• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  January 2014
  S M T W T F S
  « Dec   Feb »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  262728293031  
 • Advertisements

Tahun Baru…

Salam Ukhuwah…

Tahun baru datang lagi…

2014 yang hadir hampir dua minggu sudah bagaikan tidak menjanjikan sesuatu yang menyeronokkan, apabila kita semua dihadapkan dengan pelbagai tawaran oleh kerajaan yang memerintah dengan pelbagai ‘kesusahan’ dalam menguruskan kehidupan seharian.

Tahun baru dengan pelbagai harga baru, tetapi tiada sumber ekonomi baru kepada sebahagian besar rakyat awam. Pelbagai kenaikan harga barangan dan perkhidmatan telah diwar-warkan oleh kerajaan pemerintah tanpa rasa bersalah sedikitpun.

Bermula dari kenaikan harga minyak, harga gula, harga tol, sehinggalah tarif elektrik, semua ini mampu menyuburkan kenaikan berleluasa harga barangan, harga makanan, tambang pengangkutan awam, dan perkhidmatan dipasaran umum, kerana semua keperluan kehidupan tentunya bergantung kepada sumber asas yang ini.

Tiada yang turun, melainkan hujan!

Hari ini kita dapat rasakan bahawa kos perbelanjaan untuk membeli pelbagai barangan dan keperluan sampingan yang lain semakin mahal harganya. Pendapatan keluarga tidak pula bertambah dengan kadar yang sepatutnya, maka sudah tentu kita terasa bahawa kos sara hidup pada hari ini terus naik, silap haribulan taraf hidup kita makin merosot jadinya.

Anak-anak di sekolahpun sudah tahu merungut bahawa harga makanan di kantin makin mahal, kuasa beli mereka makin kecil kerana nilai ringgit makin terhakis. Saya sendiripun tidak memberi lebihan wang saku kepada anak-anak, kalau dulu sebanyak itu, tahun baru inipun sebanyak itulah. Bukan kedekut, tetapi mahu anak-anak belajar erti kesusahan, bagaimana rakyat miskin diluar sana bukan hanya sekadar membawa beberapa sen sahaja ke sekolah, malah yang tidak membawa wang sakupun mungkin masih ada!

Tiada lagi istilah Rakyat Didahulukan!

Yang ada hanyalah cadangan itu ini untuk dilaksanakan oleh rakyat awam, menyuruh disiplin disitu disiplin disini, tetapi Kerajaan sendiri boros dan terusan membazir menguruskan belanjawan negara.

5.55pm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: