• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  February 2014
  S M T W T F S
  « Jan   Mar »
   1
  2345678
  9101112131415
  16171819202122
  232425262728  
 • Advertisements

Petrosains

Salam Ukhuwah…

Dah lebih sebulan…tapi baru nak kongsi…

Usai majlis pertunangan anak saudara tempohari, saya mengambil sedikit masa untuk menjengah Petrosains, KLCC, sebelum pulang ke Kota Bharu pada malam harinya.

Selalu juga saya membawa anak-anak ke KLCC, tetapi untuk meluangkan masa ke Petrosains selalu saja berhalangan. Selalunya datang sini untuk makan-makan saja. Alhamdulillah, kali ini berjaya merealisasikan keinginan mereka untuk pertama kali, suailah dengan umur anak-anak yang telah meningkat untuk memahami penerokaan di Petrosains nanti.

Bersama dua orang anak dara yang sudah lama mengimpikan untuk ke Petrosains, bersemangatlah kami mahu meneroka apa yang ada di dalamanya.

Sebenarnya, saya sendiri tidaklah tergolong dikalangan yang sukakan sains, saya lebih sukakan matematik. Lagipun dengan umur yang macam ni, saya makin tidak berminat…huhu… Namun demi anak-anak, saya akan cuba tanamkan minat untuk sama-sama meneroka nanti. Sementelah si sulong sangatlah berminat dengan sains. Layan sajalah…

20140119_145444

The Dark Ride menjemput kami untuk masuk meneroka ke dalam Petrosains dalam suasana gelap, tetapi tenang serta mengasyikkan. Sepanjang perjalanan yang perlahan sahaja, kami dijamu mata untuk melihat ke kiri dan ke kanan dinding yang penuh dengan keindahan pemandangan di Malaysia. Kami meneroka hutan hujan negara kita yang kaya dengan hutan belantara, gunung ganang, lautan luas dan pelbagai struktur alam yang lain, seiring menemani perjalanan kami sehingga ke hujungnya.

20140119_152550

Sebenarnya, seronok juga meneroka di sini apabila kita dibawa mengimbau kejadiaan alam berjuta tahun lalu. Dari dunia zaman batu sehinggalah hari ini. Ada letusan gunung berapi! Siap ada dinasor lagi! Boleh menyanyi pulak tu!

Saya juga suka bau alam yang penuh dengan gas sulfur yang dapat dihidu melalui pameran di sini. Melihat batuan yang wujud berjuta tahun dahulu, bagaimana minyak dan gas terhasil dari fosil dan tumbuhan serta perubahan yang berlaku kepada bumi kita dari semasa ke semasa. Mahu lebih berseronok, cubalah pengalaman menjadi ahli carigali petroleum, dapat merasa kehidupan di pelantar minyak dan kerja-kerja yang dilakukan di sana.

Mini Show

20140119_155651Banyak juga mini show yang diadakan di sini bertujuan memberikan penerangan yang lebih jelas kepada pengunjung mengenai perkara itu ini. Saya memberi peluang kepada anak-anak mencuba pelbagai perkara dengan kefahaman mereka sendiri. Sangat teruja kelihatannya kerana semua perkara sememangnya menyeronokkan.

Ada juga kereta lumba Sauber Petronas F1 dipamerkan. Pengunjung pula boleh merasa bagaimana perasaan sebenar ketika berlumba di trek, tak perlu nak jadi pelumba profesional! Kebanyakan pengunjung dewasa sangat tertarik untuk mencuba keseronokan berlumba ini.

20140119_170720Dengan kata lain, salahlah tekaan awalan saya yang merasakan Petrosains hanyalah sesuai untuk peringkat anak-anak sahaja, sebenarnya semua peringkat usia sekalipun masih boleh berseronok jika berpeluang untuk ke sini. Mana taknya, masa dua jam yang kami cuba peruntukkan berlalu begitu saja. Kami dengan rela hati menambah satu jam lagi untuk terus berseronok di sini.

20140119_152306

Akhirnya kami keluar dengan pengalaman yang menyeronokkan!

7.18pm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: