• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  February 2014
  S M T W T F S
  « Jan   Mar »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  232425262728  
 • Advertisements

Adab Bertunang

Salam Ukhuwah…

Berkongsi cerita mengenai majlis pertunangan anak saudara baru-baru ini, tergerak hati saya untuk menulis tentang khitbah (pertunangan) yang sememangnya dianjurkan Islam.

Bertunang bermakna si teruna mahupun si dara telah memilih insan yang difikirkan terbaik untuk dijadikan pasangan hidup mereka kelak.

Sebelum proses peminangan berlaku, sebaiknya kedua-dua belah pihak mula mengumpul maklumat secukupnya mengenai individu yang dipilih untuk menjadi tunangan mereka. Sewajarnyalah pengumpulan maklumat ini dilakukan oleh pihak ketiga yang boleh dipercayai, disamping empunya diri masing-masing juga perlu tahu sedikit sebanyak latar-belakang bakal pasangan masing-masing.

Apabila pertunangan berlaku, hendaklah pasangan bertunang ini tahu tentang batas-batas dan adab-adab bertunang yang telah disyariatkan Islam.

Melihat realiti hari ini sangat dukacita apabila masyarakat sangat mengambil mudah urusan yang satu ini dengan secara sembrononya menghalalkan pergaulan pasangan bertunang tanpa batasan tertentu.  Jika sebelum bertunang mereka sudah kesana kemari berdua-duaan, apatah lagi selepas bertunang, bagaikan sudah sah menjadi suami isteri melakukan pelbagai aktiviti bersama. Pergaulan mereka sangat bebas, dengan alasan mahu mengenali hati budi masing-masing dengan lebih baik.

Alasan sebegini langsung tidak menghalalkan apa yang telah diharamkan oleh Islam. Keindahan alam pertunangan sepatutnya dihiasi dengan batas-batas pergaulan yang menonjolkan teladan akhlak pasangan masing-masing, bukannya keburukan peribadi seterusnya mampu membawa fitnah kepada hubungan itu sendiri.

Mata yang memandang akan memberi persepsi yang buruk kepada imej pasangan bertunang apabila dilihat sering bersama kesana kemari. Jika dipihak perempuan mungkin dikatakan murahan apabila boleh sahaja diangkut ke hulu ke hilir, begitu juga dengan lelaki, apakah lelaki begini yang dipilih untuk menjadi tunjang utama dalam sebuah rumahtangga? Jika diri sendiri tidak mampu diislamikkan, apatah lagi mahu mengemudi anak isteri dikemudian hari.

Oleh yang demikian, bukan sekadar pasangan bertunang sahaja yang perlu tahu adab-adab dalam  perhubungan mereka, bahkan ibubapa kedua-dua belah pihak juga sewajarnya membantu pasangan ini menjaga kemuliaan ikatan mereka. Jika kita mahukan pasangan yang terbaik buat anak sendiri, maka didiklah anak kita untuk menjadi yang terbaik kepada pasangan mereka juga.

Didiklah anak perempuan untuk menjadi seorang yang solehah, begitu juga dengan anak lelaki, jadikanlah mereka dikalangan yang soleh, mudah-mudahan rumahtangga yang akan mereka bina kelak akan menghasilkan satu generasi baru yang lebih berakhlak mulia. InsyaAllah…

10.30pm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: