• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  February 2014
  S M T W T F S
  « Jan   Mar »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  232425262728  
 • Advertisements

Jodoh Itu Rahsia

Salam Ukhuwah…

Awal Februari lalu sempat saya menghadiri majlis perkahwinan seorang sahabat. Gembira saya jika diberi kesempatan untuk sama-sama meraikan hari bahagia kawan-kawan terdekat.

Maka, kali ini mahu pula saya menulis tentang jodoh, yang merupakan rahsia besar Allah buat hambaNya. Cepat mahupun lambat, insyaAllah jodoh itu pasti akan datang. Kita pastinya cuba merancang yang terbaik untuk kehidupan ini, yang pastinya perancangan Allah itu adalah yang lebih baik dan mengatasi jangkauan ilmu yang kita miliki.

Ada pasangan yang bercinta bagai nak rak pun, jika tidak tertulis itu jodoh buatnya, maka cinta hanya sekadar membuang masa, menambah koleksi dosa sahaja.

Ada pula yang menyangkal, kalau tidak bercinta mana jodoh nak datang?

Pastinya, bercinta dan berjodohan adalah dua perkara yang berbeza. Bercinta bukan satu gerenti untuk berjodohan, tetapi berjodohan itu adalah pasti kerana ia ketentuan Allah s.w.t.

Bercinta itu satu usaha untuk mendapatkan jodoh?

Mencari jodoh tidak perlu kepada kata-kata cinta, tidak perlu kepada perlakuan romantik, tidak perlu kepada janji sumpah setia, tidak perlu keterlaluan dalam mengenali hati budi pasangan hingga perlunya kita bercintan-cintun, sehingga menjadi pasangan yang dikenali ramai hanya kerana bercinta sakan. Bercinta bukan tiket menjadikan kita berjodohan dengan pasangan yang diinginkan, tetapi itu semua sekadar mengikut hawa nafsu sahaja.

Tiada pasangan yang akan lengkap sesempurna idaman hati, tetapi percayalah bahawa jodoh yang ditentukan Allah adalah sangat bertepatan dengan sahsiah diri kita sendiri, akan saling mampu melengkapi di antara satu sama lain. Cara terbaik untuk mengenali hati budi pasangan adalah dengan berkahwin, apabila kita boleh merasa nikmat bahagia hidup bersama.

Bersederhana sajalah dalam memilih pasangan hidup, tetapi bukanlah sehingga bermudah-mudahan. Perlu juga mengambil kira latar-belakang pasangan, keturunannya, akhlaknya, dan yang paling penting adalah agamanya. Kita bukan sekadar mencari pasangan hidup, tetapi bakal ibu/ayah kepada zuriat yang akan diamanahkan Allah dikemudian masa nanti.

Bersyukurlah dengan setiap kelebihan pasangan dan berlapang dadalah dengan kekurangan yang ada padanya. Kita juga tidak sempurna, tetapi beriltizamlah untuk sama-sama berusaha memperbaiki setiap kekurangan yang ada demi kehidupan berumahtangga yang lebih baik pada setiap masa bersama.

Mogo berbahagia, sahabat...

Moga berbahagia, sahabat…

7.05pm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: