• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  June 2014
  S M T W T F S
  « Mar   Sep »
  1234567
  891011121314
  15161718192021
  22232425262728
  2930  
 • Advertisements

Buruk Sangka

Salam Ukhuwah…

Assalamualaikum,

… Saya tidak tahan dengan sikap buruk sangka yang melampau ibu mertua…

 

Waalaikumussalam,

Saya telah edit persoalan yang Puan kemukakan, demi perkongsian yang lebih baik untuk sahabat lain di sini. Jawapan saya secara umum (mungkin lebih fokus kepada menantu perempuan), mudah-mudahan ada pencerahannya, insyaAllah.

Apabila saya membaca perenggan pertama persoalan daripada Puan Nik, perkara yang menjadi isu utamanya adalah tentang sikap buruk sangka mertua kepada Puan, sebagai menantunya.

Tidak dapat dinafikan wujudnya mertua yang agak cerewet, sangat suka mencampuri urusan rumahtangga anak-anak sehingga anak menantu merasa tidak selesa dengan keadaan tersebut. Lebih teruk jika sehingga bercerai-berai.

Konflik perhubungan yang berlaku di antara menantu dan mertua tentunya akan menjadi permasalahan besar kepada anak menantu, terutamanya kepada pasangan yang baru berkahwin. Lebih-lebih lagi apabila pasangan baru ini terpaksa tinggal sebumbung dengan mertua, tidak dapat tidak keharmonian rumahtangga yang baru dibina turut bergantung kepada sejauh mana mereka berperanan kepada mertua masing-masing.

Namun, saya sendiri melihat ini semua bukan hanya terletak kepada mertua yang cerewet – bertepuk sebelah tangan tidak berbunyi – adakalanya anak menantu juga berperanan dalam membentuk satu situasi yang tidak memuaskan.

Tanggungjawab

Apabila berkahwin, tanggungjawab kita bukan hanya sebagai isteri kepada seorang suami, tetapi juga sebagai menantu kepada mertua. Penghormatan kepada mertua pula adalah sebagaimana kita hormatkan ibubapa sendiri.

Tanggungjawab pasangan suami isteri yang tinggal bersama mertua begitu besar jika dibandingkan dengan hidup berdikari bersama pasangan sahaja, lebih-lebih kepada yang bergelar menantu, lebih emosional jika si isteri yang terpaksa tinggal bersama mertua.

Seorang isteri sememangnya perlu meletakkan suami sebagai individu yang sangat perlu diutamakan terlebih dahulu – selepas Allah dan Rasul. Sebagai menantu perempuan pula kita perlulah lebih banyak bertolak-ansur dengan mertua, yang sewajibnya menjadi keutamaan kepada suami. Maka, seorang isteri perlu sentiasa membantu suami untuk menjadi anak yang soleh kepada kedua ibubapanya, secara langsungnya akan menjadi suami terbaik kepada kita.

Permasalahan menantu/ mertua perlu berpenghujung. Jika kita tidak mampu mengubah persepsi mertua yang sentiasa berburuk sangka, maka cubalah cari peluang untuk kita sendiri yang belajar untuk berubah. Kita perlu cuba untuk menyelesaikan masalah yang sedang dihadapi kini. Jika hanya sekadar menunggu mertua bertukar menjadi seorang yang lebih baik, mungkin juga ia akan memakan masa yang lebih lama, maka adalah lebih baik jika kita sendiri yang mulakan sesuatu yang lebih sempurna dalam perhubungan ini.

Berbincanglah dan bertolak-ansurlah, agar hati sentiasa terbuka untuk menerima sebarang kelemahan dan kelebihan hidup bersama mertua. Jika seorang isteri sayang kepada suaminya, begitulah juga suami yang sayang kepada kedua ibubapanya. Harus kita tidak lupa bahawa tanggungjawab suami yang paling utama adalah kedua ibubapanya, wajib bagi seorang anak lelaki berbakti kepada ibubapanya untuk selama-lamanya.

Paling utama adalah doa yang berpanjangan. Mohon kepada Allah supaya hati sentiasa tenang, mohon supaya mertua tidak lagi berburuk sangka, mohonlah supaya rumahtangga sentiasa berada didalam keadaan aman damai sentiasa. Positifkan fikiran bahawa kita juga mampu membina sebuah rumahtangga yang harmoni seperti yang didambakan.

Cuba buang rasa tidak selesa tinggal bersama mertua, belajarlah menerima hakikat bahawa hanya suami kitalah tempat mertua meraih kasih sayang seorang anak. Luangkan sedikit masa pada setiap hari untuk berkomunikasi dengannya, ini sebagai satu langkah untuk kita lebih memahami kehendak dan keperluan mereka. Sekali-sekala cubalah bertanya pendapat mereka tentang sesuatu perkara, mereka akan rasa dihargai apabila buah fikiran mereka diperlukan.

 

11.11pm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: