• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  December 2013
  S M T W T F S
  « Nov   Jan »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  293031  
 • Advertisements

Banjir

Salam Ukhuwah

Musibah banjir yang kerap berlaku di negara kita kebelakangan ini menjadi salah satu penanda aras bahawa kerosakan alam kini adalah terhasil daripada kerakusan manusia itu sendiri, bermula daripada sikap dan gaya hidup kita sebagai rakyat awam sehinggalah kepada kerajaan yang telah meluluskan pelbagai campuran projek, memungkinkan eksploitasi sepenuhnya keatas alam akhirnya telah membuahkan natijah buruk dapat dirasainya hari ini.

Apabila alam yang telah diciptakan Allah s.w.t. dengan segala kesimbangan mula dirosakkan secara  rakus oleh manusia, maka lihatlah pula natijahnya. Bencana banjir besar bukan sekadar menunjukkan kekuasaan Allah s.w.t., tetapi ia juga ujian hebat yang diakibatkan oleh perbuatan manusia yang bertindak keterlaluan keatas alam ini demi mengaut keuntungan secara besar-besaran.

Dalam sedar mahupun tidak, apabila manusia mula menguji hukum alam dengan pelbagai jenis pembangunan mapan kononnya, tetapi dikesampingkan penyelenggaraan prasarananya, maka lihatlah betapa musibah yang diterima hari ini telah mengakibatkan kerugian harta benda bernilai jutaan ringgit, jua meragut nyawa ramai insan tersayang. Begitu pula dengan kos operasi sepanjang tempoh banjir dan juga perbelanjaan pasca bencana juga menelan ratusan juta ringgit lagi.

Bersabarlah!

Kepada mangsa banjir, bersabarlah diatas ujian Allah yang satu ini. Kita percaya bahawa bukan mudah untuk melalui ujian hebat ini. Tetapi janganlah terlalu mengeluh dan tertanya-tanya kenapa ujian ini didatangkan untuk kita. Malah, sentiasalah berdoa serta meminta pertolongan daripada Allah. Tanamkan lebih keyakinan bahawa, semakin kita bersabar dan redha diatas ujian Allah ini, maka semakin kita hampir denganNya, semakin kita disayangi olehNya.

Yakinlah bahawa Allah sangat mencintai dan sentiasa bersama-sama hamba-hambaNya yang bersabar. Semakin kita diuji dengan pelbagai kesusahan hidup dan bersabar menghadapinya, insyaAllah akan mendapat kedudukan mulia di sisiNya. Percayalah bahawa tiada kehidupan yang tidak diuji Allah, bezanya hanya pada kecil atau besar ujian itu, yang tentunya masih lagi mampu ditanggung oleh semua hambaNya.

Untuk kita yang masih terselamat dari bencana ini, ambillah pengajaran yang sewajarnya dalam mendidik jiwa, lembutkan hati untuk turut bersimpati terhadap kesusahan yang sedang dialami mangsa banjir. Mereka pastinya malu untuk meminta, kitalah yang perlu prihatin dalam keadaan sukar begini. Semoga kita menjadi orang yang bertanggungjawab menghulurkan sebarang bentuk bantuan bagi meringankan beban sahabat-sahabat yang sedang dilanda musibah. Hulurkanlah apa jua sumbangan sekadar  kemampuan yang ada sebagai bukti semangat persaudaraan. Semoga bantuan yang kita berikan mampu mengurangkan tekanan dan bebanan yang sedang dihadapi mangsa banjir ini.

7.33am

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: