• Kalendar Hijrah

 • Kalendar

  June 2016
  S M T W T F S
  « Oct   Jul »
   1234
  567891011
  12131415161718
  19202122232425
  2627282930  
 • Advertisements

Amalan Baik

Salam Ukhuwah…

Apa khabar Ramadhan…

Ramadhan yang bukan sahaja mewajibkan semua ummat Islam berpuasa, malah lebih dari itu. Ramadhan yang mengajak kita semua meraikan erti sebenar beribadah dengan memperbaiki dan meningkatkan lagi prestasi amal ibadat ke tahap terbaik dan juga menambahkan peratusan amalan baik sepanjang bulan ini.

Selain daripada menahan diri dari semua perkara yang boleh membatalkan puasa, dalam sedar mahupun tidak, puasa juga membantu kita mendidik nafsu. Puasa menjadikan kita lebih beriman, lebih bersabar, jiwa terasa lebih terdidik, perbuatan dan pemikiran juga sentiasa dalam keadaan berjaga-jaga. Ini semua kerana kita berkeinginan untuk memperoleh puasa terbaik, insyaAllah diterima Allah.

Dalam tempoh berpuasa, banyak amalan baik yang dituntut untuk kita lakukan sebagai elemen tambahan mempertingkatkan lagi kualiti puasa. Perbanyakkanlah istighfar, berdoa memohon keampunan, mengaji al-Quran, membaca zikir al-ma’thurat, bersedekah, memberi makan orang lain yang juga berpuasa, dan banyak lagi amal kebajikan yang boleh dilakukan. Jangan sekadar berpuasa yang menahan diri dari makan dan minum, terbaring lesu, menunggu-nunggu waktu berbuka tanpa melakukan apa-apa yang bermanfaat, ini hanyalah peringkat puasa umum – peringkat puasa yang paling rendah, setaraf puasa anak-anak kecil sahaja yang baru berjinak-jinak untuk belajar berpuasa.

Betulkan matlamat bahawa kita berpuasa adalah untuk meningkatkan tahap ketaqwaan kepada Allah. Jadikan puasa itu sebagai satu ibadah yang boleh mengikat jiwa kita kepada Allah. Sehingga 3 Ramadhan ini ditahap manakah status puasa kita? Sekurang-kurangnya puasa yang kita jalani 3 hari ni sudah memberi kesan kepada nafsu, yang turut mahu berlumba-lumba melakukan apa jua amal soleh, bukan sekadar melayan nafsu di bazar Ramadhan sahaja.

Puasa sebenarnya adalah suatu bentuk didikan untuk mewujudkan nafsu yang sihat. Nafsu yang baik ini mampu memberi kekuatan kepada jiwa, secara tidak langsung membantu membentuk karektor yang baik kepada diri. Karektor diri pula berkaitan langsung dengan perbuatan fizikal iaitu akhlak. Disinilah manifestasi individu itu terserlah, baik dari segi cara mereka berfikir dan bertindak.

Sehingga bertemu lagi…

3.47pm

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: