persekolahan yang baru bermula ini, jauh beza lakunya dengan sebahagian anak-anak kecil lelaki yang akan cuba menamatkan zaman kanak-kanak mereka.

Maka bermulalah sesi berkhatan bagi kanak-kanak lelaki, yang juga memberi pengalaman pertama kepada saya ketika mengiringi anakanda lelaki sulong berkhatan seawal musim cuti persekolahan ini. Pada usianya 10 tahun, saya kira itulah waktunya yang terbaik untuk berkhatan. Kebanyakan ulama juga berpendapat bahawa khatan wajib dilakukan ketika si anak hampir cukup umur atau akil baligh, kerana mereka sudah hampir menjadi seorang mukallaf (baligh dan berakal) untuk mematuhi segala hukum syariat dan perintah Allah.

16 November 2013, temujanji yang diatur dengan doktor untuk berkhatan. Kami berpagian pergi ke klinik. Selepas mendaftar, kami menunggu seketika sebelum nombor ketiga dipanggil dalam senarai berkhatan pada pagi itu.

20131116_084557

Tiba masanya, ubat bius setempat diberikan kepada anakanda agar tidak merasa sakit sepanjang prosedur dilakukan. Kelihatan wajahnya sedikit berkerut ketika suntikan ubat bius diberikan. Sakitlah tu…nasib baiklah tidak ada adegan teriak tangis semua. Risau juga saya…yang sampai ke telinga ni macam-macam cerita kan…

Sebaik sahaja anakanda merasa kebas, maka doktorpun memulakan operasinya. Saya memilih kaedah Laser untuk sesi ini. Rasanya lebih selamat untuk pesakit dan ‘penontonnya’ memandangkan tiada pendarahan yang berlaku. Lagi pula, dari info yang diperoleh katanya kaedah laser tidak akan menyebabkan luka yang banyak, sakitpun tidak seberapa, tidak perlu dibalut, dan penyembuhannya dalam jangka masa beberapa hari sahaja.

20131116_090403

Selepas segalanya selesai doktor menasihatkan supaya anakanda hanya berbaring sahaja dalam tempoh dua hari tanpa melakukan pergerakan fizikal yang kerap. Makan minum pula haruslah berpantang sebagaimana perempuan bersalin sehingga benar-benar sembuh.

Berpantang dengan sepupu yang senasib

Berpantang dengan sepupu yang senasib

6.11pm

Advertisements

2 Responses

 1. as salam
  tahniah dari kawan lama UTM
  mnawi

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: