• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  September 2014
  S M T W T F S
  « Jun   Oct »
   123456
  78910111213
  14151617181920
  21222324252627
  282930  
 • Advertisements

Buruk Sangka (III)

Salam Ukhuwah…

…Saya meminta izin suami untuk tinggal berasingan bermakna saya dan anak-anak tinggal dirumah lain…biarlah dia tiggal bersama emaknya sahaja…

 

Tinggal berasingan dengan suami sebenarnya akan mendatangkan lebih banyak masalah, berbanding tinggal sebumbung dengan mertua.

Mungkin hari ini kita melihat tinggal berasingan dengan mertua mahupun suami, akan mampu memberikan lebih keselesaan, lebih kebebasan dan punya privasi tersendiri, tetapi ia bolehlah diibaratkan sebagai makan nasi dengan garam, kenyangnya ada, nikmatnya tiada. Masinnya ada, manisnya tiada.

Bukankah tujuan asal kita berkahwin adalah untuk hidup bersama? Merasa susah senang bersama, menyelesaikan masalah bersama, juga membina keluarga bersama-sama.

Dimana nikmat sebenar sebuah perkahwinan sekiranya tidak tinggal sebumbung dengan suami. Kita berkahwin bukan untuk setahun dua, tetapi berpuluh tahun insyaAllah, sehingga ke hujung nyawa.

Melihat kepada usia perkahwinan Puan, ianya masih lagi dalam tempoh membara. Masalah yang datang insyaAllah akan turut membantu dalam mematangkan perhubungan di antara Puan dengan suami, juga mertua.

Anggaplah masalah yang sedang dihadapi hanya bersifat sementara sahaja. Belajarlah menerima ujian dalam kehidupan berumahtangga, adakala kita bergembira, adakala kita berduka, itulah lumrah untuk semua pasangan berkahwin.

Jernihkan kembali perasaan sendiri terhadap mertua, kita dan mertua sama sahaja, tiada yang sempurna. Jangan biarkan keadaan yang bermasalah mempengaruhi emosi sendiri, tetapi biarlah kematangan diri mampu mengawal keadaan yang kurang menyenangkan. Kurangkan emosi negatif, berhemahlah dalam berkomunikasi dengan suami mahupun mertua, hadirkan keharmonian dalam rumah, mudah-mudahan masalah akan berkurang hari demi hari.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: